Önmagát irthatja ki az emberiség Stephen Hawking szerint. A világhírű fizikus egy új előadásában az egzisztenciális veszélyek közé sorolta egy atomháború lehetőségét, a Föld felmelegedését, a géntechnika által létrehozott vírusokat és azt, hogy tudomány és a technika további fejlődése utat nyit annak, hogy "rossz irányba forduljanak a dolgok".

A tudós BBC új előadássorozatában beszélt minderről. A műsor első részét január 26-án, a másodikat február 2-án sugározza a BBC 4 rádió, a BBC világrádiója és annak weboldala, részleteket azonban már kedden közzétettek az adásból.

Hawking, aki a fekete lyukak kutatásáról beszél a rádió Reith Lectures című műsorában, a közönség soraiból érkező kérdésre adott válaszában figyelmeztetett a – szerinte fennálló – veszélyekre.

A tudós szerint "szinte bizonyos", hogy ezer-tízezer éven belül katasztrófa következik be a Föld számára. Az emberiség azonban túlélheti ezt, ha addigra létre tud hozni kolóniákat a világűrben, más bolygókon.

Mivel azonban a következő száz évben várhatóan nem jutunk el erre a szintre, a Föld lakóinak nagyon elővigyázatosnak kell lenniük

- fejtette ki Hawking.

A fizikus korábban arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia is előidézheti az emberi faj kihalását. Ugyanakkor hozzátette: meg lehet találni a módot arra, hogy ellenőrzés alatt tartsák.

Nem fogjuk megállítani vagy visszafordítani a fejlődést, de fel kell ismernünk és ellenőrzés alatt kell tartanunk a veszélyeket. Optimista vagyok és hiszem, hogy ez sikerül

- fejtette ki Hawking.

Kiemelte: a kutatók fiatal generációjának figyelembe kell venniük, hogy a tudományos és technológiai fejlődés megváltoztatja a világot, és segíteniük kell a nagyközönséget is ennek megértésében.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eugen4402
@Szókrakész: Állj! Innen egy tapodtat se tovább... Még egy lépés ezen az úton, és a Teremtő sem menthet meg bennünket a hölgyek haragjától.:-)
Szókrakész
@eugen4402: Egyébként pont ez a lényege mindennek.
A tanulás, megtapasztalás.
Olyan tulajdonságokkal, képességekkel lettünk felruházva, mint a szeretet, alkotás, szépség, zene, művészet iránti érzék, vágy,...

És az ellenpólus
Gyűlölet, gyilkolás, rombolás, pusztítás, ...

És aztán tudjunk dönteni.
Szabad akaratból.

Mert minden szabad akarat alapján történik.
Ha választanom kell akkor is, de ha nem választok, ha hagyom magam sodródni az eseményekkel, akkor is választok, mert a választás-nem választás közül döntök.
Itt csak tőlünk függ, hogy melyik adottságunkat, képességünket részesítjük előnyben, mennyire az ego vagy ész, érzés alapján döntünk.

Isten ezt is okosan kitalálta.
Még a felelősséget is ránk hárítja.
Ő lehetőséget ad és mi döntünk.
Peller Anikó
@sók: hagyd már ezt a hittan dumát, ez nem a hiszekegy topik. Te döntesz, OK. Ennyi.
Szókrakész
@Peller Anikó: Te is dönthetsz, hogy elolvasod vagy nem.
"Te döntesz, OK. Ennyi." (sic te)

Inkább a te ötleteléseidet kéne megszakérteni?
eugen4402
@Szókrakész: "...Ő lehetőséget ad, és mi döntünk."
Bizony, döntünk. Szinte mindig a könnyebb, kényelmesebb, rövid távon kedvezőbb alternatíva mellett voksolunk. És irtó büszkék vagyunk magunkra, a gyors, és bölcs döntésünkre, amiről majd holnap kiderül, hogy ennél hülyébb döntést ember még nem hozott a világon.
Mindegy, talán jön majd egy frissítés, vagy kihozzák az Ádám II.-őt... Addig meg valahogy csak elevickélünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.