Marine Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését javasolta keddi ülésén az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága, amiért a francia Nemzeti Frontot vezető EP-képviselő az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé a Twitteren.

A szakbizottság tagjai nagy többséggel, 18:3 arányban szavazták meg a francia elnökjelölt mentelmi jogának felfüggesztését célzó határozatot. A kérdésben a végső szót azonban az uniós parlament plenáris ülése fogja kimondani, amire egyesek szerint már a héten sor kerülhet.

A francia hatóságok 2015 végén indítottak vizsgálatot Marine Le Pen ellen, "erőszakos tartalmú fotók közzététele" miatt. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé a 830 ezer követővel rendelkező Twitter-csatornáján, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. A politikus azután töltötte fel a képeket, miután egy újságíró szerinte párhuzamba állította a dzsihadista szervezetet és a Nemzeti Frontot.

Le Pen a mentelmi jogára hivatkozva eddig visszautasította, hogy vallomást tegyen a rendőrségen.

Sajtóhírek szerint a bűncselekmény elkövetőire bizonyos körülmények között akár három év börtön és 75 ezer euró pénzbírság is kiszabható Franciaországban.

Az EP 2013-ban egy másik ügyben már felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát, miután a képviselő ellen eljárás indult, amiért a muzulmánok utcai imádkozását Franciaország második világháborús német megszállásához hasonlította.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.