Moszkva és Washington viszonya gyökeresen megváltozott, az Egyesült Államok Oroszország-politikája agresszív ruszofóbián alapul – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz állami Pervij Kanal (Első Csatorna) elnevezésű tévéadó által vasárnap sugárzott interjújában.

Az orosz diplomácia vezetője szerint nem egyszerűen csak "retorikai ruszofóbiáról (az oroszoktól való irtózatról) van szó, hanem olyan agresszív lépésekről, amelyek valós fenyegetést jelentenek a biztonságunkra nézve". Lavrov kifogásolta a NATO-haderő közeledését Oroszország határaihoz, a rakétavédelmi rendszerek telepítését "és természetesen a szankciókat – amelyek barátságtalan, úgy mondanám, ellenséges lépések megnyilvánulásai".

A külügyminiszter úgy vélekedett, egyes nyugati fővárosokban már "a jó modor fokmérőjévé vált", hogy egymást túllicitálva különféle jelzőkkel illessék Vlagyimir Putyint, holott az orosz elnök sohasem beszélt tiszteletlenül a kollégáiról.

Szavai szerint a 90-es években a Nyugat a zsebében érezte Oroszországot, amely a várakozásai szerint a "természetes méreteire" zsugorodik össze, az Egyesült Államok pedig azt gondolta, hogy továbbra is a saját szabályait fogja diktálni, ám ezek a remények "kijózanodással" értek véget.

Szíriáról szólva Lavrov kijelentette: tudomása van arról, hogy ha Barack Obama elnök nem is, de néhány politikacsináló Washingtonban azt szeretné, ha az amerikai harci gépek szőnyegbombázást hajtanának végre szíriai repülőterek ellen.

"Ez nagyon veszélyes játék, mert Oroszország a törvényes szíriai kormány meghívására tartózkodik Szíriában, ahol két bázisa van és ahol légvédelmi rendszerei vannak objektumainak megvédésére" – mondta.

Mint mondta, Moszkva nem lát egységes amerikai kormánypolitikát Szíriában, mint ahogy nem látja komoly bizonyítékát annak sem, hogy az Egyesült Államok harcolna az an-Núszra Front ellen. Kifogásolta, hogy az amerikaiak nem választották szét a mérsékelt ellenzék és an-Núszra erőit, ahogy azt még februárra megígérték.

Lavrov azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet objektumait támadó amerikai bombázók gyakran fel nem használt hadianyaggal térnek vissza a bázisra, ezért a bevetések száma magas, de azok hatékonysága "egyes becslések szerint nem több 15-20 százaléknál".

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakaósbögre
az azért jó hír hogy már nem csak magyargyülölet van hanem ruszofóbia is.
Ördögvadász
@nemfideszes: remélem az imperialista Szuperhatalomról ugyanígy megvan a színes egyedi véleményed és alkalom adtán megosztod velünk. Előre is köszönet!
nemfideszes
@Ördögvadász: Bevallom őszintén, többször olvastam, már a hozzászólásaidat, de valahogy nagyon zavarosak. De az is lehet, hogy csak nem tudsz fogalmazni?!
"de akkor mi vagy?" ez így érthetetlen, a személyes névmás kimaradt. Helyesen: "de akkor TE mi vagy?" Egyben biztos lehetsz, nem vagyok sem Putyin sem más fizetett trollja. Kizárólag a magam gondolatait írom meg. Bár az asszony egyre nehezebben viseli, hogy ennyi időt fecsérlek kommentelgetésre...
'Az orosz csak rosszat tesz? " Ezt sem állítottam. DE ha már választanom kell nyugat és kelet között akkor inkább az előbbi. Amúgy előző és mostani cégem is termelt orosz piacra, úgyhogy elég jól ismerem az ottani viszonyokat, még rendszerváltás előttről is. Szerény véleményem szerint az oroszokkal szemben elhibázott lépés volt az a politika, amit többek közt a csuti is képviselt, még a rendszerváltás idején, mert az igen csak kihatott a gazdasági kapcsolatokra is. De ahogy akkor, úgy most is az oroszok esetében élesen elválasztanám az üzletet (kereskedést) és a politikát.

"Ez csak egy szerény kérdés, miatta remélem nem vágsz ki ismét!?:-)))"
Ezt megint csak nem igazán értem. Inkább csak sejtem, hogy mire célzol. De biztosíthatlak, egyrészt nem vagyok a propeller moderátora, és semmi közöm az oldal üzemeltetőihez. Másrészt nem szoktam reklamálni a moderátornál, sem itt, sem máshol. Már csak azért sem, mert akkor nem lenne erkölcsi alapom bírálni például Putyin rendszerét.:-)
Ez van. Szóval valamit nagyon benézhettél...
nemfideszes
@Ördögvadász: Igen, Amerikáról mint "imperialista Szuperhatalomról" is meg van a saját véleményem. Amerikával kapcsolatban sem állítanám, hogy maga a tökély. Pontosan tudom, hogy Amerikának is meg van a maga sara, lásd például Dél-Amerika. De ott legalább működik a demokrácia, aminek köszönhetően a kisebb, nagyobb aljasságaik, előbb vagy utóbb de "napfényre" kerülnek. Ez viszont távolról sem mondható el Oroszországról, mely ebben a tekintetben is őrzi a szovjet hagyományokat. Másrészt mindig is undorodtam a személyi kultusztól, és az olyan emberektől akik az ilyen rendszereket kiszolgálták, éltették. Mondjuk úgy, hogy nem tekintem magam "félázsiainak", aki nem tud meglenni a "gondoskodó" szeretett vezető nélkül, hívják azt cáratyuskának, párttitkárnak, elnöknek, vagy épp miniszterelnöknek.
libellle
@nemfideszes: Nagyon prezis a beirásod. Pont a napokban derültek ki azok itt nállunk, hogy a pegidát az AFD- t és egy nácipártot finansieroz putin. De a legnagyobb meglepetés az, hogy egy salafista csoportot is finansieroz. DE ezt nem csak Németországban csinálja hanem a másik országokban is. Na mert ugye leirtad, hogy mi a szándéka annak a mocskos gazember putinnak. Az ENSZ most nyiltan kimonta, hogy a ruskira lehet azt raolvasni, hogy elköveti az emberiség elleni büncselekményt.
Ördögvadász
@nemfideszes: már úgy értettem mi vagy, ha nem vagy fideszes?
Nem kell publikusan beszámolj róla, nem ér annyit, egye fene. Különben én se.(de más sem)

Az utóbbi agyfuttatásodhoz csak annyi fűznék, hogy nézz fel. Fölötted, fölöttem, fölöttünk van, ott van mindenütt, minden lépésünket követi, mindent tud rólad, rólam, mindent tud rólunk!
Előtte (a Szuperhatalom előtt) titok nincs! És még egyesek azt gondolják nincs ISTEN.:-))))

Az előbbihez pedig: nem éppen a muszkák szabadítottak meg minket és mindenkit a gonosz Hitler markaiból? (na jó Churchill azért...tudjuk, tudjuk. Meg Sztalint és munkásságát is ismerjük)
És mivel füttesz Te? Orosz gázzal, vagy atom árammal? Mindegy, dolcsi nélkül talán egyikkel sem.

És továbbá, hogy megy úgy az üzlet? Putyin nem fizetett az árúért?, vagy, ezt kicsitt zavarosan írtad, a szankciók miatt vannak gondok?
(nem mintha annyira aprólékos lennék, csak..talán ezért ostorozod a ruszkit?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.