Igaz-e a hír, hogy sokak reggeli kedvence, a Nutella rákkeltő anyagokat tartalmazhat?

Az Independent cikke számolt be róla, hogy az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) vizsgálatot indított annak kiderítésére, valóban rákot okozhatnak-e bizonyos növényi olajszármazékok,  amelyeket például a Nutellában is használnak.

Kiderült, tényleg rákot okoz-e a Nutella

Az eredmény elkeserítő: a vizsgált anyagokban található zsírsavak valóban rákkeltő hatásúak, a kísérleti egerekben tumoros elváltozás alakult ki tőlük.

Különösen sok karcinogén anyagot tartalmaz a feldolgozott pálmaolaj, ami többek közt a Nutella egyik fő összetevője is – a Coop nevű olasz szupermarket emiatt már el is kezdte bevonni polcairól a mogyorókrémet. Még durvább, hogy a problémás anyagok emellett számos más termékben, még babatápszerben is megtalálhatóak.

A feldolgozott pálmaolaj egyébként könnyen lecserélhető lenne más, természetes összevetőkre, ezek azonban jóval drágábbak – így aztán nem valószínű, hogy a gyártó cég változtatna az eddigi eljáráson.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.