Több olyan megállapodást is kötött Szijjártó Péter a kelet-kínai Ningpóban, amelyeknek köszönhetően bővülhet, a külgazdasági és külügyminiszter szerint év végéig elérheti a 100 millió dollárt a magyar élelmiszeripari termékek Kínába irányuló exportja  – lelkendezik az MTI.

Szijjártó Péter az állami hírügynökségnek beszámolt arról, hogy a kínai hatóságok megszüntetik a magyar liba- és kacsahús behozatalára vonatkozó – tavaly a madárinfluenza miatt bevezetett – embargót, mivel a "tiltás okafogyottá vált". Ezzel megnyílt a lehetőség a magyar csirke- és pulykahús exportjáról folyó tárgyalások lezárására is.

Döntés született arról is, hogy a fagyasztott sertéshúsra exportengedéllyel rendelkező három magyar vállalat mellett további négy cég auditját is elrendelik. "Sikerrel lezártuk a tejtermékek exportjára vonatkozó protokollunk tárgyalásait is, ami azt jelenti, hogy a kínai hatóságok megkezdik az érintett magyar vállalatoknál is az előzetes szakmai, minőségi ellenőrzést" – tette hozzá.

Kína és a kelet-közép-európai országok (KKE) miniszteri szintű befektetési és kereskedelmi expójához kapcsolódóan a magyar és a kínai fél négy megállapodást szentesített. A tárcavezető ezeket a magyar-kínai gazdasági és kereskedelmi együttműködésben újabb áttörésként értékelte. Hangsúlyozta, közép-európai összevetésben tavaly Magyarországról érkezett a legtöbb export Kínába és 2015-ben fordult először elő az, hogy Magyarország első számú kereskedelmi partnere az EU-n kívül Kína volt.

Az idén az első 3 hónapban a magyar kivitel Kínába 23 százalékkal nőtt a tavaly azonos időszakihoz képest, miközben az élelmiszeripari export 2,5-szersére bővült – emelte ki a miniszter.

Mint mondta, az ágazat "lendületben tartása" érdekében egy új élelmiszerbiztonsági együttműködést is indul, amely a magyar cégek számára piaci előnyt nyújthat, miután a magyar élelmiszerbiztonsági előírások Európában a legszigorúbbak és alaptörvényben rögzített a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége.

Szijjártó Péter szerdán tárgyalt Kao Hu-cseng kínai kereskedelmi miniszterrel és Szun Ta-vejjel, a Kínai Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatal (AQSIQ) miniszterhelyettesével is.

Csung San kereskedelmi miniszterhelyettessel megnyitották a magyar-kínai befektetési és kereskedelmi fórumot, amelyen mintegy 40 magyar és 50 kínai vállalat képviselői vettek részt.

A tárcavezető a magyar-kínai gazdasági, kereskedelmi, üzleti kapcsolatok alapján egyértelmű sikerként értékelte, hogy megvalósulni látszik a magyar kormány által meghirdetett Keleti nyitás egyik fő célkitűzése, hogy a sikeres ázsiai vállalatok európai gazdasági terjeszkedésének hídfőállásává váljon az ország.

"Célunk, hogy azok a sikeres cégek, amelyek Európába hoznak termelőkapacitást, azt Magyarországra hozzák. A tavalyi évben a 4. 5. és 6. legtöbb beruházás hazánkba Kínából, Indiából és Japánból érkezett. Ez azt mutatja, hogy Magyarország vonzó környezetet tud biztosítani" – hangsúlyozta a tárcavezető.

Siker, hogy a Magyarországba Kínából érkező befektetések összértéke tavaly meghaladta a 3,5 milliárd dollárt, és kínai vállalatok immár 7500 embernek adnak munkát Magyarországon – tette hozzá.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Legalább is szerinte, ami ahogy az gyakran lenni szokott csak az ő kitalációja
adrenalink
Tegnap Laoszban megkötötte az élete üzletét, ma bombaüzleteket /nem is egyet!/ kötött Kínában, és még csak szerda van...!:-))))
karma1
Van meg par kocos orszag arrafele... A kinaiak epp most tartanak a csod fele, a gazdasaguk ezerrel lassul, es majd pont tolunk veszik meg a szarnyasokat. A madarflu 4 eve lefutott, ezt eddig a kinaiak nem szurtak ki?
Malachusbol pedig - hadd talalgassak! - Vitez Felcsuthkay meszi lorincbarat es grof flier urak fognak minden mennyiseget Kinaba leszallitani...Hmmm... Miert is nem csodalkozom en ezen?
cs.n.
Ez még mind semmi, mai hír, hogy magával az albán gazdasági miniszterrel (akinek Ekonomi a neve, nomen est omen? :) is tárgyalt ott, persze szupersikeresen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.