A Welt am Sonntag (WamS) című vasárnapi német lap vezércikkben foglalkozott Magyarországgal. 

A konzervatív hetilap Európa orbanizációja: miért nem veszünk részt ebben című írásában a szerző, Alan Posener egyebek között kifejtette, hogy a kelet-európai rasszizmussal és antiszemitizmussal kapcsolatban egyesek "a Kelet +orbanizálódásáról+" beszélnek, holott "egész Európa orbanizálódik".

"Kelet-Európa nem a múlt, hanem a jövőbeni norma" – írta a WamS szerzője.

Németországban sokan abban hittek, hogy "az EU révén meghaladható a nemzet", mindenütt máshol viszont "a nemzetet akarják erősíteni az EU révén", ez pedig "vagy sikerül, vagy a nacionalizmus tönkreteszi az EU-t" – tette hozzá.

Van azonban egy tagállam, amely nem engedheti meg magának ezt a "kicsinyes nemzeti önzőséget", és ez Németország. Nem erkölcsi okok miatt, hanem azért, mert azonnal megbukna az EU, amelynek éppen Németország a legnagyobb haszonélvezője – fejtette ki Alan Posener.

Angela Merkel kancellár bár későn, de mégiscsak megértette ezt. Így a "kelet-európaiak érdekében", és a német iparral szembeszállva megszervezte az Oroszország elleni szankciókat , és "Orbán hálátlansága", illetve a saját pártjában keletkezett ellenállás dacára "drasztikusan csökkentette a menekültek által Magyarországra nehezedő nyomást", továbbá enyhíti a görögországi megszorítások szigorát és Tornado harci repülőgépeket küld Szíriába. "Miért nem tudja kommunikálni, hogy miért teszi mindezt?" – vetette fel a WamS vezércikkének szerzője.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
A g..i aki szétverte az Európai Uniót, így fog bevonulni a történelembe.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
akárhogy fülelek, nem hallom a kancellár szavait...elnyomja a náci dísszemlék csizmacsattogása, amit a mai napig is előszeretettel játszanak néhány tv-adón...
Dr. Felipe
A g..i aki szétverte az Európai Uniót, így fog bevonulni a történelembe.
Clavigo
@Dr. Felipe: Vaclav Havel jól látta ,anno.
puki
Még mindig jobb mint ha merkelizálódna
verőce21
Még mindig klasszissal jobb, ha Európa Orbanizálódik, mintha iszlamizálódna!
Desischado
Václav Havel-nek igaza volt orbánt illetően. Csak nehogy kirobbantsa a harmadik világháborút!
JAJMÁR
Beláthatatlanok a következmények. Ugyan ki, honnan tudhatná, hogy mi a jobb? és minél jobb?
Csak érzem, hogy ez nem lesz jó. Nagyon nem, de még sokan sokáig fogják elemezni, hogy mi miért és hogyan történhetett meg.
volvós
Ez a nézés...mintha az OPNI egyik kórtermében lennék...
eszegfu
@puki: 19:17 Szerintem a legeslegjobb, ha "karamellizálódna"!:)) Azért ügyeljél arra: ne tedd bátran a tüzbe a kezed O.V-ért, ill. miatta!
rugacs
@eszegfu: A ross ebnek hiányoznak a karamellek...nem őket tartjuk el alanyi jogon 500 éve? Irtani kéne azokat is mint a parlagfűt (annyi hasznuk is van), nem szaporítani. Hogy a németek nem büszkék magukra - egyáltalán nem csoda, hiszen egy évszázad alatt kis híján kiirtották a fél világot. Ami a magyarokra azért egyáltalán nem jellemző. Aki nem büszke nemzetére, arra ráfér a vérfrissítés. Nálunk folyamatos volt ez - bár mértékkel -, a magyarság "nemességét" pont ez adja. De iszlamizációra egyáltalán semmi szükségünk. Mivel homlokegyenest más mentalitásúak, velük konfrontációra lehet számítani, aminek a végén az erősebb kiirtaná a gyengébbet. Egybeolvadásra semmi esély.
