A kínai Győzelem napi katonai parádén, szeptemberben, több mint 10 ország hadserege képviselteti majd magát, az ott szereplő – száz százalékban kínai gyártású – hadi eszközöknek a 84 százalékát sosem mutatták be a nagyközönségnek – jelentették be sajtótájékoztatón Pekingben pénteken. 

Csü Zsuj, az általános vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének helyettes vezetője elmondta, hogy a szeptember 3-i díszszemlén, amely a japán megszállók elleni harc és a 2. világháború végére emlékező eseménysorozat csúcspontja, 50 alakzatban vonulnak, illetve haladnak át a központi Tienanmen téren. Közöttük lesz 10 repülőkötelék.

Csaknem 12 ezer katona vonul majd végig Peking központi sugárútján, a Csang'anon. Negyvenegynéhány különböző típusú harci eszköz 500 darabját lehet majd látni, és repülőgépek több mint 20 típusából közel 200 fog elhúzni a belváros egén.

A felvonuló egységek között ott lesznek a szárazföldi erők, a légvédelem, a rakétavédelem, a tengerészgyalogos erők, továbbá a stratégiai csapásmérő, a kommunikációs és logisztikai, valamint fegyverzeti támogató erők egységei.

Csü azt hangoztatta, hogy a fegyverzet a kínai hadiipar új eredményeit tükrözi és azt az új imázst kívánja kifejezni, amely a kínai fegyveres erők fejlesztését jellemzi.

A tájékoztatón részletek ismertetése nélkül azt is elmondták, hogy több mint 10 ország hadserege kapcsolódik be a parádéba, de név szerint egyedül Oroszországot és Kazahsztánt említették. Korábbi, meg nem erősített hírek szerint több más közép-ázsiai állam, továbbá Dél-Korea, India, Mongólia és Szerbia is küld egy-egy díszegységet.

A veteránok két csoportját a Kínai Kommunista Párt és a Kuomintang párt egykori, még élő harcosai fogják alkotni. Átlagéletkoruk 90 év.

Pekingben azt hangsúlyozzák, hogy a parádé egyrészt az antifasiszta háborúban aratott közös győzelemre emlékezés, másrészt a tartós világbékére való törekvés kifejezése.

Korábbi médiajelentésekből tudni lehet, hogy az eseményre meghívót kapott és elmegy Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint itt lesznek a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) vezetői is. A napokban jelentették be Szöulban, hogy az ünnepségsorozaton részt vesz Pak Gun Hje dél-koreai elnök, aki szeptember 2-4 között Kínában vendégeskedik, ellenben azt nem erősítették meg, hogy magán a parádén is ott lesz.

Más jelentések szerint Milos Zeman cseh államfő – élve Hszi Csin-ping elnök meghívásával – elmegy a kínai fővárosba. A nemrég ott járt Philip Hammond brit külügyminiszter is jelezte: London – még ha nem is híve az effajta felvonulásoknak – elküldi képviselőjét. Az MTI értesülései szerint magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapta a meghívást, és ő fogja képviselni az országot Pekingben.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Na végre!Ott legalább még fogadják!:))))
hetöndöe
Oszt hazajőve az ünnepség után megmagyarázza a birkáknak,hogy Kína és Észak-Korea a demokrácia utolsó bástyája és majd mi megmutassuk a hanyatló nyugatnak,hogyan is kell itt demokráciát és jólétet csinyányi!A hívek meg maguk alá vizelve a gyönyörüségtől hallgatják a magvas,bölcs gondolatokat.:-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.