Lengyelország ellenzi az Európai Unió állandó határőrizeti szervének létrehozását – közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter vasárnap este az RMF FM lengyel rádióval, "nem demokratikusnak" nevezve az Európai Bizottság által előterjesztendő tervet.

A múlt hét végén a lengyel sajtóba is kiszivárgott hírek szerint az Európai Bizottság a varsói székhelyű Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervét fogja előterjeszteni, melynek értelmében az eddigi rendszer helyett egy állandó part- és határőrizeti szervet hoznának létre. Ennek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét, akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi. A brüsszeli bizottság jogköre lenne a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján. A szerv az előterjesztők szerint a Schengen megvédését és erősítését szolgálná.

Az RMF FM-nek nyilatkozó Waszczykowski úgy értékelte: az új határőrizeti szerv "önkényesen döntene lépéseiről, az adott tagállamra való tekintet nélkül". Varsó ellenzi az olyan testületek és intézmények létrehozását, melyek "nem egy szélesebb európai képviseletén alapulnak" – szögezte le Waszczykowski, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság előterjesztése "azon ötletek egyike, melyek ellen Lengyelország tiltakozni fog".

A 300 Politika lengyel hírportál az euobserver.com uniós hírportálra hivatkozva megírta: az Európai Bizottság várhatóan kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén terjeszti elő javaslatát, melyet Németország és Franciaország támogat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.