Komoly belpolitikai vereséget szenvedtek a héten a közép-európai térség populista vezetői: Orbán Viktor miniszterelnök nem tudott az érvényességi küszöbhöz elegendő szavazatot gyűjteni a kvótareferendumon, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke pedig meghátrálásra kényszerült az abortusz szigorítását célzó törvényjavaslat ügyében – írta pénteki összeállításában a Politico brüsszeli hírportál.

A cikk szerint az "egyaránt populista politikát folytató, euroszkeptikus és bevándorlásellenes Orbán és Kaczynski" nincsenek hozzászokva a vereséghez, most mégis a velük szemben álló erők kerekedtek felül a szoros szövetségeseknek számító vezetőkön.

A magyarországi kvótanépszavazás kapcsán úgy vélekedett a Politico, hogy bár a kormányzat győzelemként próbálja beállítani az eredményeket, az "zavarba ejtő vereséget" jelentett. A hírportál kitért a lengyelországi fejleményekre is. Mint írták, a művi terhességmegszakításról rendelkező törvény szigorítását célzó javaslat elutasítása eddig nem tapasztalt repedéseket okozott a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párton belül. A törvényjavaslatot ugyan nem a kormánypárt, hanem egy civil szervezet nyújtotta be, de a PiS vezetői, beleértve Kaczynskit, sokáig támogató szellemben nyilatkoztak róla.

Ennek ellenére sem Orbán, sem Kaczynski nem adja fel: előbbi kezdeményezte az alaptörvény módosítását, utóbbi pedig tovább folytatja reformprogramját. Néhány órával az abortusz szigorítását célzó, bukott törvényjavaslatról tartott szavazás után a szejm megkezdte a munkát az alkotmánybírósági törvényt módosító, a PiS által támogatott javaslaton, amely megkönnyítené a kormány számára az "etikátlan" alkotmánybírák eltávolítását, és benyújtottak egy, a vasárnapi vásárlást megtiltó törvényjavaslatot is – írta a brüsszeli hírportál.

A terrorelhárítási gyakorlatról írt a Libération. A francia baloldali lap szerint az ilyen gyakorlatokkal Orbán Viktor nyomás alatt akarja tartani az országot az érvénytelen kvótareferendum után is. "Orbán célja a terrorizmus kísértetével ijesztgetni egy olyan országban, ahol pedig soha nem történik semmi" – írta a lap, amely szerint az is lehet, hogy a miniszterelnök Donald Tusk, az Európai Unió elnökének leveléről akarta elterelni a figyelmet, amelyből kiderül, hogy Orbán maga is jóváhagyta az európai kvótapolitikát.

Orbán Viktor a kvótareferendum után bejelentette, hogy folytatja harcát a brüsszeli bürokrácia ellen – írta a Der Standard című osztrák liberális lap pénteki véleménycikkében. Gregor Mayernek, a lap budapesti tudósítójának értékelése szerint azonban az eddig ismertetett alkotmánymódosítási szándék, amellyel a népszavazás "nagyszerű eredményét" akarja alkotmányban rögzíteni, a kormányfő meghátrálását jelenti.

Orbán Viktor politikájáról közöl elemzést pénteken megjelent kiadásában a The Economist, elsősorban a kvótareferendummal összefüggésben. A brit gazdasági-politikai folyóirat európai kérdésekkel foglalkozó, Charlemagne című véleményrovatának írása szerint a Fidesz "politikai csodadoktorságra" szakosodott gépezete "csalárd érveket gyárt" annak megmagyarázására, hogy egy érvénytelen népszavazási eredmény miként tükrözheti a magyar nép sérthetetlen demokratikus akaratát.

Magyarországon kívül sokaknak az a véleménye, hogy a menedékkérőkkel szembeni brutális kormányzati bánásmód, a kívülállók "atavisztikus elutasítása", valamint a fékek és ellensúlyok hazai rendszerének felszámolása eltávolította Magyarországot az európai politika fő sodorvonalából. A Fidesz folyamatos támadásai a független magyar intézmények ellen haragra gerjesztették az Európai Bizottságot, de egyúttal tehetetlenségét is felfedték – áll a The Economist írásában.

A lap idézi Gerald Knaust, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű berlini kutatóintézet igazgatóját, aki szerint Orbán Viktor "egyedülálló veszélyt jelent, mivel a szélsőjobb vírusát oltja az európai közép vérkeringésébe". Knaus szerint azonban "az álcát félretolva a rémületes Orbánról kiderül, hogy egy aszott demagóg, akinek nincs semmi mondanivalója".