Ezt jobb lenne inkább elkerülni...és ha már van hazánk, hadd döntsük el mi magunk, kivel akarunk együtt élni!
világlátó
@eszegfu: @JAJMÁR: Eddig mindig volt előremutató, de legalább helyreigazító véleményetek. Most ahogy látom, elbizonytalanodtunk. Itt állunk egy robbanás veszélyes Németországgal, egy most már megbízhatatlan Törökországgal, / főleg a kurdok és a szomszédos országokban élő és veszélyben lévő török kisebbséggel, akiknek a száma több százezer,egy ki tudja milyen cél érdekében bombázó Oroszországgal, egy hisztériázó Franciaországgal, és az európai térséget ellepő migráns tömeggel, végül pedig egy a saját fontosságunktól megrészegült magyar miniszterelnökkel, akivel senki nem akar sem megbarátkozni, sem elutasítani, de mindenesetre ne jöjjön a közelembe, mert még azt hiszi valaki mellette állok, a térben, nem az elvek és azonos nézetek miatt.
Már látjuk, nem néhány százezer valódi menekült jött és jön Európába, hanem boldog - boldogtalan.Óriási hibát követtek el mindazok, akik belehajszolták ezeket a már majdnem milliókat az Európába vonulással.De óriási hibát követtek el az európai vezető személyiségek is. Most mindenki Merkel kancellárasszonyt szidja. Nem ő a hibás egyedül. Huszonöt ország, huszonöt kormánya egyszerre felelős.Hogy miért mindenki Németországba? Ez azoknak a bűne, akik elhiresztelték, ott várják őket. Azt már elhallgatták, hogy egy másik civilizáció törvényeit, szokásait, rendjét is el kell fogadniok.
A többit tudjátok. Most helyet kell előteremteni nekik a közel - kelet biztonságos befogadóhelyein, haza kell őket szállítani, fel kell tölteni őket pénzzel, kézimunka igényes beruházások ezreit kell odatelepíteni, munkába kell állítani őket, még ha csak 4 órában.
Ideiglenes állapotukat a fejükbe kell vésni, meghagyva a reményt a béke helyreállítása utáni új országépítésre. Közben fel kell számolni a belső ellenséget Szíriában és Irakban, kiszorítani mind az orosz , mind az amerikai érdek csoportokat .másutt megkötött kompromisszumok árán. Sokba fog ez kerülni. Hogy itthon mi lesz a következő felvonás, azt már sejtjük. Önelégült, pökhendi szólamok mindenhol.
eszegfu
@rugacs: 17:27 Ez a Te véleményed, melyet el kell fogadnom, pedig nem értek vele egyet. Nem akarok én Veled sem vitatkozni, csupán azt kellene Neked is elfogadni, hogy nekem is a hazám és nekem is van véleményem: O.V. az én nevemben ne mondja el, én kivel akarok együtt élni!!! Én személy szerint nem adtam neki "felhatalmazást" semmire, de az állampolgári kötelességem teljesitem! Azt, hogy mit gondolok az nem mondhatja meg... csupán ennyi!
eugen4402
@világlátó: Mindig szívesen olvasom bölcs gondolataidat, és most is így tettem, de most sajnos arra jöttem rá, hogy engem is az elbizonytalanodók táborába kell sorolni. 18:03-as hsz-ban szépen összefoglaltad azokat a feladatokat, melyeket a rendezés érdekében nagyon sürgősen meg kellene oldani, de jelenleg nincs olyan világhatalom, amelyik meg tudná oldani. Ha egy - egy részsikert elér valamelyik fél, helyette újabb krízis-források fakadnak, átláthatatlan, kiszámíthatatlan lett "nemzetközi helyzet"...
világlátó
@rugacs: A németek nem büszkék magukra... ez a vidéki Németországban nem így van. Berlinben nem éltem egy napot sem, így ott nem tudom mi a helyzet.Ha majd kiutazol és munkát vállalsz, erreől a német büszkeségről, fensőbbrendüségi mentalitásról majd személyes benyomásokat szerezhetsz.
