A következő öt évben mintegy 500 millió dollár befektetés érkezik a Moltól Norvégiába, hogy az ottani kitermelési, kutatási tevékenysége sikeres lehessen – árulta el Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Észak-Európában, az Északi-sarkkör felett zajló folyamatok nagyon komoly biztonsági, környezeti és energetikai hatással vannak Európára, ezért Magyarország a jövőben még dinamikusabbá és szorosabbá teszi együttműködését az észak-európai térséggel.

Szijjártó: Norvégiában tervez fejlesztéseket a Mol

Fotó: MTI KKM/Szabó Árpád

A norvégiai Tromso városában az Arctic Frontiers elnevezésű nemzetközi konferencián részt vevő Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon úgy nyilatkozott, hogy ebben a folyamatban a főszerep Norvégiának jut majd, a magyar-norvég biztonsági, energetikai és gazdasági együttműködést jelentősen bővítik az elkövetkező években, aminek kulcsát a Mol norvégiai szerepvállalása jelenti.

Kifejtette: a Mol 2015-ben vásárolt meg Norvégiában egy kőolaj-kutatással és -kitermeléssel foglalkozó vállalatot, és mára a Mol 21 kutatási, kitermelési licenccel rendelkezik Norvégiában, ami a kutatási portfóliójának a megduplázását jelentette a vállalat számára. A Mol északi működése központjaként tekint Norvégiára, és a következő öt évben mintegy 500 millió dollár befektetés érkezik a cégtől Norvégiába, hogy az ottani kitermelési, kutatási tevékenysége sikeres lehessen.

Szijjártó: Norvégiában tervez fejlesztéseket a Mol

Hangsúlyozta: Norvégia a magyar energiabiztonság szempontjából is fontos szerepet fog játszani az elkövetkező időszakban. Magyarország már 2016-ban is vásárolt Norvégiából gázt, és úgy tűnik, hogy ezen együttműködésnek olyanok a feltételei, hogy érdemes a norvég gázt a magyar gázbeszerzési portfólióban tartani, így a jövőben Norvégiából vásárolandó gáz hozzájárul majd Magyarország energiabiztonságához.

Szijjártó Péter kiemelte: a gazdasági együttműködés terén az egészségbiztosítási rendszerek közötti együttműködés, norvég páciensek magyarországi egészségügyi kezelése, valamint a magyar élelmiszerexport növekedése lesz az a két kulcsterület, amelyre mindkét kormány nagy hangsúlyt fektet a jövőben.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Igy kezdödött a horvát INA (is), aztán jött a
nemzetközi körözés a hernádi elvtárs ellen.
Petya sokra viszed még...a lámpavasig !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
STÍL-SOS-A HAZAI TEMETETLEN NYOMVONALAKAT HÁTRAHAGYVA ROBOG TOVÁBB A MOL-OTT IS OVI-MÉSZÁROS LÖLŐ CÉGCSOPORT 500 MILLIÁRDDAL nem kevés...VITÉZY ÁTTELEPÜL ÉSZAKABBRA AZ ADRIÁRÓL???!ORBÁN WE-GAZ,MA MÁR MAGYAR GÁZSZOLGÁLTATÓ nem hoz már A DÉL-TENGEREKEN elég hasznot!!!-lehet túl tolni a biciklit!-- ilyen és kisértetiesen hasonló nyomvonalasan befektetett mocskos ügyleteteken bukták be a MAGYAR ZEMBEREK MÁR 1999-BEN AZ"ÓCSÓBB GÁZ REZSI-HARCMŰVÉSZETI-SZABADSÁGHARCOT de "HAJ RÁ NARANCSTÁLIBOK-
KUTASSATOK-orsos vicctor és hernádi pityu be fogja bizonyítani,hogy a sarkkörökön túl is van élet,de még melegebb éghajlat is!!!DDD
karma1
@bakegya: Senki , soha nem tanul - latod, meg a kozelmult esemenyeibol sem...De legalabb valahogy veguk lesz...Plane, ha trump tanacsodaja lesz az orban-ellenes magyar politikus,... hat nem sok jot josolok ezeknek a tetveknek
eugen4402
Követeljük vissza a Ferenc József-földet!!!
Hajrá magyarok! Rá-rá Ráró, haj(szőr)rá... Mert így olyan "kopaszosan" hangzik.
not me
Norvégiában minimális a korrupció.
Most ez változni fog...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.