Magyarországon munkahelyeket teremtő kapacitásbővítő megállapodásokat kötött amerikai cégekkel pénteken Chicagóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető az MTI-nek telefonon elmondta, hogy nyolc olyan, alapvetően autóipari, vegyipari, mezőgazdasági gépipari amerikai vállalat vezetőivel tárgyalt, amelyek Magyarországon üzleti tevékenységet folytatnak.

"Olyan megállapodásokat kötöttünk a magyarországi tevékenységeik bővítése tárgyában, amelyek nyomán még az idei esztendő folyamán az ezret elérő nagyságrendben tudunk új munkahelyet teremtő amerikai beruházásokat bejelenteni Magyarországon" – fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó megállapodásokat kötött Chicagóban

Szavai szerint az amerikai partnerek mind megelégedettségüknek adtak hangot a magyarországi termelési és befektetési környezettel kapcsolatban. A miniszter tájékoztatta őket, hogy Magyarországon jövőre tovább csökken majd a személyi jövedelemadó, és hogy a magyar kormány elkötelezett az ipari rezsi csökkentése mellett, mert "az Egyesült Államokhoz képest Európában a legnagyobb hátrányunk a túl magas energiaárakban keresendő".

"Mivel közös európai stratégia egyelőre nincs arra, hogy hogyan csökkentsük az energiaköltségeket, Magyarország ezért maga vágott bele az energiaárak csökkentésébe" – jelentette ki.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott Rahm Emanuel chicagói polgármesterrel, akivel az amerikai Középnyugat és Magyarország gazdasági és kulturális együttműködéséről folytatott eszmecserét. Emanuel elismerően szólt a zsidó kultúra magyarországi újjászületéséről és sokszínűségéről.

A felek megerősítették együttműködésüket a 35-40 ezres lélekszámú magyar nemzeti közösség ügyében, amelyet a chicagói polgármester nagyrabecsüléséről biztosított, csakúgy mint azt, hogy Magyarország újranyitotta a városban működő főkonzulátusát.

A magyar diplomácia vezetője szombaton New Yorkban fog felszólalni az ENSZ-közgyűlés általános vitáján. Mint mondta, alapvetően azokról a világméretű kihívásokról – a vízhez való egyre nehezebb hozzáférésről, a klímaváltozásról és az elhúzódó háborús konfliktusokról – fog beszélni, amelyek miatt a következő időszakban növekedni fog az Európára nehezedő migrációs nyomás.

"Úgy látjuk, hogy az ENSZ a legjobb keretrendszer ahhoz, hogy a migrációra mint globális kihívásra a globális választ megadja" – hangsúlyozta a miniszter.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Kézzel fogható eredménye mikor lesz a bejelentéseknek, pétör? Szövegeléssel nem mentek semmire!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.