A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította – jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján.

Öt napja tüntetnek százezrek Romániában, és úgy tűnik, ez mostanra hatotta meg a kormányt. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea azt már korábban jelezte, elképzelhető, hogy visszavonják a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító kormányrendeletet.

Pénteken késő este a román legfőbb ügyész már kezdeményezte, hogy a bíróság függessze fel és semmisítse meg a büntető törvénykönyvet és a polgári perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletet, mert azt rendkívül veszélyesnek tartja.

Grindeanu döntését az ország megosztottságával indokolta, amelyet – mint mondta – el akar kerülni. Hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.

A miniszterelnök bejelentése idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

(forrás: MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Na ennyi a különbség a magyarok, meg a románok között, és ez már ' 89-90. ben is megmutatkozott...
Azok kiállnak az érdeleikért, mi meg csak lapítunk mint szar a fűben...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Ahhoz kepest, hogy posvanyosfurdon milyen aknamunkat vegez orban a demokracia ellen, a romanokat nem nagyon erdeklik a szabadegyetemi megnyilvanulasai - ott meg el a demokracia...
Peller Anikó
Talán felderengett nekik mi lett a kárpátok géniuszának a sorsa..
papa.49
Na ennyi a különbség a magyarok, meg a románok között, és ez már ' 89-90. ben is megmutatkozott...
Azok kiállnak az érdeleikért, mi meg csak lapítunk mint szar a fűben...
Györe-Juhasz Eva
Pèlda èrtèkű ahogy kiállnak az igazság oldalán!!
Pont a románok...,magyarország meg mèg mindig az autók szèlvèdőjèben elhelyezett bólogató kutyus szerepèt vállalja magára.
gulyasgyula
@papa.49: ...Hát ha már ennyi eszük volt ..Nem találtak jobbat egy börtönre itélt majomnál aki rögtön meg is hálálta a bizalmat ..Induláskor egy félig SZIR nőt akart kinevezni , most ammesztiát adna MAGÁNAK és korrupt barátainak ..Semmivel se okosabbak mint mi ..
papa.49
@gulyasgyula: De gondolkoztak, és változtattak rajta, mi mikor fogunk a nekünk rossz dolgokon igazán változtatni???
human
Itt több millió kormány ellenes ül a fotelban otthon. Miért nincs változás?
Györe-Juhasz Eva
@human: Mert az egymásra mutogatás kényelmesebb,fotelból is megtehető,
Egymást meghazudtoló vezèr jelőltek közül senkiben nem igazán tudnak bizní az emberek,
elfelejtve azt,hogy ha milliók állnak fel a fotelekből,együtt,összefogva elhajthatják ezt a csürhèt,è s akkor megteheti azt is ,hogy a ganètól,sártól piszkos gumicsizmás gazdálkodni tudó , nem hatalom èhes "Jóska"bácsi vezesse ki az országot a trágya domb alól.
De sajnos ezt csak kevesen fogják fel.
desiro
Csak az látszik, hogy a románok nem birkák a mi ártunk és qurmányunk még ott is meg akarja mondani a tutit amire a bégető magyar boldogan bólogat, itt látszik melyik nép a bátor és kiáll az igazáért.
Jozefina
Ott az történok, amit a romőán nép akar!!! Nem kéne megvárni, amig nálunk is az történik, amit a román nép akar!!! A honi magyaroknak kell végre talpra állniuk és utcára ,enni. Hangosan, kitartóan. És nemcsak Budapesten, hanem szeret az országban. Helyben elzavarni az ottani fideszes-kdnp-s kiskirályokat (nem megijedni tőlük) egy hangos szóra világgá futnak. És átvenni a helyi ügyek irányítását szakmai alapokon. Semmi ördöngösség csak el kell zavarni őket jó messzire és csak a számonkérésre idézni őket. Márpedik mindet az utolsó aktatologatóig el kell számoltatni, mert a rezsim kiszolgálói ők is.
Nagy Mária
@Jozefina: Ma itt lenne az alkalom, a civilek és tanárok tüntetésén! De a fotelból nézni könnyebb, magyar mentalitás.
keresztapa
@Lepényleső: A népakarat emelte őket oda, ahol most ők akarhatnak a néppel szemben!
Peller Anikó
Miért, mit gondoltok mire kell a kedves vezetőinknek a sok kézifegyver, miért kell többszáz lőteret létrehozni vagy miért kell kézigránátokat beszerezni ezrével?

