Kételyeiket fogalmazták meg az erdélyi magyar lapok a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) keddi bejelentésével kapcsolatban, mely szerint egy kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.

A Krónika című erdélyi magyar napilap szerdai vezércikkében arról írt, hogy az erdélyi magyar terrorizmusról szóló bejelentés "abban az esetben is alapjaiban felforgatja a '89-es rendszerváltás óta kialakított román-magyar együttélés viszonyrendszerét, ha bebizonyosodik: semmi sem igaz az egészből".

A cikkíró egyértelműnek tartotta, hogy a román ügyészség "az egész Európát lázban tartó terrorveszélyt meglovagolva csapott le a Nagy-Magyarország visszaállításáról álmodozó szervezet kézdivásárhelyi tagjára", akinek lefüleléséhez kapóra jött, hogy az anyaországi hatóságok éppen mostanság számoltak fel egy, állítólag éppen Orbán Viktor miniszterelnök ellen merényletet kitervelő szélsőséges szervezetet.

"Mindez elegendő ok lesz a bukaresti Colectiv klubtragédia és az azt követő tüntetéshullám mögött is magyar provokációt sejtő többségi körök számára, hogy terrorcselekedetként állítsanak be mindenféle autonómiatörekvést vagy olyan kísérletet, amely a romániai magyar közösség jogainak érvényesülését célozza. Még abban az esetben is, ha a házi készítésű pokolgép összeeszkábálására alkalmas kellékekről kiderül, hogy tulajdonképpen csillagszóró és petárda" – írja szerdai vezércikkében a Krónika.

A Háromszék című székelyföldi napilap szerdai vezércikkében arról írt, hogy a terrortámadás meghiúsításáról szóló ügyészségi bejelentésnek megvolt a jól előkészített felvezetése. "Két nappal korábban ugyanis egy szociáldemokrata képviselő hozta összefüggésbe a Colectiv klubban történt tragikus tűzesetet, a Ponta-kormány bukását egy Magyarországról szervezett, Erdély elszakítását célzó akcióval. Majd Sepsiszentgyörgyön tűnt el a román zászló, senki nem látta, hogyan, mikor, s bár nagy erőkkel nyomoznak, azóta sem került elő a tettes".

A lap értékelése szerint a terrortámadás gyanúja – mely percek alatt kész ténnyé vált a román közvélemény szemében – "sötét erők forgatókönyvét" vetíti előre.

A jelek szerint így próbálják elejét venni minden további követelésünknek, terrorcselekménnyé nyilvánítani az autonómiaharcot, terroristává, aki jogainkért emeli fel szavát. Elérni, hogy a románság szemében ismét a magyar közösség váljék fő ellenséggé, hogy a terrorveszélytől rettegő Európában ne akadjon, aki védelmébe vegyen

- állapította meg a Háromszék vezércikkírója.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.