A Föld története során eddig ötször következett be a fajok tömeges pusztulása. Most jöhet a hatodik ilyen időszak, ez pedig a földi fajok háromnegyedének eltűnését eredményezné  – írja a BBC.

Az afrikai elefántok 20 éven belül eltűnhetnek, a kétéltűeknek közel a fele veszélyeztetett. Kihalás szélén állnak az orangutánok is, az óceánokban pedig 2050-re kevesebb lehet a hal, mint a műanyag.

Ha most nem cselekszünk, eltűnik a földi fajok háromnegyede

Arra még nem volt példa, hogy emberek idézzék elő a tömeges kihalást, most azonban – földi működésünknek hála – százszoros ütemben pusztulnak a fajok az átlagoshoz képest. Még rémisztőbb, hogy az ismert életformák fele már el is tűnt – nem a fajtákat, hanem a példányok számát tekintve.

Hogy miért? A klímaváltozás épp úgy szerepet játszik ebben, mint a mezőgazdaság terjedése, az emberiség túlszaporodása, az orvvadászat vagy a környezetszennyezés.

A szakértők szerint mindössze tíz-húsz év áll rendelkezésünkre, hogy megfordítsuk a folyamatot, ehhez azonban – többek közt – azonnal át kellene térnünk a megújuló energiaforrásokra. Sürgősen le kéne állnunk a mezőgazdasági célra használt területek bővítésével is, így még akár a fajok 84 százaléka is megmenthető lenne.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
"az emberiség túlszaporodása"

Ez minden. Csak ezt az egy dolgot kell megoldani. A többi már megy magától.

Hogy hogyan? Na ebbe bele sem merek gondolni, mert a szaporodás fékezése előszöris nem megoldható, másodszor nem elegendő semmihez sem.

Magyarul egy néhány milliárdos embertömeg (legfeljebb 2-3) amivel még egyensúlyban tartható a Földi élet. De sebaj, elfogy az olaj, a gáz és az emberiség fele úgyis megfagy.

A kérdés mindig az, hogy melyik fele. Ezért folyik itthon a harács.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.