Nacionalizmustól fűtött politikai strómanként használja a focihuligánokat a kormány és a biztonsági szolgálatok, cserébe szemet hunynak a stiklijeik fölött – írja a naplo.org. A feltüzelt szurkolók cserébe kiállnak a kormány nacionalista politikája mellett.

Az elmúlt néhány évben tucatnyi, a focidrukkerekhez köthető prominens figurát gyilkoltak meg. A legtöbbjük esetében bűnbandák közötti leszámolásról lehet szó. Ilyen volt például a tavaly október 13-ai Aleksandar Stanković-gyilkosság, amelynek mai napig nincsenek meg a tettesei.

Stanković állhatott a hátterben, amikor két szurkoló megverte a Partizan elnökének, Miloš Vazurának a biztonsági őreit, és ugyan a biztonsági kamerák mindent rögzítettek, Stankovićot nem vették elő az ügy miatt, hiszen ő maga nem volt ott. Vučić miniszterelnök azzal védekezett, hogy a hatóságok nem az újságírók kívánságai szerint dolgoznak.

2015-ben két hírhedt Partizan-szurkoló halt meg maffiatevékenységre utaló körülmények között. Októberben a „Young Boys”-csoport vezetőjét, Aleksandar Joksićot kábítószer árulása közben ölték meg, augusztusban a „Forbidden” vezetőjét, Alen Kostićot lőtték le Belgrádban. A rivális Crvena Zvezda szurkolói közül a „Hienas-t” irányító szurkolót lőtték le parkoló autójában ülve 2014 májusában, Aleksandar Roganovićot pedig 2015. szeptemberben, vélhetően valamilyen drogvita miatt.

Ameddig a futballhuligánokat megtűrik, mint a szerb politikai struktúra részeit, az erőszak folytatódni fog – mondja az újságíró Georgijev.

A huligánok érinthetetlensége nem újkeletű dolog, az 1990-es évek elején például a szurkolók Slobodan Milosevic elnök nacionalista politikájának eltökélt támogatói voltak – fejtegette egy szerb újságíró.

Dobrivoje „Dan Tana” Tanasijević, a belgrádi Crvena zvezda korábbi elnöke állítólag megpróbálta a saját eszközeivel visszaszorítani a huligánok befolyását, de erre néhány Crvena zvezda-szurkoló szétverte az irodáját, és megfenyegették őt is.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Ó, ezt tőlünk tanulták a szerbek, úgy tűnik, a választási büntett előéletű "tar-honyák" továbbképzést tartottak Szerbiánban!
nezelodo
@quadrocopter: Bocs, nem tőlünk, hanem a dakotától, meg az autóbontó szakemberétől, és azok lelkes kiszolgálóitól a magyar adófizetők kárára.
Clavigo
@quadrocopter: Már csak a " semmiségi törvényt " kell exportálni,,,,,hogy minden jól működjön ott is...Oszt jó napot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.