Heves tüzérségi csapást mértek nagy kaliberű fegyverekkel a Moszkva által támogatott szakadárok vasárnapra virradóan a Donyeck melletti ukrán ellenőrzésű Avgyijivka településre.

Több lövedék lakóházakba csapódott, egy 59 éves helybeli nő otthonában repeszsérüléseket szenvedett. A házát telibe találta egy lövedék, amitől teljesen leégett.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Avgyijivka elleni támadásban egy katona életét vesztette, egy pedig megsebesült.

Kijevi jelentések szerint vasárnapra virradó éjjel két hullámban mértek csapást a szakadárok a minszki egyezmény által tiltott, 122 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel a Donyecktől mintegy 20 kilométerre északra fekvő településre. A hadműveleti parancsnokság közleménye alapján a szakadárok a frontvonal ukrán oldala elleni támadás után megfordították fegyvereiket, és Donyeck irányába lőttek.

Közben Eduard Baszurin szakadár vezető vasárnapi donyecki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az önkényesen kikiáltott népköztársaság fegyveresei "nagyszabású véres provokációt" hiúsítottak meg, amelyet a kijevi erők Avgyijivkánál akartak végrehajtani. Részleteket nem hozott nyilvánosságra. Baszurin csütörtökön beszélt arról, hogy a Donyecki Népköztársaság katonai hírszerzésének értesülései alapján Kijev e hét végén provokációkra készül több településnél, köztük Avgyijivkánál, ahol egyebek mellett civilek lakóházai elleni támadásokat hajtanak végre.

A hónap első felében tapasztalható viszonylagos nyugalom után a héten fokozódtak a szakadár támadások a kelet-ukrajnai harcok övezetében, főként Donyeck környékén. A kijevi elnöki hivatal szombati közlése szerint a megelőző 24 órában hat katona szenvedett sérüléseket a szakadárok támadásai következtében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.