A német faj / ők határoztak erről így hogy faj / már Konrád császár idejétől úgy képzelte, hogy előbb ők, aztán a többi. Nem bírták elviselni sem a szláv , sem a zsidó, sem a cigány, sem a fogyatékos embert maguk között, de még a német élettér területén sem. Csak a bányákban, a földeken, a gyárakban volt életlehetősége a fizikailag alkalmasoknak. Nézz meg néhány - most igen divatos - náci Németországról készült video filmet. Majd meglátod a büszkeséget, ami csak úgy süt Hitler, Göbbels, Gőring képéről.Az emberek mindegyike szeret büszke lenni.Ez minden korban így van. Átsugározható a minta, ahogy át is sugározták egész Németországra. Az idősebb korosztályból sokan ennek a nemzeti büszkeségnek a fenntartása érdekében képes arra is, hogy a holokausztot egyenesen hazugságnak hirdesse.Nézzük a magyarokat.A német büszkeség átjött a Kárpát medencébe is, méghozzá gyorsvonati sebességgel. Mi akik szinte a Habsburg ház gyarmata voltunk sok évszázadon át, arisztokratáink előbb beszéltek német nyelven, mint magyarul. voltak évtizedek, amikor a hivatali nyelv is német volt. Hosszú ezt most évekhez nem akarom kötni. A fegyverbarátság és a háborúba való becsatlakozás előbb a monarchia , később a német birodalom oldalán nagyon sokak lelkét töltötte meg büszkeséggel. De az ország történetét tanulmányozva uralkodóink büszkesége következetes jellemzőjük volt. Ahogy ma is. Talán Kádár volt az, aki nem volt büszke, rátarti, és pökhendi. Persze, bűntudata erősebb volt. De a megelőző korok uralkodóinak nem lehetett bűntudata? Ugye hogy volt.
A magyarság nemességét minden korban más és más adta. A nemes cselekedetek sorozata ad egy embernek tisztes elismerést, rangot és méltóságot.
eszegfu
@Csizmás Kond: 18:08 Csakhogy a lemaradt a poén... szerintem tartogatja-tartogatja... majd jön "sógorostul"... vagyis nemcsak a gáz, hanem a "matéria" is!:))
világlátó
@rugacs: Már nem volt módom hosszú írásomat az előbb bezárni, ezért még egy, két mondatot. Széchenyi István volt, de még ma is a legnagyobb magyar. Apja, nagyapja, nemkülönben sokat tettek a magyar nemzet felemelkedéséért, jóllehet a magyar arisztokrácia vezető személyiségei voltak, feltétel nélküli hűséggel a császárhoz, magyar királyhoz.
De cselekedeteikkel előbbre vitték az ország kiemelkedését a jobbágysorból, a gyarmati sorsból.
Nehéz most párhuzamot összerakni a mai európai és magyar helyzettel, de mindig van egy vezérelv, amit ezidáig őseink mindig megtaláltak. Ha most azt gondolod, hogy Orbán Viktor látja ezt a vezérlő csillagot, többé nem állok szóba veled. / na bumm és akkor mi van /
Orbán Viktor is keresi ezt a csillagot, talán meg is találja, de miért ordítozik eközben? Miért küldi szét csahosait és kiabáltatja őket eközben ? Miért ilyen leplezetlenül intézteti a hazai gazdasági életet eközben? Miért sza@ik arra az asztalra amelyikről eszik? Miért tartja a népét előbb a félelem , majd a hamis büszkeség ópiumos kábulatában? Miért szól le az általa kifejlesztett mennyből úgy mint ha maga volna a Szent Péter?
Hiába teszi, kedves Rugacs. Már foltos lett a hófehér tóga, tanácsadói már összevissza írják neki a tegnap még igaz, holnapra már hamis szólamokat. Egy államférfi veszett el benne, nem tudott eljutni a kapuhoz. Már nem büszke rá csak a megrögzött szavazói, ő sem büszke már igazán, főleg otthon. Gondolom. Tisztelettel.
rugacs
@világlátó: Nem egy malomban őrlünk.
Én azt állítottam, a németek nem büszkék magukra, de ezalatt a vezetőjük mentalitását értettem, Merkelét, meg a többiét, akik hagyják magukat az usa által vezetni, mert ... mert még gondolni sem mernek a büszkeségre, mely a múlt évszázadban kétszer is világégéshez vezetett...
Másrészt Széchenyit tartod a legnagyobb magyarnak, mert a többség annak titulálta. Pedig mint ismeretes, elég fiatalon megőrült, így nem szerencsés őt tartani a legnagyobbnak. Szerintem.
