A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Orbán Viktor miniszterelnökről közölt írást szombati számában.

Jan-Werner Müller, az amerikai Princeton Egyetem politológusa a lap tárcarovatában Lovat lopni a saját istállóban címmel közölt írásában felidézte Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke minapi pódiumbeszélgetését a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon.

A többi között kiemelte, hogy a beszélgetésen szó volt "kulturális ellenforradalomról", és a két "nemzeti populista" politikus "elhalmozta egymást bókokkal", így Orbán Viktor utalt arra, hogy a magyarok körében szokás a közös lótolvajlásra való nyitottságot jelző mondással kifejezni a bizalmat, mire Jaroslaw Kaczynski kifejtette, hogy "az EU nevű nagy istállóban lophatnánk a magyarokkal együtt lovakat".

A szerző hozzátette: mindezt akár el is lehetne intézni annyival, hogy "egy közép-európai kópéregény és egy banánköztársaság-szatíra keveréke" volt látható a pódiumon, de valójában a résztvevők "teljesen tudatosan meghúztak egy új, kulturális színezetű konfliktusvonalat egy multipoláris Európában, amely a Brexit után egyre inkább szétválik dél, észak és kelet felé".

"Orbán és Kaczynski pályafutása során megtanulta, hogy egy látszólag csupán jelképes kulturkampf hosszú távon politikailag és gazdaságilag is kifizetődő lehet" – írta Jan-Werner Müller, kiemelve: a két politikusnak "ezzel a kulturális-erkölcsi polarizálással sikerült egész politikai rendszereket megkaparintani", így logikus, hogy a V4-ek "nagyszabású offenzívája" nemcsak érdekekről szól.

A két politikus az "új, antiliberális Internacionálé vezérei", és míg Kaczynski "nem a nagy szavak embere", Orbán keresi az európai nyilvánosságot és "Anti-Merkelként" mutatja be magát, egy "igaz európaiként", aki megvédi az unió határát, miközben "Brüsszelben élet-halál harcot vív a nihilista elittel" – írta a FAZ szerzője.

A többi között hozzátette: "Orbán nem alábecsülendő előnye", hogy egykor Otto Graf Lambsdorff – a német liberális FDP politikusa – és Soros György által "protezsált liberális volt", és így a két világháború közötti korszak számos "autoriter figurájához" hasonlóan "átváltozását egyfajta posztliberális tanulási folyamatként mutathatja be", mondván, hogy kipróbálták Kelet-Európában a liberalizmust, és kiderült, hogy nem működik vagy csak az erőseknek, köztük a nyugat-európai multiknak kedvez – írta Jan-Werner Müller.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tutajos
"Lovat lopni a saját istállóból.."
Ejnye-bejnye lókupec!
Már megint Szégyent hoztál a fámíliára???
karma1
Mondjuk az eszeert nem igazan tartjuk nyilvan orbant, foleg, ha a sajat istallojaban akar lovat lopni...En is reggelente ellopom a sajat automat a garazsbol, tokeletes egyetertesben a ferjemmel...:o)))
En hulye, eddig aszittem, hogy lopni MASTOL kell, a sajatunkat (lovunkat) meg csak hasznaljuk...:o((
nezelodo
Nem értitek a hagyományt! Orbán ért a lóhoz, a ló fogáról tudja a korát, és a pedigréjét. A többi modern dakota a merdzsó hangjából a járgány típusát, és évjáratát is löki csípőből. Vajon ki halad a korral? Lehet, hogy a merdzsó kedvelők még SMS-t is tudnak olvasni, és küldeni!
verőce21
El-Bundesmutti a motivációtól függetlenül egy hazaáruló és Európa elárulója. Az utókor is így fogja "kezelni".
troppauerhumer
@verőce21: Van ám ott baj nálad nyakon felül höhöö..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.