A kerítések biztosíthatják a határok védelmét – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió pénteki műsorában. Kurz úgy vélte: a kérdés az, hogy az egyes országok akarnak-e kerítést építeni vagy nem.

A tárcavezető – mint arról a Die Presse című lap internetes oldalán beszámolt – egy, a magyar-szerb határon létesített kerítés hasznosságát firtató újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: ha igazak lennének a kerítések hatékony működését bíráló állítások, akkor nem funkcionálna a határvédelem a bolgár-török valamint a spanyolországi határszakaszokon, ahol már régen megépült a kerítés. "Az az állítás, hogy a kerítések nem működnek, egyszerűen és mélyrehatóan hamis" – fogalmazott a miniszter.

Kurz szerint Európának nem kellene Törökországtól függővé tennie a menekültválsággal kapcsolatos küzdelmét. Álszent dolog, hogy Európa nyitottnak mutatkozik a menekültek előtt, azonban egyúttal fizetni akar Törökországnak azért, hogy tartóztassa fel az embereket – mondta a miniszter és úgy vélte: Európának önállóan kell megvédenie az unió külső határait.

Ausztria déli határrészén lévő Spielfeldnél csütörtök este hatezer menekült érkezett, pénteken kora reggel még 1500-an voltak a gyűjtőállomáson, holott a migránsokat szállító buszok egész éjszaka közlekedtek. Hatszáz embert átmenetileg a stájerországi Wagna település egy tornacsarnokában helyeztek el. Itt azonban verekedés tört ki a menekültek között, a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia.

Csütörtökön késő este 600 menekült érkezett a karintiai-szlovén határhoz. A migránsokat a Villach városban található szükségszállásra vitték, a klagenfurti befogadóhelyen 900 embert helyeztek el.

Csütörtök délután újraindult a Sentilj-Spielfeld-Leibnitz vonalon korábban leállt vonatközlekedés. Azonban péntek délelőtt a menekültek ismét a vágányokon sétáltak, ezért az osztrák vasúttársaság (ÖBB) újra kilátásba helyezte a járatok leállítását.

Ausztriában több mint négyezren töltötték a csütörtök éjszakát segélyszervezetek által biztosított menekültszállásokon, az állami befogadóhelyeknek ugyanis már nem volt szabad kapacitásuk.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Nocsak, egy újabb ébredező?

Hogy a fenébe nem akarja befogadni a betolakodók millióit, nem is értem, tán megbolondult? Amikor ők fogják fellendíteni a gazdagságot, hiszen mindegyik atomfizikus dolgozni jön európába.
szettevette
Akkor most mégis a kerítés a jó? hogy van ez?
Szókrakész
És Faymann úr erről hogy vélekedik?
Még mindig a magyarok a leg...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.