A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete hétfőn interneten közzétette az egykori náci német auschwitzi haláltábor mintegy nyolc és fél ezer őrének szinte teljes listáját, amely az első ilyen adatbázis a világon.

Az adatbázisban az egykori lágerőrök, SS-tagok személyes adatai, szolgálati azonosítói, egyes esetben fényképei szerepelnek. Azon személyek esetében, akik ellen a második világháború után per indult, az erre vonatkozó iratok másolatait is elérhetővé tették. A listán szereplők közül többtucatnyian élnek még.

Az adatbázis az IPN krakkói részlegében 2011 óta folytatott kutatás eredménye. Alapjául a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz székhelyű Nagy Kázmér Egyetem (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego) történészprofesszora, Aleksander Lasik által összeállított lista szolgált, amelyen az 1939 és 1945 között a több náci német haláltáborban tevékeny, mintegy 25 ezer SS-tag szerepel.

Az IPN igazgatója, Jaroslaw Szarek, a hétfői krakkói sajtóértekezleten kilátásba helyezte: e névsorból kiindulva, más lágerek személyzetének listáit is nyilvánossá teszik. Szarek aláhúzta: a közzétett névsor tájékoztató jellegű. Adatai arról tanúskodnak, kit és milyen időszakban alkalmaztak az auschwitzi személyzet soraiban. A listán szereplők többsége a Harmadik Birodalom területéről kivezényelt németek, de más, a hitleri Németország által megszállt, illetve csatlós államokból származó, magukat német nemzetiségűeknek mondó személyek is találhatók.

Az auschwitzi koncentrációs tábort a náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára építtette Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre. A megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

Az auschwitzi múzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok volt a lengyel, a roma és a szovjet hadifogoly is. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret. Az auschwitzi lágerkomplexumban a náci németek legkevesebb 1,1 millió embert, köztük mintegy egymillió zsidót gyilkoltak meg.

