Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken felhatalmazta az Európai Uniót, hogy a líbiai partokhoz közeli nemzetközi vizeken lefoglalhassa vagy megsemmisíthesse az embercsempészek hajóit – írta a hirado.hu

A tizenöt tagú tanács tizennégy tagállama igennel szavazott az erről szóló határozatra, Venezuela tartózkodott.

Az egy évre szóló mandátum arra is felhatalmazza a hatóságokat, hogy a menekülthajók fedélzetére lépjenek az utasok életének megmentése érdekében. Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet üdvözölte a tanács döntését és elmondta, hogy a kimentett migránsokat Európába – nevük elhallgatását kérő források szerint Olaszországba – szállítják.

A diplomata ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a tengeri művelet önmagában nem fogja megoldani a válságot.

Bár a nemzetközileg elismert líbiai kormány kezdetben ellenezte a határozatot, az ország ENSZ-nagykövete kedden azt közölte a világszervezettel, hogy elhárultak az ezzel kapcsolatos aggodalmaik, így beleegyeznek a dokumentum elfogadásába.

A határozat kizárólag a líbiai partokhoz közeli vizekre vonatkozik, a Törökország és Görögország közötti tengerszakaszra nem. Márpedig az Európába tartó menekültek többsége már ezt, a Törökországból induló, majd Görögországon, a Nyugat-Balkánon és Magyarországon keresztül vezető, úgynevezett "nyugat-balkáni útvonalat" választja.

A nyílt vizeken való fellépés az Európai Unió három fázisból álló tengeri művelete második fázisának felel meg. Az első fázist az információszerzés, a másodikat a nyílt tengeren, a harmadikat pedig a líbiai területen végrehajtott műveletek jelentik.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Előbb kellett volna, de talán most sincs későn !
Főlökött
Törökország és Görögország közötti tengerszakaszra nem vonatkozik, tehát olyan mint 'halottnak a csók'.
A domináló szakasz pedig az lenne.
Az elfogott hajók utasait vissza a kiindulási pontra, a hajó pedig ugrott a tulajtól. Mehetne a szinesfém kereskedésbe leadásra, abból fedeznék a költségek egy részét :)
Így kimaradna a hajókázás - rövid időn belül. Max úszva...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.