A holland parlament alsóháza alapvető biztonsági okokra hivatkozva megszavazta az arcot takaró iszlám fátyol, valamint minden arcot takaró öltözet, beleértve a sí maszk és a bukósisak közterületen viselésének betiltását.

A döntés szerint az arc láthatóságát és a személy azonosíthatóságát biztosítani kell olyan nyilvános helyeken, mint a kormányzati épületek, a tömegközlekedési eszközök, az iskolák és kórházak.

A törvény megsértőjének 405 eurós (mintegy 125 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

A jogszabályt ismertető alsóházi közlemény szerint, mindenkinek joga van kedve szerint öltözködni. Az öltözködés szabadsága csak azokban az esetekben korlátozott, ahol a biztonság és a szolgáltatások elégséges biztosítása érdekében a láthatóság elengedhetetlen.

A tájékoztatás szerint Geert Wilders, az iszlámot bíráló, a bevándorlást ellenző holland ellenzéki Szabadság Párt (PVV) vezetője sokszor javasolta már a vallási jelkép betiltásának törvényi szabályozását, de mindeddig ellenállásba ütközött.

Európában elsőként, 2010-ben Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. A tilalmat később Belgium, Bulgária és svájci néhány régiója is bevezette. Ezekben az országokban 150 eurót kell fizetnie a törvényt megsértőknek – írta a napilap.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
vag tizenöt éve történt Franciaországban, hogy egy igazoltató rendőrnél elszakadt a cérna...ugyanis a személykocsiban egyedül ülő nő teljes arcot is eltakaró szerelésben vezetett, csak a szeménél volt egy rés, amin kukkolhatott..a rendőr le akarta vetetni ezt a fejkendőt, hogy lássa a nő arcát, de kiderült, hogy a jogsijában is ilyen fotó van azonosítóként... tehát azonosíthatatlan volt, ki vezet... a botrány ekkor robbant... a rendőr elkezdett telefonálni, majd kiszállította a nőt, megbilincselte, és bevitte a kapitányságra...a végeredményre nem emléxem, mert mindenki perelt mindenkit...(természetesen a jogvédők áldásos segítségével) ...ekkor kezdődtek az iskolákban is a felzúdulások a burka ellen...
Szókrakész
"beleértve a sí maszk és a bukósisak közterületen viselésének betiltását."

Azért a símaszk bankban még megengedett nem?!?!?!
Az nem közterület.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.