Franciaország semmilyen arra vonatkozó információt nem kapott egyetlen európai országból sem, hogy a saint-denis-i rendőri akcióban megölt Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteki 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezője Európában lehet – mondta csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

"Semmilyen információ nem érkezett hozzánk európai országokból, ahol megfordulhatott, mielőtt Franciaországba érkezett, hogy végigment Európán és elért Franciaországba" – mondta a belügyminiszter.

A 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számít. A férfi 2014-től Szíriában volt, de 2015 februárban azzal dicsekedett egy iszlamista magazinnak, hogy problémamentesen utazgat Szíria és Belgium között.

November 16-án, három nappal a merényletsorozat után jelezte Párizsnak egy Európán kívüli ország titkosszolgálata, hogy Abaaoud Görögországban van.

A belga-marokkói dzsihadista ellen Belgium által kiadott nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, miután húsz év börtönbüntetésre ítélték távollétében.

"Lényeges az együttműködés a terrorizmus elleni harcban. Sürgős, hogy Európai megszervezze magát a terrorfenyegetettséggel szemben" – hangsúlyozta a francia belügyminiszter, aki kezdeményezte az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli összehívását pénteken Brüsszelben annak érdekében, hogy "minden kérdést ismét megvitassanak európai keretben".

A belügyminiszter megerősítette, hogy Abdelhamid Abaaoud-nak "meghatározó szerepe" volt a párizsi merényletekben, de a nyomozás fogja pontosan kideríteni, hogy milyen szinten volt érintett.

"A francia hatóságok állapították meg a felelősségét több, Franciaország ellen tervezett merénylettervben, valamint az Iszlám Államban játszott szerepét is" – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A 2015 tavasza óta Franciaországban meghiúsított hat terrortámadás közül négy az ő nevéhez fűződik a belügyminiszter szerint. Mindegyik esetben ugyanaz volt a módszer: külföldön terveztek még a merényleteket, amelyeket európai dzsihadisták hajtottak végre, miután állítólag képzést kaptak Szíriában, ahonnan visszaküldték őket a merényletek végrehajtására.

Bernard Cazeneuve Európa "külső határai ellenőrzésének jelentős megerősítését" sürgette, valamint "a fegyverkereskedelem elleni megerősített együttműködést".

"Ezeket az intézkedéseket Franciaország másfél éve kéri hangosan és kitartóan" – emlékeztetett a francia belügyminiszter. "Kollektív eszmélésre szólítok fel minden európai minisztert. Gyorsan és határozottan kell fellépni. Európának ezt a terrorizmus áldozataira és a hozzátartozóikra gondolva meg kell tennie" – tette hozzá.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
Csak egy apróság.
Egy másik kijelentés, bejelentés, össze-vissza jelentés.

"Azonosították Abdelhamid Abaaoud-t, a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjét a Saint-Denisben megölt terroristák között – közölte Francois Molins párizsi ügyész csütörtökön.


A közlemény szerint "az épületben talált, egyik szétlőtt holttestről van szó". A belga állampolgárságú dzsihadistát DNS-minták alapján azonosították, amelyek szerepeltek az európai titkosszolgálatok nyilvántartásában."

Tehát konkrétan tudtak róla mindent.
Akkor most ki hazudik?
A franciák, vagy a franciák?
Szókrakész
Ennek már nagyon önmerényelés szaga van.
Peller Anikó
Hol vagy mergel? Miért nem szóltál nekik? Mondhattad volna, hogy itt van egymillió terrorista de még engedek rátok úgy 20-30 milliót. Jövőre meg 200-at.
sokanvagyunk
Visszautasították a törvényes szíriai kormány titkosszolgálatának segítségét.
36
@Szókrakész: És pont mint a Charlie Hebdonál, útlevél az mindíg van a szétlőtt és önmagát felrobbantott terrorista mellett. Sőt. Kukáznak is a törvényszékiek és teljesen épp mobiltelefont is találnak, sms-el, hogy indulunk.

Jönnek a választások, a francia gazdaság hiánya 3% fölötti, ergo euroja sem nagyon lehetne. Van ott a háttérben csúfság, épp elég. És persze az is, közrejátszhat, hogy ne már, az oroszok még a végén, legyőzik egyedül az Iszlám Államot. Emelkedik az olaj ára és az jó Oroszországnak. De nem jó a nyugatnak.
Szókrakész
@36:
Azt se felejtsd el, hogy Hollande 12%-n állt a balhé(önmerénylet) előtt.
Most hogy "kemény" csávó lett, azonnal szárnyal a választási biznisz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.