Oroszország támogatja az ENSZ szerepének növelését és konstruktív párbeszédre számít az új főtitkárral – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta António Guterrest, a világszervezet adminisztrációjának megválasztott vezetőjét.

"Oroszország, az ENSZ egyik alapító országaként, mindig is az ENSZ vezető központi szerepének megerősítése mellett szállt és száll síkra a nemzetközi ügyekben, amellett hogy annak nagyobb szerepe legyen a konfliktusok megoldásában, az emberi jogokért folytatott küzdelemben" – mondta Putyin.

Szavai szerint Moszkva állandó kapcsolatban áll Ban Ki Munnal, az ENSZ távozó főtitkárával és reményét fejezte ki, hogy a januári hivatalba lépését követően ugyanilyen konstruktív párbeszéd alakul ki Guteressel is.

A megválasztott ENSZ-főtitkár a maga részéről kijelentette, hogy teljességgel elismeri Oroszország meghatározó szerepét, nemcsak az ENSZ-ben, hanem a nemzetközi kapcsolatok minden más vonatkozásában is. Elismerte, annak, hogy hasznossá tudta tenni magát a nemzetközi közösség számára, alapvető feltétele volt az, hogy konstruktív, jó, párbeszédre törekvő viszonyt tart fenn Oroszországgal.

Guterres az új és a szűnni nem akaró régi konfliktusok mellett a globális megközelítéssel megoldandó globális problémák között nevezte meg a nemzetközi terrorizmus új formáinak megjelenését, a klímaváltozást és az élelmiszer-ellátás biztonságának hiányát. Rámutatott, hogy ezeket egyoldalú fellépéssel lehetetlen megoldani.

"Ugyanakkor tudom, az ENSZ főtitkárának szerepe egyáltalán nem az, hogy a nemzetközi közösség vezetője legyen, az jóval szerényebb ennél. Enélkül is elegendő feladatom van abban, hogy ezt a gépezetet jó, fennakadás nélküli munkára késztessem" – mondta.

A béke és a biztonság szavatolásával kapcsolatban Guterres felajánlotta jószolgálati tevékenységét, valamint segítségnyújtó képességét, amelyek nélkülözhetetlenek lehetnek a tagállamok számára.

"És, természetesen, az a hozzáadott érték, amelyet nyújtani tudnék, egyebek között az Oroszországi Föderáció központi szerepének támogatásában áll, a többi között a béke és a biztonság szavatolása és a világ problémáinak megoldása területén" – fogalmazott a világszervezet megválasztott főtitkára.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.