Egy vezető attól vezető, hogy vannak magasabb rendű ambíciói. Hogy képes vezetni. O.V. ilyen. Attól hogy nem ismered, nem hallottad terveit, még nem ő a hazudozó. Ő már az elején megmondta, hogy új felépítésű vezetést szeretne. Ha egy vállalkozó céget alapít, a vezetést olyanok kezébe adja, akikben megbízik, ezt akár a szakértelem hátrányára is teheti. Szerintem ez teljességgel elfogadható. Mert pont ez az a dolog, ami az egypártrendszerben ugyanúgy működik mint a többpártrendszerben, a szocializmusban és a kapitalizmusban is. Persze ez lehet ellenszenves is, nekem is az volt, mikor olyan barmot tettek meg vezetőmmé, aki semmihez sem értett, de a felettes vezetés benne bízott meg. Így utólag belátom, én is így tennék. Mit ér a szakértelem, ha olyan ember bírja, aki az első alkalommal hátbatámadna. Országot nem lehet árulókkal egyetemben irányítani. Másrészt szerintem az sz@rik az asztalra, aki a migránsokat támogatja a magyar érdekekkel szemben! Remélem ebben az országban olyan politikus sosem fog labdába rúgni, aki bármely esetben nem a magyar emberek érdekeit tartja elsősorban szem előtt!!!
Azt is tudni kell, hogy sosem lesz az országnak olyan vezetője (olyan vezetése), amely minden honpolgárnak képes az érdekeit képviselni. Mert az érdekek nem egyformák. Ezért van arra szükség, hogy a vezető(k)nek legyen támogatottsága. Az sem szerencsés, hogy azért, mert a többség nem az egyet támogatja, hanem sok mást, akkor ne az egy vezessen, hanem a sok más, mert míg az egy...
rugacs
@világlátó: A világ is változik, ezt te mint világlátó is észrevehetnéd. A változáshoz igazodni kell. Ezért felesleges valakinek azt felhánytorgatni, hogy 20 éve mit mondott, mit ígért. Én nap mint nap tapasztalom, hogy amit 20 éve még szerettem, ma már elutasítom. Amit tegnap még igaz volt, ma már nem: tegnap az mszp még a kerítés ellenzője volt, ma már belátta helyességét, ahogy tegnap még elfogadta a kvótát, ma már ellenzi. S az lmp még most is azt mondja, a kerítés nem megoldás ... - miközben már minden európai ország kerítést épít! Amit megköszönhetünk a Merkelnek! Akit nyilván többre tartasz, mint O.V.-t. Pedig a migráns válságot nem neki, hanem Merkelnek köszönhetjük.
Világlátónak tartod magad, de összevissza beszélsz. Kit és hogyan tartott félelemben O.V.? Momentán egyedül O.V. az, aki a világ változását szem előtt tartva még mindig ugyanarra törekszik. Lásd mszp, lmp, dk és egyéb politikus nyilatkozatokat. Na meg persze O.V. kritikusait, akik - tök mindegy mit tesz - minden cselekedetét ellenzik. :-D
verőce21
A gazdasági bevándorlók kérdésében Európában - de talán az egész érintett világban is -, egyedül Orbán Viktor "látja a vezérlő csillagot", leghamarabb megfogalmazta a helyzetet, átlátta, cselekedett ahogyan kellett.
További sikereket vár tőle e téren egész Európa!
(Csak kár, hogy pökhendi kiskakas módjára adja elő.)
eszegfu
@világlátó: 18:03 Az Általad irt "feladatsort" el is tudom fogadni. Ha tudnék jobbat, akkor talán én lennék valamelyik ország miniszterelnöke, vagy valami magas rangu EU-s képviselő. Az biztos -- szerintem is --, hogy ahonnan elindult a menekültáradat, ott kellene biztonságot teremteni, mert akkor nem indulna el több ember. Ezzel párhuzamosan a már itt lévők helyzetéről is végre meg kellene egyezni. Csak erre a 2 féle dologra tett kisérlet mindig kudarcba fullad, valamelyik ország "ellenállása" miatt. Személy szerint nem hibáztatok senkit... mindenki hibás, akik az egyes országokat vezetik, de mondhatnám az EU-ban képviselőket is, akik ebben illetékesek. O.V. ezzel kapcsolatos intézkedései pedig azért zavarnak, mert nem próbálja meg higgadtan, józan önmérséklettel kezelni a helyzetet, hanem olyan "mellékszálakat sző", ami miatt mi, hétköznapi emberek egymásnak esünk, elfelejtkezünk M.o. egyéb bajairól. Meg kell hagyni: igen jól, szinte tematikusan használja fel mind maga, mind pártjának "emelkedéséhez", hatalomban maradásához a mi "háboruskodásunkat".
