A múlt heti párizsi merényletek egyik helyszínéről, a Bataclan koncertterem elől az egyik öngyilkos merénylő által elküldött utolsó SMS címzettje tartózkodott abban a lakásban, ahol szerda hajnalban feltételezett terroristákat vett őrizetbe a rendőrség – jelentette a France2 francia közszolgálati híradó.

Elindultunk, kezdünk

- ezt az üzenetet küldte el múlt péntek este 21 óra 42 perckor az egyik öngyilkos merénylő, mielőtt társaival behatolt a Bataclanba. A mobiltelefont a koncertterem előtti szemetesben találták meg a rendőrök. A telefonban a Bataclan terméről is szerepelt egy részletes tervrajz. A France2 szerint a nyomozók megállapították, hogy az a mobiltelefon, amelyikre az üzenetet küldték, a Párizstól északra található Saint-Denis előváros sétálóutcájában, a rue de la République 48-as számú házában volt.

Az akciót ebben az épületben reggel 4 óra után indították el nagy erőkkel a kommandósok, célpontja a 129 halálos és 352 sebesült áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.

A rajtaütés során ketten meghaltak, hét embert őrizetbe vettek. A France2 szerint az őrizetbe vettek között nincsen Abaaoud, aki vagy elmenekült a helyszínről vagy tévesen feltételezte a rendőrség, hogy ő volt a lakásban.

Francois Molins párizsi főügyész azt közölte, hogy még tart az azonosítás.

"Senki nem tudott bemenni az épületbe, ezért a rendőrség tudományos és technikai vizsgálatai még nem kezdődtek meg" – jelezte az ügyész, aki délutánra ígért részletesebb tájékoztatást. "Jelenleg lehetetlen a személyazonosságokat megállapítani" – tette hozzá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.