Az ukrán főügyészség ellenőrizni fogja azokat a parlamenti képviselőket és más tisztségviselőket, akik a vagyonbevallásukban 100 ezer dollárnál nagyobb készpénzt vallottak be, hogy befizették-e az adót a megjelölt összeg után – jelentette ki Jurij Lucenko főügyész keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Saját vagyonáról nyilatkozva Lucenko kijelentette, hogy annak java részét még felesége kereste meg üzletasszonyként. Neje a főügyész állítása szerint üzleti érdekeltségeinek egy részét eladta, mielőtt először parlamenti képviselő lett 2012 decemberében, másik részét pedig fiukra íratta.

A főügyész bevallása alapján bankszámlákon csaknem 6,5 ezer dollárt, 469 eurót és 12 514 hrivnyát (körülbelül 141 ezer forintot) tart, továbbá 150 ezer hrivnyát (mintegy 1,7 millió forintot) készpénzben. Felesége, Irina Lucenko egyéb bankszámlákon tartott összegek mellett készpénzben 450 ezer hrivnyát (mintegy ötmillió forintot), 50 ezer eurót és 280 ezer dollárt tart készpénzben. Eszerint a főügyész hivatalának a vezető saját nejét is vizsgálat alá kell vennie.

Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, amely szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak és egyéb hivatalnokoknak – összesen mintegy 50 ezer személynek – elektronikus formában kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szabta feltételül a vízummentesség megadásához, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtáshoz Kijevnek.

A vagyonbevallások benyújtási határideje múlt vasárnap éjfélkor járt le.

Petro Prosenko államfő bevallása alapján dollárban mindössze 60 ezret tart készpénzben, valamint 800 ezer hrivnyát, ami csaknem 9 millió forint. Megtakarításai java részét, azaz 27 millió dollárt bankszámlákon tartja, szavai szerint ily módon szeretné ösztönözni az embereket, hogy bízzanak meg az ukrán bankszférában.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök felesége szintén százezernél több dollárt, pontosan 372 ezret tart készpénzben. A kormányfő pedig 870 dollár készpénzt vallott be.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Ez egy Poltisztánban elképzelhetetlen, bár nem biztos, hogy az ukránok sem sunyítanak!
RonaGyuri
Nagyon más világ,

de ettől még áthallások azért vannak

Azzal kell kezdjem, hogy ilyen veszély kicsiny hazánkban nincs, legalább is míg a derék Polt fővadászúr viseli a legfőbb ügyész csuda-süvegét – azt most hagyjuk, hogy az ilyen süvegek általában a viselőjüket teszik láthatatlanná és nem a cimborák disznóságait! =)) - több okból sem.
No de ne vágjunk a dolgok elibe. Egy friss hír a tegnap esti órák sajtójából: „Az ukrán főügyészség ellenőrizni fogja, hogy azok a parlamenti képviselők és más tisztségviselők, akik a vagyonbevallásukban 100 ezer dollárnál nagyobb készpénzt vallottak be, befizették-e az adót a megjelölt összeg után – jelentette be Jurij Lucenko főügyész Kijevben”.
Nos mint mondtam ilyen akciótól a mi képviselőinknek nem kell tartania, már csak azért sem, mert nálunk már a bevallás is hiányzik! =))
A dolognak külön pikantériát ad, hogy „Lucenko a saját vagyonáról azt mondta: a nagyját még a felesége kereste meg üzletasszonyként. ”. Ami azért – az igencsak karakteres eltérések ellenére – mutat némi hasonlóságot is! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.