JAJMÁR
@világlátó: Jól leírtad a főbb gyulladt gócokat, talán csak Obama meg Kína maradt ki, és az ő viszonyuk, no meg Izrael és a Palesztinok, no meg Jemen, de továbblépve az Ukrán helyzet... és csak jut eszembe sorba, mennyi fellobbanni készülő szikra van a világban. Vajon le lehet ezeket fojtani?
A migránshelyzet - nevezzük így - létrejöttéért, én biztos vagyok benne, nem a migránsok a felelősek. Szerintem túl nagy energiát és figyelmet fordítunk rájuk, pedig nem is ők jelentik a legnagyobb veszélyt. Azzal keveset törődünk, ami elől menekülnek. Írod, hogy mennyi mindent meg kell tennünk őmiattuk, meg őértük, de miért? Szerintem egyszerűen hagyni kellene őket élni. Majd megoldják a maguk problémáját.
Senki sem szereti, ha helyette rendezik el az életét.
Ha vége lesz a háborúknak a Közel-Keleten, és lehetőséget kapnak ezek az emberek, hogy hazamenjenek, újjáépítsék a hazájukat, hazamennek. Ha nem lesz vége még 10 évig, akkor már berendezkednek az új helyen, és kevesebben adják föl az új életüket, de biztos lesz olyan még akkor is.
Minden ember a saját hazájában érzi jól magát, ott önazonos.

A jósolt veszély - letámadják, meg iszlámosítják Európát - csíráit éppen azok vetik el, akik ezt terjesztik, akik ettől akarják óvni a nemzeteket.
Pont ezzel állítják szembe őket egymással, emiatt eshet szét az eu, ettől gyengül. Nem a bevándorlóktól, hanem a reakcióktól.
Azért is veszélyes ez, mert az ide érkező migránsok - legyenek gazdasági bevándorlók, vagy menekültek - csak egy új, reményteli, emberi életért jönnek. Mégis, ha adódik egy "őrült" vezető a jövőben, - és láthatjuk, milyen könnyű hiszteriálni a tömeget - aki majd eléjük áll azzal a torz elmélettel, hogy "nektek feladatok, hogy terjesszétek Európában az iszlámot, és minden eszközzel", akkor megtalálják magukban ennek a csíráját, amit már jó előre beletettek. Ki tette oda? Az európai ember.
JAJMÁR
@JAJMÁR: 09:37 folytatás...
Nagyon rossz úton járunk, ezért látom sötéten a jövőt. Ráadásul egyre többen meg vannak róla győződve, hogy ez a helyes út. DE mi lesz ennek a vége?
A bombázások nem oldják meg, nem győzhetik le az IÁ erejét. Ezzel szemben nagyon sok a civil áldozat, nemrég olvastam, hogy az oroszok egy török pékséget bombáztak le, amelyik kenyeret sütött az ott élőknek. A háború egyre inkább kiszélesedik. Mindegyik fél a saját gesztenyéjét sütögeti, a legkevésbé az IÁ érdekli pl. a Putyint, vagy Obamát. Sokkal nagyobb baj ez, mint az ide bejövő menekültek.
(Ráadásul amelyik bevándorlónak megöli az orosz,francia,német...stb. bomba a szüleit, az nem a bombát fogja hibásítani.)
Az, hogy a menekülteket Európa beengedi, természetes. Ettől nem mulya, nem hibás, ettől EUrópa! A mostani folyamatok a romlásához vezetnek.

Az, hogy hirtelen ilyen sokan jönnek, és az ellenük irányuló gyűlöletkampány, az, hogy mi kerítést építünk és most ide nem... és hogy akkor mások is építenek - amiből még nagy baj lehet -, az, hogy az eu-t folyamatosan gyengítik, szerintem nem véletlen! Gyengül vele a NATO is. De kinek az érdeke?
verőce21
A barbárok támadják Európa kapuit, ezzel párhuzamot vonnak a Római Birodalom végnapjaival.
verőce21
Ilyen élménye Európának eddig csak kétszer volt. A 9. században, amikor az arabok előretörtek Autunig és Poitier-ig és a tizenhatodik században, amikor a törökök elvándoroltak Győrig és Erlauig. A Dzsingisz kánok, Timur Lenkek, Attilák zsákmányoló, hódító kalandozásai az európai térségben tragikus, de múló közjátékok voltak, s ezek a hordák valamilyen otthoni, ázsiai törzsi szerencsétlenség sípjelére egy napon ész nélkül hazairamodtak Európából.
