Amerikai drónok nagy valószínűséggel megölték szombaton az afgán tálibok vezetőjét, Manszúr mollát.

Ezt az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője, Peter Cook közölte, hozzátéve, hogy a drónokat Afganisztán és Pakisztán határvidékén vetették be Aktár Mohamed Manszúr likvidálására.

A támadást engedélyezte Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke.

A Pentagon egy tisztségviselője közölte, hogy az akcióról tájékoztatást kapott mind Pakisztán, mind Afganisztán, de azt nem fedte fel, hogy előzetesen, vagy csak utólag.

Peter Cook kitért arra, hogy Manszúr mekkora fenyegetést jelentett az afgán és az amerikai erőkre, valamint a helyi polgári lakosságra, személye pedig egyúttal gátolta az afgán földön régóta húzódó konfliktus politikai megoldását.

"Manszúr akadályozta az Afganisztán kormánya és a tálibok közti megbékélést, mert megtiltotta a tálib vezetőknek, hogy részt vegyenek az afgán kormánnyal folytatott béketárgyalásokon" – mondta a szóvivő.

Aktár Mohamed Manszúr 2015-ben lett a tálibok vezetője, miután nyilvánosságra került, hogy Omár molla már két évvel korábban meghalt. Manszúr korábban Omár molla közvetlen munkatársaként, helyetteseként tevékenykedett, és a tálibok közlekedési minisztereként tartották számon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.