A menekültválsággal kapcsolatos magyar kormányzati intézkedéseket bírálta a Financial Times és a The Guardian.

A Financial Times szemleírója, Philip Stephens a londoni gazdasági napilap pénteki kiadásának kommentárrovatában arra a megállapításra jut, hogy a menekültválság a lehető legrosszabb fényben tüntette fel Európát: a kollektív fellépésről szóló fellengzős retorikának azonnal ellentmondott a rémült visszavonulás a legszűkebb nacionalizmusba.

Európa legrosszabb oldalát pedig Orbán Viktor mutatta a cikk szerint. A szerző zseb-Putyinnak nevezi a magyar kormányfőt, és azt írta, "történelmi ismeretek híján" a magyar kormányfő a menekültekben fenyegetést lát az európai civilizációra. Válasza egy 175 kilométeres szögesdrótkerítés felhúzása volt.

Sajnálatos módon Orbán Viktor "nincs egyedül ezzel a bigott hozzáállással": a szlovák kormány például bejelentette, hogy csak nem muszlim menekültek fogadására hajlandó.

A szemleíró szerint lehangoló, hogy az egykori kommunista országok, amelyeket nemrégiben örömmel fogadtak az Európai Unióban, most becsapják az ajtót a másfajta zsarnoki rendszerekből menekülők előtt.

A The Guardian című baloldali brit napilap külpolitikai vezércikkírója, Natalie Nougayrede a menekültválsággal kapcsolatos kelet- és nyugat-európai hozzáállás különbségeit elemző írásában azt állapította meg, hogy egy évtizeddel a kelet-európai országok EU-csatlakozása után is politikai és kulturális szakadék osztja ketté a földrészt, és könnyen lehet, hogy e szakadék mélységét eddig alulbecsülték.

A szerző szerint lehangoló látványt nyújtottak a menekültek elleni szlovákiai tüntetések, különösen azoknak, akik 25 éve tanúi voltak Kelet-Európa demokratikus átalakulásának.

A The Guardian szemleírója szerint azonban a térségen belül "Magyarország nyújtja a legrosszabb látványt".

Orbán Viktor miniszterelnök "magából kikelve" bélyegzi az európai civilizáció elleni fenyegetésnek a migránsokat, egyenlőségjelet vonva köztük és a terroristák között, kerítéssel igyekezve kívül tartani őket. Ráadásul nem úgy tűnik, hogy Orbánt brüsszeli tárgyalásai hangnemváltásra késztették volna – áll a brit lap kommentárjában. A szerző szerint Magyarországnak "nacionalista, intoleráns kormánya van".

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Tényfeltáró: Azt gondolom a tudatlan miniputyin és és a szaros pincsi is igaz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Nezem a helyszini riportokat Brusszelbol, es csak azt latom, hogy egy tehetetlen bab alldogal a mikrofon elott, (bar a labaig nem latok le, de valoszinuleg a szonyeg szelen), a szemoldoke a racsodalkozastol a haja toveben - homloka nem tul magas leven - es nekem ez sajnos azt mondja, mint testbeszed mod, hogy barmit is mond okelme, bizony folyekonyan HAZUDIK! (Aki a szemevel ilymodon kommunikal, az esetek 99 %-aban nem mond igazat, vagy egyenesen szarvas nagyot hazudik)...Megint beleszaladt a fejmosasba, mar csak abban bizhat, hogy a jolfizetett mutyis-stromanjai idoben raktak be a penzt a svajci szamlajara...
Yoda69
Teljesen igazuk van. Urban Europa es magyarorazag szegyenfoltja.
magyarbakancs
Hatalom öl butít és gazdaggá tesz.
Lehetel akkora barom ha hatalmon vagy mindig akad ki támogat és ünnepel.
Lepényleső
Ovi nem csak a történelmet nem ismeri jól,nagyobb baj,hogy a jelent sem. (Egyébiránt a való
az,hogy a csatlakozás Európához több ürömöt,mint örömöt hozott,sajnos.-Teszem hozzá,az
átlagpolgárnak.)
ilos
A leírtakból pont azt látni, hogy a cikkírónak sekélyesek a történelmi ismeretei. Ha valaki, akkor mi már csak tudjuk, hogy mi a megszállás, volt egy párszor részünk benne. Ne egy ilyen idióta oktasson ki minket!
Szeparepa
Orbán az érzelmi- és lelkivilágunk sötét oldalát reprezentálja és interpretálja... de sajnos ezt a sötét oldalt én is egyre erősebben érzem, nekem sem tetszik az iszlám kultúra, ha nem otthon van (ott imádom, itt utálom), nekem sem tetszik, ha mértéktelenül fogadunk be kétes menekültstátuszú embertömegeket... és ezzel a többség így van...!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.