86 hozzászólásarrow_drop_down_circle

krumpli
ÉÉss ?! PARANCSOT Teljesítettek ahogy Minden Katona ! A Felettesük utasítását Hajtották végre !!! Wan Kérdés !!!???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Nagyon helyes, már csak az állambiztonsági ügynöklisták vannak hátra és máris lehet csökkenteni a parlamenti létszámot - itthon!
Veleda
A háborús bűnök nem évülnek el. Csak remélni tudom, hogy mindegyiket utoléri a méltó büntetése.
Bár nekem egyetlen rokonom sem volt lágerben, de nem is tudnám megbocsátani soha.
krumpli
ÉÉss ?! PARANCSOT Teljesítettek ahogy Minden Katona ! A Felettesük utasítását Hajtották végre !!! Wan Kérdés !!!???
krumpli
@quadrocopter: HEHE Walszeg az egész Baloldalt kipatterolnák a Parlamentből...
h2so444
@krumpli: Wan. SS legényeket nem parancsra sorozták oda jelentkezni kellett.
Halálfejes jelvényük volt tudták mi lesz a dolguk. Ártatlanok? Van kérdés?
namihami
@krumpli: Krumpli--de a jelek szerint már rohad.
Eriksson
Egyszer végre be kellene fejezni és nem feszt újraéleszteni a gyűlöletet. Már ha szeretnének békében élni.
A gyűlölet gyűlöletet szít.
krumpli
@h2so444: Jelentkeztek ! És azután Parancsokat hajtottak végre.. Ne Qeverd a Sz@rt a száddal..
GeoCravker
@krumpli: 1. Az SS-legények önkéntesek voltak. Tudták mit vállalnak, tehát gyakorlatilag hóhérlegénynek jelentkeztek.
2. Az emberi, és háborús jogokkal ellentétes parancs megtagadható. Ha nem, olykor kijátszható.
3. A fentiek alapján kamu az, ha valaki az SS-hóhérokat mentegeti. Mint kend.
GeoCravker
@Eriksson: De baromira érzékeny lettél.
Majd szeretném a jelenlegi antiszemita, menekültellenes, cigánycímkéző és általában tapasztalható gyűlöletkeltés kapcsán is hallani ezt a baromi markáns (ám alapjában véve lózung-osztályú) véleményedet megnyilvánulni.
Pergető
@GeoCravker: Igyekszem ezt az ordas hazugságot leleplezni. 1943-tól már soroztak is az SS-be, így az önkéntesség már nem áll meg. Nagyobb részük harcoló alakulat volt, akik követtek el háborús bűntetteket és akik ellen követtek el háborús bűntetteket. A háborús bűnetteket nem mennyiségi alapon osztályozzuk, így álszent dolog Nürnbergben háborús bűntettekről papolni azoknak, akik szintén kivétel nélkül elkövették azokat. Persze a győzteseknek ezt meg kell bocsátani, a veszteseket pedig a mai napig meg kell kövezni érte!
Ez is liberális találmány!
Eriksson
@GeoCravker: Akkor visszakérdezek: Most boldogabb vagy, hogy ismered a névsort? Hány éve is vársz rá? Változtat-e ez valamit a régmúlt történésein?
GeoCravker
@Pergető: Tévedsz. a háborús bűntetteket a genfi konvenció ahtározta meg. A mindenért a liberalizmus tehet az legfeljebb Finkelstein agyában, meg követőiben fordul elő.
Sorozni nem soroztak még a WaffenSS-be sem. A sorozott állományból jelentkeztek oda önként. Nem kis részt vállalva az ordenárén piszkos munkából.
A mentegetésük az lehet orbanista találmáyn. Bár inkább fasiszta
GeoCravker
@Eriksson: Nem. Ezért lenne jó, ha a jelen gyűletkeltései ellen is fellépnél. Az változtathatna. Csak ugye arra kisebb az ingerencia, mert akkor az elvtársaiddal kellene szembe menni
Eriksson
@GeoCravker: Kár ellenségeskedned és főleg arrogáns megjegyzéseket tenned, melynek alapja csak a te fejedben létezik.
gulyasgyula
Azért ez már valami ..Igaz ha az őrök 20-éves körüli fiatalok voltak most 90-ven éves körüliek ..Hát ezt se kapkodták el MERKEL--ÉK mint a bevándolás ügyet .. Igaz nácik minden emberöltőben a lakosságra hozzák a nyomort valamilyen formában ..
F_Viktor
@krumpli: Parancsot nem minden esetben kell teljesiteni, de ezt @GeoCravker: lenyegeben mar elmagyarazta neked!
2) A holokamudhoz annyit fuznek hozza, hogy a jelenleg hatalyos magyar torvenyek alapjan a hollokauszt tagadasa buncselekmenynek szamit!
GeoCravker
@Eriksson: Egyszerű. Nem emlékszem, hogy Orbán gyűlöletkampánya, Bayer állatozása, a Jobbik rasszizmusa és a hasonlók ellen felléptél volna gyűlölet elkerülése érdekében. Ha tévedek elnézést, és majd iygekszem jobban figyelni. Ha nem tévedek, akkor vagy egyet értesz a rasszizmus-alapú gyűlöletkeltéssel, vagy "csak" nem akarsz szembemenni azokkal, akik egyetértenek vele.
Eriksson
@GeoCravker: Tőlem még sose olvastál libsizést, zsidózást, antiszemita megjegyzéseket. Ám ha provokálsz, még nincs kizárva, mert semmit nem utálok jobban mint a felesleges arroganciát.
Most sem én kezdtem, ha figyelmesen olvastál, éppen a megbékélésre hívtam fel a figyelmet.
ma 16.58-kor
GeoCravker
@Eriksson: Ezt írtad:
"Egyszer végre be kellene fejezni és nem feszt újraéleszteni a gyűlöletet. Már ha szeretnének békében élni.
A gyűlölet gyűlöletet szít. "

