Nem várt jelenetek játszódtak le a lengyel szejm épületében, Varsóban pénteken, az esti órákban, mikor az ellenzéki képviselők a sajtószabadságért és a cenzúra eltörléséért kezdtek bojkottba az ülésteremben – közölte a BBC.

A kormányzó Jog és Igazság Pártja (PiS) ugyanis olyan házszabály-módosítást vitt keresztül, amely korlátozza a sajtó szabad mozgását a szejmben, és azt is meghatározza, hogy csak öt TV-csatorna munkatársai készíthetnek felvételeket az épületben.

A sajtószabadságért tüntettek Varsóban a parlament előttfotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Az ellenzékiek emiatt bojkottálták a jövő évi költségvetés megszavazását, amelyet végül egy másik teremben, az ellenzék és a sajtó részvétele nélkül fogadott el a kormánypárt. 1989 óta nem volt példa Lengyelországban, hogy egy szavazást nem a szejm főtermében tartottak meg. Az ellenzék szerint ezzel törvényt sértett a Jaroslaw Kaczynski vezette PiS.

A sajtószabadságért tüntettek Varsóban a parlament előttfotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP

A bojkott hírére spontán tüntetés kezdődött Varsóban a szejm épülete előtt. A tüntetést Kaczinski huliganizmusnak nevezte.

A sajtószabadságért tüntettek Varsóban a parlament előttfotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP

A demonstrálókat rendőrök százai vették körbe, az ellenzéki Polgári Platform vezetője, Michal Szczerba Twitterén arról számolt be, először látott a szejm épületénél felfegyverzett rendőröket. Egy másik ellenzéki politikus, Jerzy Meysztowicz a TVN24-nek úgy nyilatkozott, a rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen.

A tüntetők egy része bejutott az épületbe is, Kaczynskit a biztonságiaknak kellett kimenekíteniük az épületből. Erről itt nézhet meg egy videót.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
Ebben az az erdekes, hogy a kepviselok leptek fel a sajto munkatarsainak szabad mozgasaert. Koteles Laca elso probalkozasakor es kesobb is igy kellett volna a mieinknek cselekedni. A sajto kepviseloi, mindegy milyen ideologiai oldalt kepviselnek, a valasztok kepviseleteben tevekenykednek a valasztok kepviseloinek ellenorzesekor. A sajto korlatozasa az allampolgarok korlatozasa is egyben.
Nessy
Most mi vehetnénk példát a lengyel barátainkról!
farkas
Soros még USA elnökváltás előtt összeizzadt egy kis balhét. Nincs is Lengyelországban baloldal :-)
verőce21
"A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval." –Churchill
korell
A lengyelek torkán nehezebb "ledugni" az áldemokráciát.
Hova vezet ez a nagy liberál-és demokráciaellenesség? ékorea a menő?
Yoda69
Mennyivel ertelmesebb nep mint a magyar, aki siman hagyta es hagyja hogy orban fele geci alakok elvegyek toluk a demokraciat.
Kitartast kivanok a lengyeleknek, es erot hogy megvedjek szabadsagukat a populista megelhetesi politukosoktol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.