Belgium egész területén kettesről hármasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, s ezzel párhuzamosan a kormány fegyveres katonákat küld az ország legjelentősebb nemzetközi repülőterére, Zaventembe.

Brüsszel kulcsintézményeit a januárban, a Charlie Hebdo című francia hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett támadást követően végrehajtott, főleg Verviers-re összpontosító terrorelhárító akció óta katonák őrzik. A terrorkészültséget Belgiumban négy szintű skálán jelölik. A hármas fokozat arra utal, hogy "lehetséges és valószínű", hogy terrortámadás éri az országot.

A miniszterelnök szóvivője jelezte: országszerte fokozzák a rendfenntartó erők jelenlétét. Ezzel párhuzamosan a kedd estére tervezett Belgium-Spanyolország labdarúgó mérkőzést is lemondták, amelyet a Baldvin királyról elnevezett heyseli stadionban játszottak volna, a fővárosban, a várakozások szerint 50 ezer néző előtt.

A belga nagyvárosokban eddig 220 fegyveres katona őrizte a legfontosabb intézményeket, vagy az olyan létesítményeket, amelyek terrortámadás célpontjai lehetnek. Az utcákra vezényelt katonák számát most 300-ra emeli a kormány. Ezt tovább növelhetik 520 főre, ha a helyzet úgy kívánja.

Közben a belga sajtó arról számolt be, hogy az ügyészség hétfőn az ellen a két ember ellen emelt vádat terrorcselekményben és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt, akik péntek éjjel, szombat hajnalban visszahozták Párizsból Brüsszelbe Salah Abdeslamot, akit a média csak az ország első számú közellenségeként emleget. Az ügyészség személyazonosságukat is megerősítette: a 27 éves Mohammed Amriról és a 21 éves Hamza Attouhról van szó.

Egyikük hivatalosan meg nem erősített információk szerint azt állította, hogy a stadionnál tették ki Abdeslamot, másikuk viszont azt, hogy a főváros Molenbeek nevű kerületében szállt ki. A vádhatóság nem kommentálta az egymásnak ellentmondó információkat.

Több médium értesülése szerint lakásaik átkutatásakor robbanóanyag és az előállításához szükséges vegyszer nyomait is megtalálták, de a hatóságok ezt sem erősítették meg hivatalosan. Sőt, az ügyészség külön felhívta a figyelmet, hogy nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, még értékelik a nyomozás során talált dolgokat.

Amri ügyvédje a belga lapoknak úgy nyilatkozott, hogy egyik vádlott sem látott fegyvert Abdeslamnál, csak egy telefonhívást kaptak tőle, hogy hozzák el Párizsból, a merényletről egy szót sem szólt, továbbá, hogy az oda- és a visszaúton is igazoltatták őket a határon.

Közben az is kiderült, hogy Salah Abdeslam októberben két meg nem nevezett társával együtt Ausztriában járt, a német határon igazoltatták, ahol úgy nyilatkozott, hogy egyhetes nyaralás céljából érkeztek az országba. Az osztrák belügyminiszter tudatta azt is, hogy akkor még nem volt okuk a hatóságoknak, hogy feltartóztassák, így továbbengedték, s most vizsgálják, hogy pontosan mit csinált Ausztriában.

A Le Soir című lap arról írt, hogy Párizsban kedd reggel egy újabb belga rendszámú, gyanús jármű került elő, melyet a támadók használhattak, s amelyet Salah Abdeslam bérelt.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Teljesen mindegy, hány százaléka potenciális terrorista.
Addig mindegyiket terroristaként kellene kezelni, amíg nem tudod őket átvilágítani, nem hagyni, hogy hordaként vonuljanak át Európán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.