Ezt nem cáfoltam. Olvass vissza. Ellenben ezek szerint, ha azt mondom, hogy a gyűlöletkeltés és gyűlöletkeltés közt ne tégy különbséget, akkor az arrogancia, ellenségeskedés
Érdekes álláspont.
Eriksson
@GeoCravker: Csak tudod a cikk nem a mostani helyzetről szól, hanem a réges-régi eseményekről, melyeken túl kellene lépni már. Én elhiszem, hogy ez örök fájdalom a zsidóságnak, de nem kellene állandóan felhánytorgatni olyan dolgokat, melyeknek már egyetlen túlélője sincs. Sem egyik, sem a másik oldalon.
teuton
@krumpli: Van kerdes! Olvasni tudsz, vagy csak bemasolod amiert a torllkodasod fizetik? Talan nem is voltal katona, de majd valaki felolvassa neked. A katonanak nem kell olyan paracsot teljesitenie, ami barmilyen törvenybe ütközik. A nemzetközi törveny pedig felülirja a nemzetit, ezt mar erezhetted a zsebeden is -ha fizetsz egyltalan adot MO-on!-, ugyanis minden elkaszal magyar törvenyert es europai türveny serteseert karteritest kellett fizetni, több 10millio eurot! Ez a penz hianyzik az oktatasbol, szocialais juttatasbol, nyugdijbol, egeszsegügyböl!
teuton
@Eriksson: Talan olvasnod kellene magtanulnod. Meg több 1000 tulelöje van a holokausztnak, mindket oldalon! Masreszt pedig egy gyilkossag soha nem evül el! Tehat amig el egy elkövetö, addig a törveny szerint vadat kell ellene emelni! Tovabba akkor miert komcsizik a jobbszel, meg kadarozik, kunbelazik, holott az meg regebben volt!
F_Viktor
@Eriksson: Irod:
"Csak tudod a cikk nem a mostani helyzetről szól, hanem a réges-régi eseményekről, melyeken túl kellene lépni már."

