Az államalapításra emlékeznek az amerikai magyar közösségek és szervezetek is, szerte az Egyesült Államokban a hétvégén.

A New Jerseyben lévő Garfieldben pikniket rendeznek, a déli Georgia állam magyarjai filmvetítéssel és magyar ízekkel tartják az ünnepet. Seattle városában – amely az északnyugati Washington államban van – és Minnesotában szintén pikniket rendeznek a magyar egyesületek és klubok.

Los Angelesben vasárnap várja az ünneplőket a Magyar Ház és a Szent Istvánról elnevezett római katolikus templom is. San Franciscóban is a Katolikus Misszió szervez szombaton ünnepséget, de a nyugati parti nagyvárosban másik ünnepi rendezvény is van, a Golden Gate parkban, ahol Eva Voisin tiszteletbeli konzul mond beszédet. S ünnepi rendezvényt tart a coloradói magyarok klubja, a dél-floridai magyarok szövetsége és a chicagói magyarok közössége is.

A szövetségi főváros, Washington magyarjainak vendége a ferences Böjte Csaba, aki szombaton, helyi idő szerint kora délután, a washingtoni katolikus bazilika magyar kápolnájában mutat be misét.

A louisianai Árpádhonban az idén nem ünneplik Szent Istvánt és az államalapítást, a déli szövetségi államban ugyanis óriási áradások pusztítanak, és a magyar település kulturális szövetsége nem tudja hol megtartani a szokásos emlékezést. Árpádhon egyébként egészen kicsiny település, amelyet 1890-ben alapított három magyar: Bruszkay Gyula, Mocsáry Ádám és Zboray Tódor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.