Horváth Csaba, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum helyettes parancsnoka szerint nem könnyű az atomfegyverekől lemondani, mert évtizedek alatt fejlesztették ki azokat, és a nagyhatalmi pozíció megőrzését is jelentheti a meglétük.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat műsorában ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Egyesült Államok 71 évvel ezelőtt dobta le az első atomfegyvert a II. világháborúban Hirosimára.

Horváth Csaba kifejtette: az atombombák alkalmazása nem csak az érintett országok berendezkedésére, de hadműveleti kérdésekre is hatással voltak, megváltoztatták a doktrínákat, és a gondolkodásmódot, mivel világossá vált: olyan pusztító erő keletkezett, ami a polgárokat is komolyan veszélyezteti.

A hidegháború a szovjet atomfegyver megjelenésével teljesedett ki, majd 1953-ban a koreai háborúban majdnem bevetettek egyet, ami kirobbanthatta volna a harmadik világháborút, de végül – mint fogalmazott – "győzött a józan ész".

A nagyhatalmak ugyan belátták, hogy sok pénzt költenek az atomfegyverekre, ami nem térül meg, és nem megoldás, mégsem mondanak le róla könnyen, mert szolgálhatja a nagyhatalmi pozíció megőrzését.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

krumpli
Annyi eszünk nincs hogy a fegyverkezés erőforrásait, a világegyetem megismerésére fordítsuk !
Minden állatfajnál gyorsabban fogunk kipusztulni ! Vajon ők az ' állatok ' ??!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.