Angelina Jolie szerint nem a szíriai és más konfliktusövezetekből Európába menekülők tehetnek sorsukról, és Európának együttérzést kell tanúsítania irántuk. A színésznő, az ENSZ menekültügyi főbiztosának különleges megbízottja szerint különbséget kell tenni a hazájukból a nyomor által elűzött gazdasági migránsok és a közvetlen életveszély elől menekülőktől.

A színésznő a menekültügyi főbiztos különleges megbízottjakénti minőségében írt cikket a The Times című tekintélyes brit konzervatív napilapban. A lap online kiadásán hétfőn megjelent írás szerint nem meglepő, hogy akik évek óta szenvednek a háborútól vagy menekülttáborokban kénytelenek fennmaradni egyre zsugorodó élelmiszeradagokból, végül a maguk kezébe veszik sorsukat.

Hányan mondhatnánk őszintén, hogy nem ugyanezt tennénk, ha a (menekültek) sorsán kellene osztoznunk, félelemmel, reménytelenséggel, és a konfliktus felszámolásához szükséges nemzetközi politikai akarat kirívó hiányával szembesülve

– teszi fel a kérdést Angelina Jolie.

A színésznő szerint a segítségnyújtás felelőssége nem attól függ, hogy véletlenül ki hova született, hanem attól, hogy ki mennyire tartja magát az egyetemes emberi jogokhoz és értékekhez.

A szerző szerint Szíria szomszédai Európánál sokkal nagyobb terheket viselnek évek óta, példás nagyvonalúsággal, és ezért több segítséget kell nekik adni.

Angelina Jolie szerint a jelenlegi válsághelyzetben fontos annak a különbségnek a szem előtt tartása is, amely a hazájukból a mélységes nyomor által elűzött gazdasági migránsokat választja el a közvetlen életveszély elől menekülőktől. Nem szabad megbélyegezni azokat sem, akik a jobb élet reményében kelnek útra, de most az üldöztetés és a halál elől menekülők szorulnak azonnali segítségre, és ehhez fűződő jogukat nemzetközi törvények is rögzítik – hangsúlyozza a színésznő.

Angelina Jolie a menekültekről: a halál elől menekülők szorulnak azonnali segítségre
Forrás: un.org

Angelina Jolie ostorozza a nemzetközi közösséget a szíriai válság megoldatlansága miatt, megdöbbentőnek nevezve, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának képviselői a szíriai háború kitörése óta nem tettek látogatást a térségben, márpedig a diplomáciai megoldásnak ez lenne a kiindulópontja. A Genfben négy éve kezdődött békekezdeményezés kifulladt, és az az energia, amely az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokat jellemezte, egyelőre nem látszik Szíria esetében – áll a cikkben.

Angelina Jolie hangsúlyozza, hogy az utóbbi tíz évben megkétszereződött, és elérte a 60 milliót az otthonukból erőszakkal elűzött emberek száma világszerte. Ez fenntarthatatlan, és e helyzetet, amely a konfliktuskezelés rendszerszintű kudarcának a következménye, már a nemzetközi humanitárius szervezetek sem tudják kezelni.

