Nem újdonság, hogy a kellemes zene boldoggá tesz – most azonban kiderült, épp ezért manipulációs eszköznek is kiváló, sőt, erkölcstelenségekre is rávehet a zenehallgatás által okozott mámor – derül ki az Index cikkéből.

Naomi Ziv, az izraeli College of Management Academic Studies professzorának kísérleteiből kiderült, hogy a zene hatására az emberek morális ítélőképessége is megváltozhat.

A kísérlet során arra kért önkénteseket, hallgassanak meg egy fiktív rádiós hirdetést, amely hamis dokumentumokat ajánl a felhasználóknak, hogy magasabb nyugdíjat kapjanak. Az önkéntesek fele Mozart Kis éji zene című darabját hallgatták, a másik fele nem hallgatott zenét.

Kiderült: teljesen behülyíthetőek vagyunk a kellemes zene hatása alatt

Ezzel párhuzamosan egy másik csoport egy másik hirdetést hallgatott, amely puskázásra biztatja a hallgatókat a jobb osztályzatért. Ennek a csoportnak a fele James Brown I Got You (I Feel Good) című számát hallgatta, a másik fele semmit.

Mindkét esetben a kellemes, vidám zenét hallgató csapat hajlamosabb volt elfogadni a nem etikus viselkedést, egyes esetekben a részt vevők egyenesen pozitívan nyilatkoztak ezekről.

A náciktól a karácsonyig

A karácsonyi zene tökéletes példa arra, hogyan tehetőek engedelmessé az emberek: szakemberek dolgoznak azon, milyen zenét játsszanak a bevásárlóközpontokban, hogy még többet költsünk.

A zene egyes elemei még az agyműködést is befolyásolhatják. Annett Schirmer, a University of Singapore neurológus szerint a dobolás szinkronizálhatja az agyhullámokat az ütemmel – ez megmagyarázza, miért játszanak nagy szerepet a dobok a törzsi ceremóniákban és miért dobpergésre menetelnek a katonák. Az ütem hatására az egyének feloldódnak a csoportban és viselkedésük átmenetileg megváltozik.

A zene csoportösszetartást is kiválthat. Ziv a focirajongók erőszakos viselkedését hozta fel példának: amikor az emberek együtt csinálnak valamit, könnyebben értenek egyet egymással. Ilyen esetekben a morális ítélőképesség is csökken, Még azt is megváltoztathatja, hogyan szavaznak az emberek. A zenét azért használják a politikában, hogy lelkesedést teremtsenek egy ötletnek, eszmének.

Hasonló megállapításra jutott Jason McCoy, a Dallas Baptist University zenekutatója: szerinte a zene segít elfogadni immorális üzeneteket. Történelmi példaként a nácikat említette, akik swinget sugároztak a rádióban, hogy minél több fiatalt nyerjenek meg a zene között sugárzott propagandaszövegekkel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.