Megertelek, de te is ertsd meg kegyeleti okokbol a hozzatartozok erzeseit, fajdalmat. Nekik ez fontos, mi pedig oruljunk annak, hogy nem vagyunk erintettek.
krumpli
@teuton: Hülye ! TE ! Nem voltál KATONA !!! MIIRŐL IS BESZÉLSZ IDIÓTA...
A MAFIK tetetejéről lestük ki migráncsol... Lesz@rtuk a Délszlávokat Amint ÁTLÉPTÉK AZ ÁLLAMHATÁRT KEZEKET FEL !!! FEKÜDJ !!! Csőre töltött AK--val vártuk őket 90'-91'
krumpli
Nekem ne magyarázd !!! Hogy kel megvédeni a Hazánkat !@teuton:
huKKK
@teuton: nem minden katona ismeri a nemzetközi törvényt..
Én például nem fogom elismerni, ha úgy értékelem, felül próbálja írni önvédelemhez való jogomat.
krumpli
@teuton: Nemzetközi Törvény ?? Hány éves vagy ??? Tizenöt ???
Akkoriban 1-törvény volt !!! Államhatár !!! Kéz fel ! Feküdj ! És megvártuk amíg az örsről kijönnek érte...értük.. és nem gumibottal álldogáltunk mellettük
GeoCravker
@krumpli: Baromság. Még a sokkal keményebb '70-es évek végén is kötelező olvasmány volt a "42"-es. A "behatoló" megállításának is meg voltak a maga szabályai. De tudom, hogy a határör kopaszok (más kopaszok sem) nem tartották be. Baromi egyszerű okból. Minden megfofogott, megállított dobbantóért is külön eltávot kaptak. 4.5 után pedig három nap rendkivülit (hallgatólagosan, ha a poltiszt nem baxtatta őket).
S tudom, hogy jó páran még a saját körlettársaikat is pocsolyába fektették azért a kis jutifalatért. Aztán leszoktak róla. Miután néhányan irgalmatlan verést kaptak. Délen a szomszédokkal seftelő falulakóktól is. A rendkívüli eltávért talpat nyalók egy nagy senkik voltak mindenki szemében. Még a tisztekében is.
GeoCravker
@Eriksson: "de nem kellene állandóan felhánytorgatni olyan dolgokat, melyeknek már egyetlen túlélője sincs."
Elhiszem. Ezért kérdeztem a véleményed a jelen antiszemitizmusa, gyűlöletkeltése kapcsán. De mert ezen a ponton folyamatosan maszatolsz, mellébeszélsz, valószínűsítem: tényleg pártolod azt, ami jelenleg zajlik ezen a téren.
S akkor ennyit a kettős mércédről.
Csá!
krumpli
@GeoCravker: !!! DÉLSZLÁW HÁBORÚ Te meg miről is beszélsz !!!
Eriksson
@GeoCravker: Neked üldözési mániád van, melyről nemhogy leszokni akarnál, hanem naponta éleszted. Probléma a fejekben van.
GeoCravker
@krumpli: Nem rémlik, hogy a szolgálati szabályzatot, illetve a genfi konvenciót visszavonták volna.
BTW, a délszláv háború alatt éppenhogy nem vonták vissza, hanem a provokációk kivédésére kínosan betartották. Ne blöffölj. Nem megy. Maradjunk abban, hogy hülyeséget írtál. Életedben nem jártál a déli készenlétisek környékén sem. Az, hogya kocsmában meghallgattad néhány nagypofájú, feltünési viszketegségben szenvedő alkesz meséjét qrva kevés.
gulyasgyula
@GeoCravker: 07.46 ...Nem szeretnélek megsérteni de én a 60-as években voltam határőr az Osztrák /Sopron/ határon de olyan amit Te írsz nem volt és nem tudom elképzelni hogy 100-150 km-rel arrább ennyivel másabb lett volna a határőrség ..A szabályzatot nagyon keményen betartottuk , a határsértőt elkaptuk ha kellet fegyverhasználat is volt ..Minden pontosan le volt írva .Dobbantó az én 27 hónapom alatt egy se volt ..A pocsolyába fektetés a honvédségnél volt szokás ..A határon mindig éles lőszerrel jártunk és ha Te szórakoztál a társad hamar csőre töltött és szaros lett a nadrágod ..Volt olyan egyszer hogy saját társát is lelőtte a katona ezért vették nagyon szigoruan a szabályzatot , még az örmester se basztathatta a katonát ...Nem részletzem tovább de ha hiteles dolgokra vagy kíváncsi szivesen leírom ..
teuton
@Pergető: Nagy zavarok lehetnek a fejedben, bizonyara megbuktal te is a PISA-n. Tehat a konzervativ brit es amerikai kormanyok, akik rettegtek a kommunistaktol, azok liberalisok voltak, ezert üldöztek es iteltek el a nacikat? Nektek meg az EU Neppartja is liberalis, ahova a fityisz is tartozik? Nagy a zavar, de egy birka mindent elhisz...
teuton
@krumpli: Ez sokba fog neked kerülni. Nem csoda, hogy csak a net nevtelensegeben mersz ilyen primitiv lenni, de nehogy azt hidd, nem tudjak kideriteni a kileted...
teuton
@huKKK: Csak azt ajanlom, probaldd ki! A fidesz-kormany mar megprobalta nehanyszor, több millio euros büntetes lett a vege es halk kussolas. Lasd mediatörveny, birok elbocsatasa, tenyleges eletfogytiglan... Soroljam tivabb? Nem ondom, hogy azt kivanom, löjön valaki a hataron, de vajon miert nem merte ezt eddig egyetlen katona vagy rendör sem megtenni???
teuton
@huKKK: Olvastam, es az eredeti riportot is. De nalad baj lehet az ertelmezssel. Nem terek ki külön minden pontra, de a nacik megköveteltek, hogy az alkalmazott hü legyen hozzajuk elveiben, akarat nelküli babokat könnyü iranyitani. Lasd Waffen-SS, Hitlerjugend, Leibstandarde AH. Lasd CÖF es fideszbirkak! Masreszt azt mondta, hogy ma is jelei vannak ennek a tendencianak, a vilagban olyan nacionalista, jobboldali erök es eszmek terjednek, amik aggodalomra adnak okot. Igy mar tudod ertelmezni???
Peller Anikó
@krumpli: ezt a holokamut azért mellőzhetted volna.. Ezért kár volt.
Pergető
@teuton: Olyan apróságon ne akadj fenn, hogy az USA, Anglia és a Szovjetunió szövetségesek voltak az adott időpontban. Épp az a liberális mentalitás ítélte el a
németeket, amelyik a szövetségesek háborús bűntetteit figyelmen kívül hagyta. Azért a háború utáni népirtásról is ejtsünk szót Slomo Morel kapcsán! Ő valósította meg a bosszúálló, intézményesített ipar szerű zsidó terrort!
teuton
@Pergető: Igen okos vagy... Vagyis rendkivül ostoba... Tehat ha ellensegek összeallnak, akkor baratok. Nezdd mar meg, ki harcol Sziriaban kinek az oldalan! Neked lathatoan minden mindegy, a lenyeg, hogy lehet fröcsögni migransokrol meg liberalisokrol. Na akkor ajanlom neked, hogy nezz utana Kossuth es Orban eletrajzaban is ennek a fogalomnak! Azt mar meg sem emlitem, ami bizonyara elkerülte a figyelmed, hogy Puzyin kilepett a Hagai Birosag hatalya alol, mert attol fel, ö is el lesz valamikor itelve, mint nehany afrikai diktator...
nemfideszes
@krumpli: Csak a hozzád hasonló takonygerincű gyáva alakok próbáltak és próbálnak mindig is kibújni a személyes felelősség alól, azzal az ótvar dumával, hogy csak "parancsot teljesítettek" !
Tudod normális EMBEREK akkor se tesznek ilyet ha megparancsolják, és a parancsmegtagadással az életüket teszik kockára! Bár ezt a hozzád hasonló primitív véglények úgy sem fogják megérteni soha a büdös életben!
nemfideszes
@Pergető: 1. Több millió zsidó ember szervezett és embertelen lemészárlását nem kéne összemosni a szövetséges csapatokban egy két idióta által elkövetett bűntettel.
2. Még jó hogy nem a liberális demokráciákat teszed felelőssé a cirka 60 millió áldozatot követelő II. világháború kirobbantásáért!
3. Slomo Morel és a hozzá hasonlók által elkövetett bűntettek pedig nem mentik fel a nácikat az általuk elkövetett bűneik alól, és fordítva... még akkor sem ha ok és okozat áll fenn
4. Ha azok a liberális demokráciák szövetkezve a kommcsikkal nem győzedelmeskednek a náci Németország felett, akkor te és a családod most valahol az Urálon túl a 3. birodalom határán vegetálhatnál... jobb esetben...
Pergető
@teuton: A jelen helyzetet hasonlítod az 1946-hoz? Igazi elmebajnok vagy!
Pergető
@nemfideszes: 1. Slomo Morel több tízezer ártatlan német polgári személy haláláért felelős. A népirtásban te most mennyiségi különbséget akarsz tenni, ami elfogadhatatlan.
2. A háború kirobbanásáért Anglia és Franciaország legalább annyira bűnös, mint Németország, ha nem bűnösebb!
3. Nem mentik fel a nácikat, de a gyilkos zsidókat sem.
4. Biztos vagy te ebben?
krumpli
@nemfideszes: Kaposvár ! Nagyatád ! Futkosó ! A legkeményebb Böri! elbújhattak mellette a maiak.
nemfideszes
@Pergető: Te érted is amit olvasol?
"3. Slomo Morel és a hozzá hasonlók által elkövetett bűntettek pedig nem mentik fel a nácikat az általuk elkövetett bűneik alól, és fordítva... még akkor sem ha ok és okozat áll fenn"
Hol olvastad ebben, hogy Slomo és a nácik által elkövetett bűnöket illetően különbséget tettem volna az áldozatok száma alapján?! Ne keverd szándékosan az általam leírtakat!