A cikk szerint a menekültválságra adott válasz mutatja meg az egyes európai országok emberiességének mélységét és demokráciájuk erejét.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa-
Azt az egyet nem értem, hogy nemhogy Jolie, a ki nem lát rá közvetlen a dolgokra, de az illetékes hivatásos hatóságok is HONNAN JÓ BÁNATBÓL TUDJÁK BIZTOSAN ÉS PONTOSAN, hogy ki valódi menekült, és ki csaló illegális betolakodós megélhetési migráns??? Mégis vajon milyen lehet ez az eloszlás? Amikor többsége még nincs is pontosan beazonosítva, és azt hazudik amit akar, és biztos hogy nagy részük hazudik, véletlen pont éppen mindenki szír ugyebár... Ha holnap bejelenti Németország, hogy minden nigériait befogad, akkor váratlanul véletlen pont, nagyon sok nigériai bukkan fel köztük... nyilvánvaló hogy legalább a felük csaló törvényszegű parazita... eleve bűncselekménnyel, embercsempészettel érkeztek, az iratokat eldobják, ez is súlyos bűncselekmény, határt sértenek, garázdasággal és egyéb szabályszegések sorozatával közlekednek, egyre agresszívabbak, nyilvánvalóan vissza akarnak élni az európai migrációs rendszerrel... ilyen bűncselekménysorozatot nem követ el egy szerencsétlen nyomorult menekült... ezek nagyrésze nyilvánvaló hogy bűnöző, és még örülhetünk hogy csak annyi a szándékuk, hogy Európa jóhiszeműségével visszaéljenek és élősködjenek, de sajnos igen sanszos, egy másik nyilvánvaló dolog: hogy hemzsegnek a terroristák illetve elvetemült iszlámállamos gyilkosok és agresszorok köztük... Tudhatjuk melyik ez, melyik az? Tudhatjuk, milyen arányban valódi menekültek? Holott nagy részük nincs is regisztrálva, meg is tagadja a regisztrálást... Nem tudhatjuk! Ennyi naiv balek Európa? Ennyire naiv balekok vagyunk? A naiv balekot a dzsungeltörvény elsöpri... tetszett tudni? Szépen biztosan és nem is lassan haladunk afelé, hogy a naiv balekségünk miatt elsöpörjön minket a dzsungeltörvény... az jó lesz? Ez szeretnék a németek, ezt szeretnék az óvatlan és felelőtlen nagy humánus emberbarátok...? Menekültről akkor beszélhetünk, ha minden kétséget kizáróan bizonyította az illető, hogy konkrét háborús zónából jött, életveszélyben volt, illetve üldözték... Tessék mondani, az özönlő...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
propeller1g
A menekültek Törökországban, Pakisztánban, Libanonban, Iránban és Etiópiában élnek. Hozzánk bevándorlók jönnek, az élősködők garmadája, követelőzve, őrjöngve, gyerekeiket maguk elé tartva, (na kik szoktak ilyet csinálni nálunk, lehet tippelni) miközben szemét hegyeket és üres kerteket hagynak maguk után. Na de Angelina többet tett szerintem mindnyájunknál, a délszláv aknamentesítést is pénzeli, amit mond az meg legyen sokadlagos, na de az az édes csücsöri szája amivel mondja :)
Bercifiu
A menekültek irataikat hátrahagyva, csak a pénzt hozzák magukkal, hogy bárkinek is kiadhassák magukat, származásukat. Ezek nem menekültek, hanem illegális határátlépők, akiket az érvényben lévő törvény szigorával kell büntetni.
Ha Merkel asszonynak hiányoznak, állapodjon meg az illetékes országok vezetőivel egy illegális határsértőket szállító útvonalról, s szeresse őket, majd térjen át az iszlám vallásra, hiszen az unokái már rákényszerülnek.
Amíg ez nem jön létre, addig a helyi hatóságok minden erővel és eszközzel akadályozzák meg az illegális határátlépést, mert az ország egyenlőre nem átjáróház.
_OVB
@Szeparepa-: Az 1951-es Genfi Egyezmény értelmében menekült az a személy, aki

faji, illetve vallási okok, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, politikai meggyőződése miatti üldöztetése vagy az üldözéstől való megalapozott félelme miatt származási országán kívül tartózkodik, és nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem kívánja a származási országa védelmét igénybe venni. Az üldözéstől való megalapozott félelem alapulhat olyan eseményeken is, amelyek azt követően következtek be, hogy a külföldi a származási országát elhagyta, vagy a külföldi olyan tevékenységén, amelyet a származási országa elhagyását követően fejtett ki.

voroskereszt.hu/menekueltuegy.html

Menedékkérők
Segítségre és tanácsra szorulnak menedékkérelmük benyújtásakor és amíg a menekültstátusz odaítélésére várnak.

Menekültek
Támogatottaink alapcsoportja, akiknél az új élet kezdetét és új otthon teremtését segítjük.

Hazatérők
Néhányuknak sikerül biztonságban és méltóságban hazatérniük a veszély elmúltával.

Belső menekültek
Akik a nemzetközi határok átlépése nélkül keresnek biztonságot saját hazájukban.