Mert félnek a gecik.
keresztapa
@Peller Anikó: Mert félnek a patkányok!
Aki Én
Csak és kizárólag így lehet.
Így még a rögtönítélő bíróságot sem kellett bevetni, mint 98-ban.
Eladott Ország
"Romániában utcán vannak az emberek – rengeteg, rengeteg fiatal! – Magyarországon semmi nem üti át az ingerküszöböt. A románok nem fogadják el, hogy egy legitim kormányt ne lehetne számonkérni, vagy akár lemondásra kényszeríteni. Mi elfogadjuk. A románok egy szemmel is jól látható hányada hangot ad a felháborodásának, mi pedig néha kimegyünk tüntikézni egyszer, majd még párszor a két hét múlva szervezett demonstrációra, aztán az azt követőre, de akkor már kevesebben, mert párhuzamosan, különböző helyszíneken van még öt másik megmozdulás, aztán már sehová sem megyünk, mert úgysincs értelme. Utoljára 2014-­ben volt elemi erejű tüntetés, ahol rengeteg ember, köztük rengeteg fiatal ment az
utcára. Meg is hátrált a kormány. Azóta is ennek örülünk, hogy nem lett netadó. Át kell
gondolnunk az elavult mondást. A puliszka bizony robban. Az olcsó magyar lecsókolbász nem robban."
moiszikf
Kékvizet, gumilövedéket, könnygázt, a "csőcseléknek"!
Pergető
Álmodoztok egy ekkora tüntetésről? Támogatótok nincs annyi ostobák!
mariaberta
Célt értek, mert összefogtak. Hát nálunk erre nem képesek.
Eladott Ország
@moiszikf: kanadaihirlap.com/2014/01/13/kommunista-kutyabol-nem-lesz-demokratikus-szalonna/
Kövér László valójában most is ugyanaz, ami valamikor volt. Nem lett belőle demokratikus szalonna, mert nem is akart az lenni soha. Elég csak ránézni, egy percig hallgatni, amit mond, és könnyű belátni, hogy igaza volt Nagy Ferónak, amikor Beatrice nevű zenekarával már jó harminc évvel ezelőtt azt énekelte: az idő nem nekünk dolgozik, csak megöregít.
moiszikf
Én inkább így szoktam fogalmazni: Liberális kutyából nem lesz nemzeti szalonna. Ez inkább lényeges, mint az, hogy demokrata, vagy sem.
Eladott Ország
@moiszikf: kolozsvaros.com/2017/01/24/liberalisnak-lenni-nem-bun-hulyenek-lenni-nem-dicsoseg/
Először is, a liberális nem szitokszó. Azt csak az Orbán nevű ember tanácsadója – nem, nem
Habony – bizonyos Arthur J. Finkelstein találta ki és terítette szét az erre fogékony, önálló
gondolatokat nehezen a világra hozó körökben. Még csak nem is a magyar kormány számára alkotta meg a nagy ötletet, hanem 1972-­ben találta ki a liberális szó szitokszóvá degradálását. És természetesen nem a Fidesz nagyobb dicsőségére találta ki (akkor még nem is tehette), hanem egy Jesse Helms nevű ember számára, aki a washingtoni szenátus észak­ karolinai szenátora volt. Helm vállaltan rasszista és homofób volt, neki adott tanácsokat a zsidó származású, meleg házasságban élő Finkelstein. Ahogy most Orbánnak ad, mert Amerikából kiutálták a gyűlöletkampányairól elhíresült tanácsadót. Orbánéknak még megfelel és megfelelnek az évtizedes, újrahasznosított szlogenek is. A Fidesz­ kormány bukik az ilyesmire, remek példa erre a halszagú nóta is. De Finkelsteinen és a kormányon (máris korrigálom önmagamat: Finkelstein és a kormány többsége pontosan tudja, hogy ökörség az egész, de a hívek boldogan csócsálják és ez a fontos) kívül senki sem gondolja, hogy liberálisnak lenni egyenértékű a leprával, kolerával, vagy a korlátlan erkölcstelenséggel.
moiszikf
Egy dologban szerintem egyetértünk. A közéletben leggyakrabban előforduló fogalmakat, csak nagyon kevesen képesek a helyükön kezelni. Többnyire azok, akik tudják, hogy eredetileg mi a jelentésük és máshol, más korban, hogyan használták ezen kifejezéseket.
Nem szabad elfelejteni, hogy - a témánál maradva pl. a liberalizmus - az egyes fogalmak feltétlen "istenítése" is ugyanolyan káros, mint a szitokszóvá degradálás. A liberalizmus sem "csodaszer", ami mindig, mindenhol, mindenkinek, mindenre jó. Akár káros is lehet.
Tudomásul kell venni, h a széntabletta a hasmenésre jó, de a derékfájásra nem.
És ezt, a liberalizmuson kívül, rengeteg más fogalomról el lehet mondani. Demokrácia, jobboldal, baloldal, nemzeti, nemzetközi, stb.. Lehetne a végtelenségig sorolni.
nyanya001
Még egy két ilyen húzás és megszeretem a románokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.