Tiltakozását fejezte ki a lengyel külügyminisztérium kedden amiatt, ahogyan a CNN amerikai hírtelevízió és a The Washington Post című napilap az utóbbi napokban a három hete kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt politikájáról tudósított.

Artur Dmochowski külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett nyilatkozatban úgy vélte, hogy az említett tudósítások "hamisan és egyoldalúan, a tényeknek ellentmondva" mutatják be a lengyelországi helyzetet. Reményét fejezte ki, hogy az érintett szerkesztőségek a jövőben különféle álláspontokat és kiegyensúlyozottabb véleményeket tárnak a közvélemény elé.

A lengyel nyilatkozat a CNN hírtelevízió GPS című műsorában sugárzott dokumentumfilmre, valamint Jackson Diehlnek, a The Washington Post munkatársának egyik kommentárjára hivatkozott.

A CNN műsorában Fareed Zakaria amerikai politológus és közíró úgy értékelte, hogy Lengyelországban az októberi választások nyomán hivatalba lépett új kormány alatt "nagyon rossz irányt vettek" az események, a konzervatívok villámgyors hatalomátvételre törekednek, amely puccskísérlethez is hasonlítható.

Zakaria, párhuzamot vonva a lengyelországi és a magyarországi helyzet között, elítélően nyilatkozott többek között Lengyelország bevándorlási politikájáról, és bírálta a lengyel alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása körül kialakult helyzetet.

Hasonló szellemben írt kommentárt Jackson Diehl is. "Jaroslaw Kaczynski, Orbán Viktorhoz hasonlóan, a visszataszító, (második világ-) háború előtti populizmus képződménye, melyben az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, a jobboldali katolicizmus és a tekintélyelvű hajlamok keverednek" – áll az anyagban. A szerző egyebek között kifogásolta az új lengyel kormány által az állami intézmények élén végrehajtott személycseréket.

Lengyelországban az utóbbi napokban heves politikai vita alakult ki az új kormány egyes intézkedései, valamint az alkotmánybíróság jogi helyzete miatt. Az Európai Parlament a jövő héten készül a lengyel helyzet megvitatására. A három legnagyobb EP-frakció – az Európai Néppárt, a szocialisták, valamint a liberálisok – által kezdeményezett vita konkrét időpontjáról még nem döntettek.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Freewolf
Az a mocskos USA! Az, hogy Szaud Arábiában nyilvános kivégzések, lefejezések vannak és nyilvános korbácsolás, nem zavarja. Az viszont igen, ha mi vagy a barátaink úgy gondolunk vissza a történelemre, ahogy nekünk tetszik! Menjenek az édesanyjukhoz leveleket írogatni és kritizálni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.