Hontalanok
Emberek állampolgárság nélkül, joghézagban, korlátozott jogokkal.
www.unhcr-centraleurope.org/hu/kit-tamogatunk.html
Szeparepa-
@_OVB: A gond az hogy a menekült meghatározásában az nincs benne, hogy köztörvényes bűncselekmény sorozatokat követ el "menekülése" közben. Eleve egy menekült, ha igazi, és nem kamumenekült megélhetési bevándorló, elfut a legközelebbi határig ahol menedékjogot kap.. a törökországi táborokban pl jobbára valódi szír és iraki menekültek vannak. Nem utazgat egy menekült, főleg nem sok ezer kilométert. Főleg nem embercsempészekkel. Aztán az embercsempész oké, legyen a sokkos állapotban levő menekült, nem volt alkalmas t tudatállapotban hogy mérlegelje a bűncselekmény súlyát, nézzük el hogy embercsempész révén érkezett.. kiköt az európai partokon vagy kimentik... máris nyugodt békés, biztonságos országba került igaz? Görögország, Olaszország stb... NEM KÉR MENEDÉKJOGOT!!! Holott egy valódi menekült boldog lenne, hogy itt van Európában és AZONNAL kéri a menedékjogot. Ehelyett utazgatni kezd, kívánságműsorban érzi magát, és ő a leggazdagabb európai országokba igyekszik, további bűncselekményekkel, bliccelés, garázdaság, közveszély okozás (főleg egészségügyi), jogtalan közterület foglalás, lokális és általános szabályok (pl közlekedés) be nem tartása...így viselkedik egy igazi menekült?? Hát nyilvánvalóan nem... pontosan ezekkel a tettekkel bizonyítják, hogy NEM MENEKÜLTEK... ha tán még akkor menekült is volt, amikor - már ha valóban szír - átlépte a szíriai határt és Törökországba ment, a török táborban már összebeszélt és kitalálta, hogy bevándorol Európába egy jobb élet reményében. Aztán a személyazonossággal kapcsolatos bűncselekmények, papírok elégetése, eldobása, hamis személyazonosság megadás, más honos ország hazudása, hatóság félrevezetése... ilyeneket nem csinál egy valódi menekült... már az embercsempészet is necces, de attól mint írtam még el lehet tekinteni, de azután elkövetett bűncselekmény cunami MÁR NEM! Jogilag így már egyikük sem menekült, menedék jogát megsértette visszafordíthatatlanul azzal hogy illegalitásba lépett!
Szeparepa-
Határt sért, garázdálkodik, agresszíven követelőzik, visszaél egy ország humanitárius rendszerével, eszik iszik szanaszét szarik stb.. mindeközben a többség egyáltalán nem bizonyítja hogy valódi menekült, hogy valóban onnan jön, amit állít... Európa nagyon nagy balek, hogy ezt eltűri, fele sem menekült valódi menekült, és kivétel nélkül mind, mer törvények kívülre lépett és bűnözővé lett, még az sem jogilag menekült már, aki elvileg az volt... normál esetben egy a beazonosítását lehetetlenné vagy nagyon nehézzé tevő, hatóságot félrevezető, papírjait eldobó bűnöző nem kérhet már menedékjogot. A menedékjog kérést nem lehet köztörvényes bűncselekménnyel kombinálni. Oké a kvázi kimentését embercsempészettel intézte, másképp nem is biztos hogy tudta. De onnan kezdve már ahogy bejutott egy biztonságos országba, nem hogy köteles menedékjogot kérni azonnal, de köteles betartani a jogszabályokat és törvényeket, ellenkező esetben NEM KAPHAT MENEDÉKJOGOt, ez a törvény és jog... ezt maga Európa is szegi, a kezelhetetlen méretű tömeg miatti tehetetlenségében és sokkjában... De ez öngerjesztő folyamat, mert ezen meg mégjobban felbuzdulnak, vérszemet kapnak, még többen jönnek, még agresszívabbak és követelődzőbbek lesznek, azaz már azok, elözönlik európát semmiképp sem menekült parazita tömegek, és tönkreteszik európát, ez a folyamat vége... hol van ez a mendékjogtól..? A menedékjoggal kivétel nélkül mind visszaélő csaló, aki tudatosan törvényeket szeg, sorozatosan bűncselekményeket követ el, mert neki úgy hozta úri kedve, hogy válogatni kíván hogy ő melyik országba megy... hát könyörgöm mindenki megőrült hogy ezt a trivialitást nem érti illetve nem veszi figyelembe... rég körbe kellett volna már zárni Európát katonasággal és senkit sem átengedni... és igen ha erőszakoskodnak és támadnak akkor lőni legvégső esetben... már elkéstünk úgy néz ki, mert tódulnak a tömegek vég nélkül... ez lesz Európa veszte, összeomlás és káosz felé haladunk rohamléptekkel nyilvánvalóan...
Lepényleső
Ezt is meg kell tenni,de az okot kell megszüntetni,hogy idő múltával ne kelljen velük cserélni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.