A The Economist szerint sem szabad Orbán befolyását eltúlozni, mivel gyújtó retorikája nem segít sokat a tömeges migrációval birkózó politikai döntéshozóknak. Kétségtelenül másoknál előbb látta meg, hogy a nagyszabású áttelepítési tervek előtt a határokat kell biztosítani, ám ötletei – például az afrikai migránsok számára Líbiában építendő hatalmas táborról – "alapvető komolytalanságról árulkodnak" – áll a hetilap cikkében.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Hát, jó érzés az, ha egy ország vezetőjének megvan a nemzetközi respektje.
Ez az, amit a mi és a polyákok vezére sikeresen elvesztegetett. Viszont legalább megvilágosította az ő népét, hogy mindegy mennyi az 50%+1, neki akkor is igaza van.
Végeredményben tényleg könnyű 5 ásszal pókerezni, különösen ha mindet neki osztja le a hozzá hűséges bankárja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Hát, jó érzés az, ha egy ország vezetőjének megvan a nemzetközi respektje.
Ez az, amit a mi és a polyákok vezére sikeresen elvesztegetett. Viszont legalább megvilágosította az ő népét, hogy mindegy mennyi az 50%+1, neki akkor is igaza van.
Végeredményben tényleg könnyű 5 ásszal pókerezni, különösen ha mindet neki osztja le a hozzá hűséges bankárja.
justhpeter
Orbán és Kaczynski most vesztésre áll és nem is tudnak ezen változtatni egyhamar.
mekkelek
"az álcát félretolva a rémületes Orbánról kiderül, hogy egy aszott demagóg, akinek nincs semmi mondanivalója"
Kérdés hogy itthon a sok agyhalott birka ezt mikor veszi már észre?

"A Fidesz folyamatos támadásai a független magyar intézmények ellen haragra gerjesztették az Európai Bizottságot, de egyúttal tehetetlenségét is felfedték"
Mert az idô kerekének visszaforgatására nincs felkészülve az EU és ezt a zorbán maximálisan ki is használja.
kukac50
Orbán dicsőséget zeng, Nem szégyelli magát? Külföldön is tudják,hogy bukott.
quadrocopter
A mocskos önkényúrnak betették a szipkát orcájába, abba a vastagbőrűbe! Lassan ébrednek az unióban, bár látják, hogy egy paranoiás, sorvad agyu lopkoviccsal előbb-utóbb le kell számolni, ehhez azonban még valóban eléggé bürokratikus Brüsszel.
quadrocopter
A mocskos önkényúrnak betették a szipkát orcájába, abba a vastagbőrűbe! Lassan ébrednek az unióban, bár látják, hogy egy paranoiás, sorvad agyu lopkoviccsal előbb-utóbb le kell számolni, ehhez azonban még valóban eléggé bürokratikus Brüsszel.

Talán másnak is feltűnt, hogy mennyire alábbhagytak az idióta, üres nemzethyzéssel!
Manhattan
Naponta járatja le Magyarországot! Szégyen, mit művel!
quadrocopter
@justhpeter: A két fő lótolvaj megtalálta a szívószálat.
Ördögvadász
Egyetlen menekült árából, vagyis amibe egy menekült kerül, Libiában húsz menekültet lehetne ellátni, gondozni, mondta ma az osztrák külügyminiszter az Österreich-ba.
Desischado
orbánnak lassan megmutatkozik az igazi képe Brüsszelben is. De sajnos, lassúak, és nem csapnak az asztalra! De bízom abban, hogy eljön még a nap, amikor a csuti féregnek a képére fagy a bárgyú vigyora!
Ludas Matyi
@namihami: ez nagyon erdekes, mert en Nemetorszagban egyetlen egy leszaro nyilatkozatot nem olvastam Orbanrol! Akkor most hol külföldön?
Ludas Matyi
@Desischado: na mar most miert is csapnanak az asztalra, amikor ugyanazt müvelik, mint Orban!
Lepényleső
Milyen vereség,azt mondotta volt,hogy siker.
Ördögvadász
Érdekes, ezeknek a lapoknak mind, ahogy így végig nézem őket, ugyanaz a tulajuk.
De lehet csak véletlen. Mindegy.
namihami
@Ludas Matyi: Arra még nem gondoltál, hogy ha kint is vagy, akkor se a Magyar Időket olvasd?
Próbáld meg a kinti sajtótermékekkel. Azokban többet láthatsz-olvashatsz.
juttka
@kukac50: Sajnos, G.O.V. és bandája mindenben a saját győzelmét látja. Úgy viselkednek, mintha nem is lenne jogi végzettségük. Mindennel és mindenkivel szembe mennek és ezt a saját dicsőségüknek könyvelik el.
aremy
@Lepényleső: hát sikeres vereség.
Ludas Matyi
@namihami: Du kannst mir eins blasen! En nem ismerem a Magyar ujsagokat, ugyhogy melle löttel. A kintieket sem mindegyiket olvasom, mert nalunk " lügen Presse" jarja!
Zeta
Itt is, ott is működik a figyelem elterelés. Itt mindenről, ott az alkotmánybíróságról!
namihami
Ha a kintiek közül is csak szelektíven választottakat olvasol, akkor honnan tudod, hogy a Vezérnek mi a nemzetközi respektje? Esetleg szélesíteni kellene az olvasmányaid tárházát.
Ha egyfélét olvasol, akkor egyirányú marad a tájékozottságod.
kukac50
@juttka: Képtelenek felfogni a vereséget!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.