Magyarország érdeke az, hogy a szomszédos Szerbia erős és stabil európai uniós ország legyen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Politika című szerbiai napilapnak adott interjújában.

Szijjártó Szerbiában puncsolt: "szerb barátaink" védelmére kelünk, ha megtámadják őket

A tárcavezető kifejtette, hogy Magyarország azt szeretné, ha Szerbia mihamarabb az Európai Unió tagjává válna, és a csatlakozási folyamat felgyorsítása mellett áll ki. A magyar-szerb határon épített kerítés sem a szerb nép ellen irányul, a két ország kapcsolata még soha nem volt ilyen jó – fogalmazott Szijjártó Péter. A miniszter szerint jelenleg hét határátkelő van a két ország között, és az a cél, hogy minél jobban megkönnyítsék a törvényes belépést Magyarországra.

"A kerítést nem szórakozásból építettük, hanem az Európai Unió elfogadott előírásai szerint jártunk el, amelyek hangsúlyosan szólnak a schengeni külső határok védelméről" – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

A kérdésre, miszerint Magyarország miért Szerbiát támogatta és nem a szintén EU-tag Horvátországot a migránsválsággal kapcsolatos vita során, a politikus elmondta: a horvát kormányfő "nem elfogadható és nem európai módon" támadta meg Magyarországot, amikor az országot a fasiszta diktatúrákhoz hasonlította, és Szerbiával sem volt tisztességes. "Szerbia támogatása a szívünkből jött, nem koordinált lépésről volt szó. Most már egyértelmű, hogy ha valaki megtámadja szerb barátainkat, akkor mi a védelmükre kelünk, azért mert barátok vagyunk, és így működnek a barátságok" – fogalmazott Szijjártó Péter.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Figyelj csak, te Zseléagyú Petike! Szerbia nem kér a segítségetekből különösen a fityisznek és víziló méretű főnököd segedelméből! Ami meg a "soha ilyen jó nem volt még a két ország kapcsola" siralmas és pofátlan hazudozásodat illeti, hát jobb, ha befogod a szádat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mariaberta
Ja, azt még elfelejtettem leírni, mi a fenének támogatja a szerbeket az uniós tagság elnyerése ügyében az, aki, -kormányával azaz Orbánnal egyetértve- ki akar lépni az unióból. Érti ezt valaki? Világosítsatok fel, mert nem szeretnék hülye maradni.
volvós
@mariaberta: ...azokat a szerb " barátokat " szereti, akik a kilencvenes évek
elején lemészároltak tömegeket...hát errefelé kell " nyalni " ( a fagyit ! )
mariaberta
Igaz, de ez a fagyinál sokkal barbárabb. Ez telik ki tőlük.
Yoda69
@mariaberta: Azert mert a szerbek is bomlasztanak az EU egyseget.
mariaberta
@Yoda69: Na akkor magyarázd meg, be akarnak lépni az EU-ba, vagy nem? Ha bomlasztanak, -Szíjgyártó mire izzasztja magát?
Yoda69
@mariaberta: Amig be akarnak lepni addig jo fiuk. Aztan ha benn vannak elotor majd beloluk is a balkan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.