"2. A háború kirobbanásáért Anglia és Franciaország legalább annyira bűnös, mint Németország, ha nem bűnösebb!"
Igen? Pontosan miért is?!
4. Most, hogy kérded, és persze olvasva a folyamatos "libsizésedet", "zsidózásodat" valószínű te is magadra húztad volna az SS egyenruhát... vagy te annyira gyáva sz@r alak!
Pergető
@nemfideszes: A holokausztozás során, ami ugye szinte heti szinten van megtartva, említsék már meg a másik oldal bűnlajstromát is. Ez csak akkor korrekt!
Anglia, Franciaország felelőssége az első VH-t lezáró béke!
Igazi lenin fiú vagy!
teuton
@krumpli: Hogy ez a krumpli nem rohad meg..
teuton
@Pergető: A trianoni bekekötes a gyöztesek büne??? Na akkor örülhetsz, hgy csak ennyi volt, mert regebben kirtottak a legyözötteket, akkor te pedig meg sem születtel volna. Talan jobb is lett volna, mert ilyen agycsökeveny csak tovabbi gyülöletet es haborut szit...
CsipkeRózsa
@Eriksson: nem felhánytorgatás, most értek oda a kutatások, hogy megvannak a nevek. Ez a történelem szempontjából fontos. A történészek foglalkoznak vele.

