Az izraeli tengerparton, Haderában lévő hőerőmű egyik dolgozója az évtizedek során valóságos régészeti gyűjteményt szedett össze a partra sodort tárgyakból – közölte kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

Marcel Mazliahnak, a haderai erőmű egykori dolgozójának halála után az örökösök az Izraeli Régészeti Hatósághoz (IAA) vitték a különös hagyatékot, ahol legnagyobb döbbenetükre kiderült, hogy a kacatoknak vélt tárgyak közt még 3500 éves műkincsek is vannak.

A középső bronzkori varrótűn és késpengén kívül volt Mazliah dolgai közt két mozsár mozsártörővel és gyertyatartó-maradvány a 11. századból, a Fátimida Kalifátus idejéből, valamint a keresztesek és a Mameluk Birodalom korából való kerámiatöredékek.

A szakértők szerint a középkori leletek egy fémkereskedő hajóról eshettek a tengerbe a korai iszlám időszakban. Szíriában készülhettek a tárgyak, és onnan szállították őket Izrael földjére. A különös módon összegyűjtött kincsek az ebben a korban szokásos fémkereskedelmet bizonyítják.

Az örökösök a régészeknek elmesélték, hogy az elhunyt Marcel Mazliah a haderai hőerőműben dolgozott megalapítása óta, onnan szállította haza Givatajimban lévő otthonába a tengerpartra sodródott egzotikus tárgyakat.

A régészeti hatóság bejelentette, hogy hamarosan kitüntetik az örökösöket, mert átadták az értékes kincseket az államnak. Emellett meghívták a rokonságot a restaurálást végző műhelyekbe, hogy megtekinthessék a szakemberek munkáját.

Miri Regev kulturális miniszter is köszönetét fejezte ki a hozzátartozóknak, és megkért minden izraelit, hogy adják át az általuk megtalált történelmi és archeológiai értékkel bíró régiségeket.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
csak nehogy azt akarják elhitetni, hogy azokat mind a víz dobta partra...
...szerintem így legalizálják az Irakból és a többi háborús övezetből összelopkodott műkincseket.
Peller Anikó
Aham. Az egy darab tűt és kést meg a kettő mozsártörőt. Ühüm. Biztos úgy va kond.
cikicakk55
Azért piszok jó szeme volt az öregnek(bár akkor még biztos nem volt öreg),hogy még egy tűt is megtalált a tengerparton.Ráadásul egy cserépdarabról meglehet állapítani,hogy az milyen értékes.Már nem az a hihetetlen,hogy meglehet állapítani,hanem hogy egy egyszerű munkás talál a tengerparton egy törött bögrét és haza viszi,mert megérzi,hogy értékes?
vadnarancs
Na a román cigánynak új, hogy ott megkérik a lakosokat, hogy szolgáltassák be... Nálunk nem kérnek, hanem lopnak, vagy törvényt gyártanak seperc alatt ha érdekük úgy kivánja... Romániában nem így van?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.