Csehország segítséget ajánlott fel Magyarországnak a schengeni határ őrzéséhez – közölte a cseh védelmi miniszter szerdán este Prágában.

Martin Stropnicky közlése szerint a minisztérium és a hadsereg közösen elemzi, mit tudnának Magyarországnak nyújtani. A cseh hírügynökség úgy értesült, hogy Prága határőrzésre szolgáló eszközök kiküldését mérlegeli a megfelelő katonai személyzettel együtt.

Újságíróknak azt mondta, hogy Csehország segítséget ajánlott fel Magyarországnak a schengeni határ védelméhez. "Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat konkrétan, gyakorlati téren is. Jelenleg a Cseh Köztársaság hadseregével együtt elemezzük lehetőségeinket, mit tudnánk nekik nyújtani" – pontosította bejegyzését a miniszter.

Cseh források szerint Prága határőrizeti műszaki eszközöket és néhány tucatnyi képzett kezelő személyzetet, katonát küldhetne Magyarországra. Már korábban felmerült, hogy a csehek az emberek mozgását figyelő speciális műszaki eszközöket küldhetnének.

A cseh védelmi tárca szerdán megerősítette, hogy szükség esetén akár 5000 katonát is tud mozgósítani a cseh határok védelmére. Ugyanakkor Prága kész kisebb létszámú katonai csoportokat küldeni a szír határ mentén elterülő menekülttáborokba is.

A cseh hadsereg szerdán délután hadgyakorlatot kezdett, melynek keretében a Libavá katonai körzetben egy humanitárius tábor építését fogják begyakorolni a katonák.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.