Egyébként, a példa mutatja, hogy mindkét oldalon vannak még túlélők.
CsipkeRózsa
@Pergető: "2. A háború kirobbanásáért Anglia és Franciaország legalább annyira bűnös, mint Németország, ha nem bűnösebb!"

A Holokauszt nem a háború velejárója. Az egy, népírtásra gyárilag megvalósított emberek meggyilkolása volt.
quadrocopter
@krumpli: Ugye mekkora ökör vagy? Összeszámoltad már, hogy melyik pártban üldögélnek sokkal többen Mszmp-s múlttal? Ugyanis az Mszmp-s emberkét volt a legkönnyebb beszervezni, "hazafias alapon" hisz végül csak pártelvárást teljesített!
Rajta, ess neki...

Ami a parancsra telejesítést illeti, azt már Nürnbergben sem fogadták el - nem jó védekezés!
Pergető
@CsipkeRózsa: Igen, de a háború kirobbantása volt a kérdés. Nem kedvelem a mi lett volna ha... megszólalásokat, de nem igen lett volna holokauszt háború nélkül.
Egyébként a németek meg akartak szabadulni a zsidóktól és szerették volna valamelyik államnak odaadni őket. Nem kellettek senkinek, még a toleráns Amerikának sem. Pedig, ha fogadják őket, nem lett volna holokauszt!
Pergető
@teuton: Sajnálatos dolog, ha valaki képtelen gondolkodni. A trianoni béke megalapozta a II. Világháborút!
quadrocopter
@GeoCravker: Ne bántsd a burgonyát, bejárt az őrsre rendszeresen a moslékért, ennyit tapasztalt a határ mentén!
huKKK
@Pergető: De. Lett volna. Sokan nem akartak ill.nem tudtak idõben elmenekülni.
Nemcsak a fogadókészségen múlott. Nem is a menekülõkészségtõl. Tudom, durva feltételezés amit felvetek, de nem lehetetlen, hogy rajtunk, magyarokon, a mi együttmûködôkészségünkön múlott leginkább ...
szaboria1
És most már mit érnek vele? Több mint 70 év telt el már hallottak lehetnek.
huKKK
@szaboria1: 07:52
" A listán szereplők közül többtucatnyian élnek még."
nemfideszes
@Pergető: Először is, Trianon az első világháború következménye, melyet szintén a németek robbantottak ki a Monarchiával karöltve.
Másodszor, mi köze volt Trianonhoz olyan nácik által megtámadott országoknak, mint Dánia, Lengyelország, Szovjetunió... de főleg mi köze volt Trianonhoz a több millió elgázosított zsidónak?!
Harmadszor, amíg egy ember is van aki vevő a náci eszmékre, az antiszemitizmusra addig a "holokausztozásra" is szükség van...

