A dán központi bank legfrissebb adatai szerint az országban gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint ez a sajátos dán modellnek köszönhető. A szakzsargon flexibilis, vagyis rugalmas „biztonságnak” nevezi a szisztémát, amelyben viszonylag könnyen ki lehet rúgni valakit. Viszont az állását vesztő két éven át fizetése 90 százalékát kaphatja munkanélküli segélyként, amelynek összege havi 2400 euróban van maximálva. De senki sem ül a babérjain, hanem gyorsan keres és talál is új állást. Ez a keresletet és a kínálatot összehozó ügynökségek sűrű hálózatának köszönhető. Továbbá annak, hogy a munkaerő magasan képzett és felnőtt korban is sokan járnak továbbképző tanfolyamokra. Európa egyik leggazdagabb (GDP/ fő: 48 ezer dollár) legjobb versenyképességű és legmagasabb „életminőségű” országában sikerült tehát kiküszöbölni a fejlett tőkés világ egyik rákfenéjét, a munkanélküliséget. Sőt a dán központi bank szerint egyre inkább a munkaerő...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Magyarországon is így van de féloldalasan. A magyar munkáltató is viszonylag könnyen kirúghatja a dolgozóját, aki ha nem talál másik munkahelyet, a tartalékok hiánya miatt rövid időn belül az élete tragédiába torkollik. A tisztességes jövedelmet és munkanélküli ellátást nem azért találták ki a jóléti államokban mert jóságosak szeretnének lenni, hanem azért, hogy az emberek megőrizhessék a munkaképességüket. Ez is az oka, hogy nem vándorolnak ki oly sokan ezekből az országokból mint Magyarországról. Ilyen körülmények között nem készülnek ki annyira az emberek testileg, lelkileg a munkanélküliségük vagy az attól való félelmükben bevállalt alacsony fizetéssel honorált rossz munkakörülmények miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.