Harmincezer eurós pénzbüntetésre ítélte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság Jean-Marie Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Front alapítóját és tiszteletbeli elnökét, aki 2015 áprilisban megismételte egy korábbi kijelentését, miszerint a gázkamrák a második világháború egyik "részletkérdését" jelentik.

Az igazságszolgáltatás emberiesség elleni bűntett megkérdőjelezésében mondta ki bűnösnek a 88 éves szélsőséges politikust. Ügyvédje, Francois Wagner jelezte: a semmítőszéknél fellebbeznek a döntés ellen.

A bíróság kiegészítő büntetésként előírta, hogy az ítéletet három újságban publikálni kell.

Jean-Marie Le Pen 10 001 euró kártérítés megfizetésére is kötelezték a felpereseknek. A politikust korábban már két alkalommal – először 1987-ben – polgári peres eljárásban elítélték a francia bíróságok hasonló kijelentései miatt.

Az újabb bírósági ítéletet az idézte elő, hogy 2015. április 2-án egy újságíró megkérdezte az idős politikust, megbánta-e, hogy "részletkérdésnek" minősítette a gázkamrákat. "Egyáltalán nem. Az, amit mondtam, összhangban áll azzal az elképzelésemmel, miszerint a gázkamrák a háború történetének egy részletét jelentik, és nem a háború volt a gázkamrák egyik részlete".

A Nemzeti Front alapítóját az 1990-es évek kezdete óta nyolc alkalommal ítélték el rasszista vagy holokauszttagadó kijelentései miatt. Lánya, Marine Le Pen, aki 2011-ben vette át a párt irányítását, tartózkodik a hasonló nyilatkozatoktól, s tudatosan próbálja meg a pártját szalonképesebbé tenni. Apját a gázkamrákról tett kijelentésének megismétlése miatt 2015-ben ki is zárta a Nemzeti Frontból. A döntést Jean-Marie Le Pen megtámadta a bíróságon, amely visszahelyezte a tiszteletbeli elnöki pozícióba.

Hétfőn azért ítélték el ötezer eurós pénzbüntetésre a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban Jean-Marie Le Pent, mert 2013-ban becsmérlően beszélt a kelet-európai romákról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.