Péntek délelőtt robbanás történt a Szojuz (orenburgi) nemzetközi földgáz-vezeték kárpátaljai szakaszán.

A megyei katasztrófavédelem közleménye szerint hozzájuk a délelőtti órákban érkezett az első jelentés az intenzív gázszivárgásról, amelyet Huszt térségében észleltek. A kiömlő földgáz nem sokkal később, hatalmas robbanás kíséretében lángra kapott. A lángokat több kilométerről is látni lehetett.

Az Ukrtranszhaz szakemberei elzárták a csapokat, kiiktatva ezzel a megsérült szakaszt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a gázvezeték sérülését. A hatóságok a terrorcselekmény lehetőségét sem zárják ki. A kárbecslés jelenleg is tart. A hivatalos jelentés szerint emberéletben nem esett kár.

A Szojuz, vagy közismertebb nevén az orenburgi gázvezeték nemzetközi összefogással épült a hetvenes években. Az V. szakasz (Guszjatyin-Bogorodcsani-Huszt) kivitelezésében magyarok is részt vettek. A vezetéken 1979 januárjában kezdődtek meg a gázszállítások Magyarország és az akkori Csehszlovákia irányába.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
@papa.49: Akkor lesz gáz, ha nem lesz gáz.
eugen4402
Mi okozta a csővezeték törését? Talán valaki ki akarta mondani a gázvállalat ukrán nevét, és a mássalhangzó-torlódás miatt nem csak a nyelve tört el, hanem a cső is...
Január
@Csizmás Kond: Érdekes módon mindig télen, - januártól - van a gázzal zűr.
@papa.49: Igazi "gáz" akkor lesz, ha kifogynak az itteni tározók. Vajon mennyit tároltak be, ki tudja, mert szeptemberben még elég kevés volt bennük?!
levarosbukta
@Január: 47 %-os volt a töltöttség szeptemberben érdekes módon novemberre 98 % lett, kérdezem én miből, honnan amikor már beindult a fűtési szezon is. Honnan nyomtak bele egyik napról a másikra annyit. Ez megint csak parasztvakítás. Adja isten hogy hamar vége legyen a hideg napoknak mert befagyhat a seggünk ha nem lesz gáz.
Január
@levarosbukta: Tegnap olvastam, hogy 2-3 hét múlva akár -20 C˛° felett is lehet a hideg az ország keleti részén. Ez El Nino hatás az őt követő El Nina csinálja.
levarosbukta
@Január: Az az országrész mindenben megszívja, hát pont az időjárásban ne?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.