Ezek az arabok már világnézeti , faji szellemi tudattal indulnak rohamra egy másik világnézet, faj, szellemi tudatosság ellen. És amikor Martell Károly, a fattyú, Autun körül véglegesen megverte őket, nemcsak a harácsolások emlékét hagyták Európában, hanem az arab műveltség nagy kérdéseit is, amire felelni kellett. Nemcsak az asztronómia, a navigáció, az orvostudomány, egy új ornamentika, a keleti természetlátás emlékeit hozták, hanem egy számrendszert is, amely lehetségessé tette a technikai gondolkodást. Száműzte a görög-római számrendszer bonyolult és nehézkes számjegyeit.
Erre a barbár, első nagy keleti kérdésre a keresztény világ jól felelt. Nemcsak fegyverrel felelt Autunnál, hanem a reneszánsszal és humanizmussal, amely az arab műveltség hellenisztikus, arisztotelészi öntudatának ösztönzése nélkül talán évszázadok múltán sem gyullad fel a középkori ember lelkében. A reneszánsz mindenesetre válasz volt az első nagy keleti, világnézeti betörésre.
A második...
verőce21
A második keleti támadásra az oszmán világkép és keleti hódítás nagy rohamára megint nemcsak fegyverrel felelt a keresztény világ, hanem egy nagy belső megújhodási kísérlettel, a reformációval. Hogyan felel majd az én világom ennek a gazdasági menekült hordának, amely folyamatosan érkezik egy szál ruhában, sportcipővel, néha egy kétkilós "diplomáciai eszközzel” az arab világból? Azt már megtudtuk, hogy mindenünket el akarja vinni és a tetejébe a lelkünket, személyiségünket, vallásunkat is porba akarja tiporni. Nagy birodalmak gyorsabban virágoznak el, mint a trópusi erdők. A történelem tele van ilyen rejtélyes "mammuttestek” csontvázaival, amilyen a Szeleukida Birodalom, a núbiai, a líbiai…
Csak a tébolyodott hiheti, hogy ezek most is, nem a teljes elpusztításunkra érkeztek. Bizonyos, hogy az európai ember nyugdíjának megteremtésére miatt jöttek?
Szabadságot nem hoztak, mert az nekik sincs…
világlátó
Kedves hozzászóló Barátaim ! Nagy élmény és tanulság is egyben, végigolvasni gondolataitokat. Sokat tanultam most tőletek. Azt hiszem érdemes volt feltárni az álláspontokat, legyenek is azok bármilyen világnézetű és pártállású emberek álláspontjai.
Hogy mindezt kiértékeljük itt valamennyien, erre idő kell. Elmentettem az egészet, ha időm engedi, utána járok mindannak, amit itt felvetettetek.
Verőce21 ! Az általad felhozott történelmi visszatekintés nagyon érdekes. Itt van előttem A múlt születése sorozatból a Hódító Iszlám című könyv, ami nehéz és tömény anyag, több más kiadvány ismeretét feltételezi, ezért megértése nem egyszerű. De átrágom magam ezen, mert én is szeretném tudni azt amit Te már ismersz és képessé tett arra, hogy előre is tekinthess. Ez az a tudás, ami talán megadatott Európa vezetőinek is ahhoz, hogy helyes döntést hozzanak. De mi lesz az európai népességgel, az emberekkel, akik mindezt alig, vagy egyáltalán nem tudják, csak a politikai vezetőikre és a médiák hírmagyarázóira hagyatkozhatnak. Nem látom a mai kornak megfelelő humanizmus és reneszánsz előjeleit, csak olyan társadalmakat, országonként kisebb, nagyobb eltéréssel, amelyekben a kereszténység is megosztott, Ferenc pápa elképzeléseit vegyes fogadtatásban részesítik,
ahogy elődjét is, aki az avitt dogmák megkövesedett formáit tartotta követésre méltónak.
Jó lenne észrevenni egy új humanizmust és reneszánszt, de nem érzékelek mást csak tétovázást és zavarodottságot.
Az iszlám és a kereszténység évezredes harca új szakaszba lépett, ezt ma már tényként rögzíthetjük.
Javaslom, ahogy lehet folytassuk ezt a beszélgetést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.