Az Új-Zélandon tartózkodó Áder János köztársasági elnök és az őt kísérő delegáció tagjai jól vannak, az ijedtségen kívül nem történt baj – mondta Altorjai Anita, az államfő sajtófőnöke az országban történt földrengést követően az MTI-nek.

Az elnök helyi idő szerint szombaton érkezett Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba.

Új-Zélandot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka nagy erejű földrengés rázta meg. A közép-európai idő szerint vasárnap délben bekövetkezett 7,4-es erősségű földmozgás epicentruma a Déli-szigeten fekvő Christchurch várostól 91 kilométerre észak-északkeletre, fészke pedig a föld felszíne alatt 10 kilométerre volt. Wellington mintegy 200 kilométerre északra, az Északi-szigeten fekszik.

Altorjai Anita elmondta, hogy a magyar delegáció egy wellingtoni szállodában tartózkodik. Éjfél után néhány perccel érezték az erős földrengést, előbb gyengén, majd egyre erősebben mozogtak a falak, tárgyak estek le a polcokról, csörömpöltek a poharak. A biztonsági protokoll szerint a szállodai szobákból egy első emeleti biztonságos, evakuációs helyiségbe kellett átmenniük.

Az első rezgést követően több mint egy tucat gyengébb és erősebb utórezgést éreztek, ezek még most is tartanak.

A sajtófőnök kiemelte, hogy Új-Zélandon gyakoriak a földrengések, fel vannak rá készülve, jól szervezett rendszer szerint menekítik ki ilyenkor az embereket az épületekből. A köztársasági elnök programja egyelőre nem változik.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
Örömmel hallom, hogy az Elnök úrnak a haja szála se görbült, de sokkal jobban aggódom Karma1 miatt. Nagyon remélem, hogy az ijedségen kívül más baj nem érte őket...
quadrocopter
Remélem elmagyarázta az új-zélandiaknak, hogy a határkerítés megfogja a földrengést!
Szókrakész
Áder megjelent.
Azonnal földrengés!
Nomen est omen.

Pedig eddig Viktor vitte a pálmát, de mint látszik ragályos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.