És ha már felhoztad a "másik oldal" bűnlajstromát akkor hagy említsem meg neked szeretett vezéred legfőbb tanácsadóját Arthur Finkelsteint, mint a piszkos politika keresztapját, és a "liberális" szó mint szitokszó bevezetőjét. De itt említeném meg Trumpot, is akinek most központi utasításra nyaltok be csontig, miközben teljes mértékben támogatja a zsidó telepesek palesztin területekre történő betelepítését.
huKKK
@teuton: 11:05
Más nézõpontból nézzük, másképp fogalmazzuk meg még azokat a dolgokat is amiket hasonlóan értelmezünk.
Talán. Szerintem inkább ez lehet félreértelmezéseink oka.
nemfideszes
@Pergető: Azon felül, hogy több tízezer zsidó menekült Amerikába a nácik elől (köztük számos híresség), nem lehet valaki akkora gyökér, hogy a holokausztot megpróbálja az amcsik nyakába varrni! Ha egyetlen zsidót sem fogadott volna be Amerika, vagy bármely más ország, az akkor sem jogosítana fel senkit a legyilkolásukra, és nem mentené fel őket az elkövetett bűneik alól! Egy igazi takonygerincű pondró vagy, aki mindig, mindenért, másokat próbál meg felelőssé tenni a valódi bűnösök helyett! Ilyenekre kár is az időt pazarolni...
nemfideszes
@krumpli: "Kaposvár ! Nagyatád ! Futkosó ! A legkeményebb Böri! elbújhattak mellette a maiak."

És hogy jön ez ide?! Megint részegen irkálsz, vagy csak azt akartad jelezni, hogy ezeket már mind megjártad?!
Csizmás Kond
Az auschwitzi őr sem bűnösebb mint az az izraeli aki a török hajón gyilkolt.
...szarkavarás az egész...
huKKK
@nemfideszes: 08:44
Más nézõpont megfogalmazásáért még nem kellene karaktergyilkosságot elkövetni.
Semmi szükség az ilyen jelzõs szerkezetekre (kivéve ha engem dicsér!)
Más.
Azt a palesztinterület dumát nem szeretném ezentúl senkitõl olvasni.
Az a terület nem a zsidóké, nem is a palesztinoké.
Az enyém.
Akinek nemteccik mennyen panaszkodni az enszbe, hágába, brüsszelbe, bárhová.
Földet vissza nem adok!!!
szaboria1
@huKKK: Akkor már többen 100 évesek is elmúltak volna 1940-ben nyitották meg.
GeoCravker
@nemfideszes: Kalocsa, Jurinovics kimaradt. Az egykori büntetőszázad, ahol a legénység '56 után jórészt amnesztiát kapott, de a tisztek és a szemlélet megmaradtak.
huKKK
@Csizmás Kond: 09:07
Szerintem se jó összevissza ítélkezni.
Hogy ki mennyire bûnös azt majd eldönti a bíróság.
Szerintem az Ön által összehasonlított dolgok nem azonos események.
Pl.Az auswitzi õrökre nem támadtak késsel jogvédõnek álcázott muszlimok egy török hajón.
huKKK
@szaboria1: 09:37
A cikket idéztem. Nem olyan ritka ám a 100 év feletti életkor.
G. Titkárnõje is most, jan. 27-én hunyt el 105 évesen, a 106-odik életévében.
Csizmás Kond
@huKKK: A..persze hogy nem ...az izraeli katona direkt házhoz ment...
Amúgy minden katona parancsot teljesít...szóval ha valakit kérdőre kell vonni akkor az az aki a parancsot kiadja.
Pergető
@nemfideszes: A Németországra rákényszerített béke diktátum alapozta meg a háborút!
Pergető
@nemfideszes: "Egy igazi takonygerincű pondró vagy, aki mindig, mindenért, másokat próbál meg felelőssé tenni a valódi bűnösök helyett! "
hukk
"Tudom, durva feltételezés amit felvetek, de nem lehetetlen, hogy rajtunk, magyarokon, a mi együttmûködôkészségünkön múlott leginkább ... "

