Az ukrán belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet helyi vezetője, a nacionalista Roman Sztojka volt a szombati munkácsi fegyveres összetűzés szervezője. 

A kárpátaljai városban a hét végén három halálos áldozatot követelő lövöldözés robbant ki a PSZ fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között. A konfliktus több forrás szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze.

Sztojka, a PSZ kárpátaljai parancsnoka kulcsszerepet játszott a munkácsi fegyveres viszály kirobbantásában. Erről az ukrán belügyi tárca szerint maga Sztojka beszél egy videofelvételen, amelyet az események után több PSZ-es részvételével vettek fel – írta az orosz TASZSZ hírügynökség.

A 32 éves Roman Sztojka a belügyi közlemény szerint korábban az ukrán belügyi erőknél szolgált rendőrként, és kétszer – 2007-ben és 2009-ben is – felelősségre vonták fegyelemsértés miatt, második alkalommal elbocsátották. A Kárpátalja középső részén fekvő Huszti járásban, Visken született Sztojka 2007-ben elvégezte az ungvári egyetemet, és 2006 februárja óta állt belügyi szolgálatban.

A Jobboldali Szektor fegyveresei szombaton Munkácson megtámadták Mihajlo Lanyo képviselő sportklubjának egy kávézóját, valamint egy rendőrposztot. Az összetűzésben, amelyben a szélsőségesek gránátvetőket is használtak, hárman meghaltak, és tizenegy ember megsebesült.

A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. Tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, és az ukrán reguláris fegyveres erők oldalán részt vesznek a szakadárokkal vívott összecsapásokban. A PSZ tagjai azonban, Kijev ez irányú törekvései ellenére nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.