Elképzelhető, hogy hamarosan állandó gyógyszeres kezelés nélkül is kezelhető lesz a HIV-fertőzés – vagyis egy oltással elérhető lesz, hogy ne alakuljon ki a fertőzötteknél az Aids.

Három éven át tartott a barcelonai IrsiCaixa Aids-kutató Intézet klinikai kísérlet-sorozata: ennek során 24 páciensen teszteltek egy oltáskombinációt, amely két HIV-vakcina és egy rákbetegek kezelésében használt gyógyszer keveréke.

A 24 HIV-fertőzött alany közül ötben a kezelés után már nem tudták kimutatni a vírust, aminek a terjedését saját immunrendszerük megállította. Az egyik fertőzött hét hónapja egyáltalán nem szed gyógyszereket.

Úgy tűnik, bevált az AIDS-ellenes oltóanyag

Ez utóbbi lenne igazi áttörés, mert azt már most is meg tudtuk akadályozni, hogy a fertőzés betegséggé alakuljon – ehhez azonban napi rendszerességgel kell drága gyógyszerkoktélokat szedniük a fertőzötteknek.

A mostani vizsgálatokat kis mintán végezték, így mindenképp szükség van további, szélesebb körű tesztekre is.

Az AIDS vakcina kifejlesztéséért küzdő civil szervezet, az Avac ügyvezető igazgatója, Mitchell Warren szerint ezzel együtt is fontos eredményeket értek el a barcelonai kutatók:

Egy olyan, hosszú távú rendszer, amelyhez nem szükséges naponta gyógyszert szedni, nagyban felgyorsítaná, hogy a 37 millió fertőzött ne legyen fertőző. Ez pedig remek lehetőség lenne a járvány megfékezésére

- mondta az Independentnek.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.