Nos találtam neked valakit, aki másokat tesz felelőssé a táborokban elkövetett atrocitásokért.

A tények:
A toleráns nyugati hatalmak közül senki nem fogadta be a német zsidókat.
1943-tól a szövetséges légierő fölényben volt és Németország fölött rendszeres felderítő repüléseket végeztek. Nem fordult meg a fejükben a vasút lebombázása, hogy megvédjék a zsidókat.
Drezda szétbombázása viszont igen és rengeteg civilt megöltek a terrorbombázások.

Kik is a felelősök?
A német vezetés és személyzet, amelyik ezt elkövette. Azok a szövetséges erők, amelyek tudtak róla, de a rendelkezésre álló eszközeikkel ugyan megakadályozhatták volna, de nem tették.
Nekünk a történethez nem volt közünk. Az adminisztratív begyűjtéskor az intézkedők úgy tudták dolgozni viszik a zsidókat. Így tudta Horthy és a MÁV is. Így a magyarokat a leghalványabb felelősség sem terheli!
Pergető
@huKKK: Nem tartom valósnak az elképzelésedet!
teuton
@szaboria1: Hany osztalyt vegeztel? 15 evig jartal iskolaba, de csak 6 osztalyod van? Hat matekbol biztosan 2 sem... Tehat 1940 ota több mint 100 ev telt el? Jo tudni...
huKKK
@Csizmás Kond: 11 21
Ez ua.mintha azt állítanánk, a rendõr parancsnoka felelõs beosztottja haláláért, mert igazoltatta a gyanusítottat, aki erre felháborodásában leszúrta egy zsebkéssel.
Nem értek egyet.
@Pergető: 12 23
Melyiket?
Ha a kommentem idõpontját megadná, sokat segítene.
szaboria1
@teuton: Előbb gondolkozz el mert én megtanultam számolni. 1940-ben egy őr kb. már 20 éves volt vagy több. Viszont látom nem tudsz olvasni. Csak egy kis matek lecke 2017-ból levonva 1940 sz ugye 77 év hozzáadva kb 30 évet. Akkor mennyi is az annyi.
teuton
@szaboria1: Ne magyarazkodj! Szo sem volt arrol, hogy csak az örök eletkora szamitodik ide, hanem a tulelöke, es köztük voltak 5-6 eves gyerekek is. Azonkivül aki 18 evesen kerül oda 1944-45-ben, az most hany eves? Az eletkor nem mentesit a gyilkossag es az emberiseg elleni büntett alol, nem evül el soha, semelyik orszag törvenye szerint.
szaboria1
@teuton: A cikk az örökről szól nem az áldozatokról.
moiszikf
Eltelik még 10-15 év és nem lesz már egyetlen élő érintett sem. Akkor vajon ki és mit fog előhúzni ebből az agyonhasznált cilinderből? Persze, ha sikerül valahogy - és miért ne sikerülne - "átörökíteni" úgy a "bűnös" mint az "áldozat" szerepet, akkor nincs gond. Mehet a műsor tovább.
nezelodo
A mi kormányaink, de különösen a mostani nem ilyen kapkodó, hebehurgya az ügynöklista nyilvánosságra hozásával kapcsolatban, mint ez a lengyel intézet.
Veleda
A Nürnbergi 22 is azzal védekezett, hogy parancsot teljesített. Csak éppen kiírtottak X millió embert.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.