Az átlagnyugdíj szintjére csökkentik a jövő év októberétől Lengyelországban az egykori kommunista biztonsági apparátus mintegy 32 ezer volt tisztviselőjének nyugdíját, egyúttal 70 ezer forintnak megfelelő összegre emelik a minimálnyugdíjat, az erről szóló törvényeket pénteken hagyta jóvá Andrzej Duda államfő.

A nyugdíjcsökkentő törvény azokra vonatkozik, akik 1944 és 1990 között a belbiztonsági, a hírszerzési és az elhárítási szervek állományában dolgoztak, ezen belül a kommunista titkosrendőrség volt tagjaira, a korábbi határőrségnél szolgálók egy részére, valamint a tiszti iskoláknak az állami biztonsággal akkoriban együttműködő oktatóira és hallgatóira is. A csökkentés a rokkantsági nyugdíjakat és a hozzátartozóknak ítélt nyugdíj-kiegészítéseket is érinti.

Az átlagnyugdíj Lengyelországban jelenleg mintegy 2 ezer zlotyt (140 ezer forint) tesz ki. Az egykori lengyel állambiztonsági tisztek közül jelenleg mintegy százan kapnak havi 9-12 ezer zloty értékű (mintegy 633-845 ezer forint) nyugdíjat, ezren 6-9 ezer zlotyt, nyolcezren pedig 3-6 ezer zlotyt érő nyugdíjból élnek. Az új jogszabály várhatóan évi mintegy 546 millió zlotyval (mintegy 38,4 milliárd forinttal) csökkenti a lengyel költségvetési kiadásokat.

A lengyel államfő által pénteken szintén aláírt másik törvény értelmében a jövő év márciusától ezer zlotyra (70,3 ezer forint) emelik a jelenleg 880 zlotyt (60,9 ezer forint) érő minimális öregségi nyugdíjat.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
Nálunk erre nem fog erre sor kerülni.Hülyék lennének a saját mostani ill.későbbi nyugdíjukat csökkenteni.Máig nem tudhatjuk,hogy kik voltak a III/III-sok,sőt még azt sem,hogy kik voltak hetven valahány éve hivatalosan a nyilas párt tagjai.Azért ez beszédes.Ezt mind a Fidesz,mind az MSZP gondosan elszabotálja,más-más hazug szöveggel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A nyugdíjcsökkentés nálunk elképzelhetetlen, mert csak a SEGG VÁLTOZIK A SZÁJ MARAD.
Kis hazánkban a jelenlegi hatalom raklapszámra tömve van ex KISZ ­tagokkal,
titkárokkal, MSZMP­ nyúlványokkal, III/III­as ügynökökkel, akik pont ugyanúgy világosodtak meg és váltak nemzeti­ konzervatív­ keresztény ­jobboldali cölöpökké, köpönyegforgatóvá.
"Az ügynökmúlt feszegetése, mint politikai fegyver nem egyedülálló dolog a rendszerváltás utáni magyar történelemben, elég csak Medgyessy Péter esetére gondolni, akiről csak a miniszterelnöksége idején derült ki, hogy a Belügyminisztérium III/II-es ügyosztályának a tisztje volt. Orbán Viktornak nem csak azért kínos, hogy ezek az akták a harmadik kormányzásának kezdetén még mindig titkosak, mert a Fidesz oly sokszor megígérte az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát. Kínos azért is, mert az Orbán-Simicska háború legújabb frontjában az egykori üzlettárs őt magát is meggyanúsította azzal, hogy jelentett róla. Ezt az állítást Orbán érdekes módon azóta sem cáfolta meg egyértelműen."
nevemnick
Nálunk esetleg nem lehetne azoknak a besúgóknak bérét is mondjuk 80%-al csökkenteni, akik még itt-ott dolgoznak?
justhpeter
@nevemnick: A besúgók nagy része "dolgozik" ?
A kormányban ül vagy megint besúg ?
elnyomott
Vajon Orbán apukáét is csökkentenék, ha idehaza is ez lenne?
Eriksson
"A nyugdíjcsökkentő törvény azokra vonatkozik, akik 1944 és 1990 között a belbiztonsági, a hírszerzési és az elhárítási szervek állományában dolgoztak"
Mondjuk a lengyelek sem kapkodták el a dolgot. Egyáltalán él még közülük valaki?
Edmond Dantes
@elnyomott: Nem,nem csökkentenék!!Ő belülről bomlasztotta a pártot,ahogy a fia KISZ titkárként a fiatal kommunistákat.Viszont hamarosan megkapják mindketten a Corvin láncot az összes lelógó csümbörlékkel,mint ellenállók.Jó,hogy felhozta a témát,még elfelejtenék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.