Salah Abdeslam, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja azt állította brüsszeli kihallgatásán, hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a támadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott – mondta szombaton Francois Molins párizsi főügyész.

"Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia" – hangsúlyozta az ügyész párizsi sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy a terrorista a stadiontól, ahova gépkocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott. Ez utóbbi helyszín annak ellenére szerepelt abban a közleményben, amelyben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt merénylet.

A francia hatóságok eddig azt gyanították, Abdeslam azt tervezte, hogy a XVIII. kerületben robbantja fel magát. A nyomok alapján járt is ott este 10 órakor és ott hagyta azt a fekete Renault Clio típusú gépkocsit, amellyel a kamikázékat vitte a stadionhoz. A gépkocsit négy nappal később találta meg a rendőrség. A dzsihadista innen Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban járt, ahol egy szemetesben eldobta a robbanóövét, mielőtt szombat hajnalban két barátjával visszaindult Belgiumba.

Az ügyész elmondta, hogy a férfinak "központi szerepe volt a terrorkommandó összeállításában és a merényletek logisztikai előkészítésében". Megemlítette, hogy a dzsihadista júliusban és augusztusban többször átutazott Európán és részt vett a migránshullámmal Európába érkező terroristák szállításában. Azt is megerősítette, hogy Abdeslam a saját nevén bérelt két gépkocsit, amelyet a támadásokhoz használtak, valamint ő vásárolta meg a robbanóövekhez használt oxigénes vizet.

Francois Molins megerősítette, hogy Abdeslam ellen szombaton Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítendő a tavaly november 24-én kiadott első elfogató parancsot.

"Salah Abdeslam nem járult hozzá ahhoz, hogy átadják a francia hatóságoknak, de ez semmiben nem jelent akadályt" – jelezte az ügyész, miután az uniós együttműködés keretében Belgium maximum három hónapon belül átadhatja a dzsihadistát Franciaországnak.

A belga ügyészség korábban közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.

A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Beszari, fostalicska egy terrorista ez.
Magánzárkába vele 60 évre, aztán minden nap bekenni szalonnával.
fekete
Ilyen szemeteket engedett be Merkel 1` milliot.Es azok akik ezer nemetett meg fatyaraztak az
unnepek alatt,midossze 1 hulyet tudtak csak elfogni az Achtung,Achtung rendorei.Ezek is hol
tanultak?Milyen iskolaba jartak?
eugen4402
Úgy tudom, valahonnan Marokkóból származik a famíliája. Akkor Rabatban kellett volna nemzeti stadiont robbantani a rohadt állatnak, nem Párizsban...
A hülye emberiség a gyarmatosításokkal rövid távon jól járt, viszont ugyanakkor a saját halálos ítéletét írta alá. Most annak isszuk a levét...
Csizmás Kond
Minden ilyen robbantós terrorista egy gyáva szaralak akinek még annyi emberi vonása sincs, hogy ha már öngyilkos akar lenni akkor azt úgy tegye, hogy ártatlan emberekben ne tegyen kárt, és a bosszúját azokon töltse ki akik neki ártottak.
Fradigege
Éhes disznókkal zabáltatám fel. Vagy 100 harcikutyával összezárnám.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.