Németországban a szövetségi kormány és a bajor tartományi kormány megállapodása a határellenőrzés folytatásáról azt jelenti, hogy véget ér a befogadás kultúrája (Willkommenskultur) – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Süddeutsche Zeitung című lapnak.

Berlin és München hetekig tartó vita után kedden állapodott meg abban, hogy fenntartják a menekülthullám miatt tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított ellenőrzést az Ausztriával közös határszakaszon, ha felhatalmazást kapnak erre az Európai Uniótól. A megállapodás révén a bajor kormány egyelőre letett arról, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a berlini vezetést a menekültpolitikája miatt.

Az egyezség azt jelenti, hogy "közjegyző előtt pecsétet tettek a Wilkommenskultur végére" – mondta Horst Seehofer a Süddeutsche Zeitungnak a lap szerdai számában megjelent összeállítás szerint.

Horst Seehofer egyértelmű győztesnek tartja pártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU) a menekülthullám ügye körül a testvérpárttal, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) folytatott vitában.

A megállapodás "a fordulat dokumentuma" – mondta Seehofer kormánya tagjainak kedden Münchenben. Bajorország keresztülvitte akaratát a szövetségi kormánynál – hangoztatta a pártelnök-miniszterelnök a Süddeutsche Zeitung szerint.

Berlin és München megállapodása arról szól, hogy a határellenőrzést végző szövetségi rendőrség az EU kedvező döntése esetén folytatja munkáját a bajor-osztrák határszakaszon, ahol a menekülthullám eléri Németországot, és azonnal megerősíti egységeit, ha ismét tömegesen érkeznének menedékkérők a határhoz. Ezzel párhuzamosan a bajor rendőrség úgynevezett mélységi ellenőrzést végez a határ térségében. Az ellenőrzés megszüntetésének feltétele az uniós külső határ hatékony biztosítása.

Németország kezdeményezésére a napokban több uniós tagország felkérte az Európai Bizottságot, hogy javasolja az ideiglenes határellenőrzés május 12-én lejáró határidejének hat hónapos meghosszabbítását a tagállamok kormányait összefogó tanácsnak, amely várhatóan csütörtökön hoz döntést.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@wagabund: Amikor te fogorvosnal voltal es helyretettek az allkapcsodat.. Tahet a következö 4ß-50 evben nem lesz ilyen...
teuton
@magyarbakancs: MO-on mar megvan, de Europa okosabbik resze nem nagyon akarja a nacionaizmus forszirozni, mert utana jöhet valami mas is... Ami nem demokracia.
magyarbakancs
@teuton: A nemzet államok politikája mindig világégéshez vezetett.
Minden háború Európából indultéi.
Sajnos megint ez felé megyünk.
Ahova a Magyarok beteszik a lábukat bármely politikai ,gazdasági közösségbe az előbb utóbb fel bomlik.
teuton
@magyarbakancs: A magyarok meg egymassal sem tudnak bekesen kijönni, nemhogy masokkal. Nezd csak meg erdelyt! 1990ig volt 1 magyar part (RMDSZ), azota Orban egymasra uszitotta öket, szetforgacsolodtak. Minden orszagban van egy nemet kisebbseg, vannak hagyomanyörzö köreik, neptanccsoportjuk, enekkorusuk, sajat sörözöik, Mallorcan külön nemet közösseg szervezödött sajat boltokkal ("Schinkenstrasse", hentes, pek, stb.). Ehhez kepest hol vannak a magyarok? Csak szethuzas van, nincs összetartas...Az EU jol megvolt a keleti nyitasig egymas közt, nagy hiba volt a keleti orszagokat 2004-töl bevenni. Azota megy a "szabadsagharc", a belülröl valo bomlasztas... Igy van ez, ha 1 rohadt krumpli a többi egeszseges köze bekeveredik...
teuton
@verőce21: Ezt ki mondta neked? Olvastad az eredeti hirt, vagy az a ferditöiroda forditotta neked, mint az allitolagos röszkei terrorista beismerö vallomasat? (Ott egyeblent maga a biro tett feljelentest a forditoiroda hamis forditasa ellen!) Egyebkent ez csak Seehofer megallapitasa volt, ami nem mindig fedi a valosagot, inkabb olyan karacsonyi gyerekkivansag... (Hallottal arrol, hogy azt mondtak a bajorok, hogy 2015-töl autopalyadij lesz NO-ban? Es lett? 2016 van es nincs...) Ha ismerned a nemet helyzetet es a tenyeket, nem hinnel a magyar felretajekoztatasnak, de ez tipikus a fidesznyikeknel. Szoval hol van NO-ban hatarellenörzes es kerites? Hol börtönzik be aki papirok nelkül erkezik? Seehofert annyira becsülte Merkel, hogy 3 honap utan valaszolt neki levelben... Seehofer visszavonta az alkotmanybirosaggal valo fenyegetözest (mar vagy fel eve fenyegetözött vele, de a parttarsai figyelmeztettek, hogy 2-3 evbe tarthat mire döntes születhet rola, de semmi esely a nyeresre), aztan Merkel csak abba ment bele, HA bizonyos feltetelek meglesznek, HA a jövöben is a tavalyi mertekü lesz a menekültaradat, HA az EU is hozzajarul, akkor fogjak ideiglenesen (az EU elöirasai szerint, max. 3 honapra!) Schengent hatalyon kivül helyezni es szuroprobaszerü ellenörzeseket bevezetni a hataron. Szoval mielött kinyitod a szad, tajekozodj, ha pedig buta vagy, akkor inkabb hallgass!
magyarbakancs
@teuton: Anyai részről Sváb vagyok.
Köszönöm a írásod nagyon jó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.