Az amerikai elnökválasztás november 9-ei, magyar idő szerint délután fél 3-kori állása szerint Hillary Clintonra országosan 136 ezerrel több ember szavazott, mint Donald Trumpra, aki ennek ellenére megszerezte az elnökké választásához szükséges elektori többséget.- hívja fel a figyelmet az Origo.

Az USA történetében eddig csak négyszer fordult elő, hogy a kevesebb szavazatot kapott jelölt legyőzze riválisát. Elméletben akár az országos szavazatok 30 százalékával is elnök lehet egy jelöltből.

Magyar idő szerint délután fél 3-kor a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton országosan 59 millió 177 ezer 303 szavazatnál tartott, míg a republikánus jelölt, Donald Trump csak 59 millió 041 ezer 250 szavazatnál.

Ugyanakkor Trumpnak már volt 276 biztos elektori szavazata, az elnöki székhez csak 270 kell, vagyis Donald Trump nagy valószínűséggel úgy lesz az Egyesült Államok elnöke, hogy kevesebben szavaztak rá, mint ellenfelére.

Hogy ez miért van így azt részletesen elmagyarázza az Origo cikke.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Bringás: Latom, matekbol meg korrepetalasra szorulsz. Horn Gyulat demokratikusan valasztottak, akkor meg mas volt a valasztasi törveny, es nem volt 2/3... A többi amit irsz stimmel... Ja, semmi...
Szókrakész
Most olvastam, hogy milliószám csalták oda Clintonnak az érvénytelen és egyéb, sőt a Trumpra leadott szavazatokat is.

A linket is mellétettem.
teuton
@Bringás: CSALAS-t akartal irni, ugye? Utolagosan...
teuton
@Szókrakész: Jenö! Azt irta az ujsag...
teuton
@Szókrakész: Talan a hivatalos forrast mellekeld, ne a Pesti Sracokbol idezz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.