A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár szervezethez köthető, Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport jelentkezett csütörtökön a múlt vasárnapi ankarai öngyilkos merénylet elkövetőjeként – derül ki a TAK honlapján közzétett közleményből.

A közlemény szerint a támadás bosszú volt a török biztonsági erők által a főként kurdok lakta délkelet-törökországban folytatott fegyveres beavatkozásáért, különösen a Cizre városban zajló műveletekért.

A csoport fogadkozott, hogy folytatja terrorcselekményeit.

A TAK azt írta, hogy a támadás eredetileg a rendfenntartó szervek, nem pedig a lakosság ellen irányult. Sajnálatukat fejezték ki az ártatlan polgári áldozatok miatt, akiknek a halála ugyanakkor – fogalmazásuk szerint – "elkerülhetetlen" volt.

A két merénylőt leszámítva a támadásban 35 ember vesztette életét.

A nyilatkozat megerősítette, hogy az akció egyik elkövetője, a 24 éves Seher Cagla Demir 2013-ban csatlakozott a szervezethez.

A TAK jelentkezett korábban a februárban Ankara kormányzati negyedében végrehajtott, 29 ember halálát okozó robbantásos merénylet elkövetőjeként is, annak célpontjai török katonák voltak.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok kurd milíciák és a hadsereg között. A biztonsági erők december óta átfogó katonai akciót hajtanak végre a kurd fegyveresek ellen, több helyen kijárási tilalom van érvényben.

A kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres harcot folytató PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. A konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.