Megérkezett az első nyomtatott ház: Oroszországban készült, egyetlen nap alatt, és a 38 négyzetméteres lakhely mindössze 3 millió forintba került – írja a new atlas.

Az Apis Cor cég egy nap alatt építette fel Oroszországban az első lakóházat, ami additív, 3D nyomtatási technológiával készült. A 38 négyzetméteres ház helyben készült, nem egy gyárban nyomtatták a részeit, ráadásul 3 millióból megvolt előszobával, nappalival, konyhával és fürdőszobával együtt.

Az Apis Cor nyomtatója akár 132 négyzetméteres házak elkészítésére is alkalmas, áthelyezés nélkül 3,3 méter magas épületeket tud gyártani. Az utómunkálatokhoz szükség volt szigetelésre is, ezt laza szerkezetű, száraz szigetelőanyaggal, illetve purhabbal oldották meg.

A nyomtatási minőség lehetővé tette, hogy csiszolás és egyéb előkezelés nélkül, azonnal festhessék a falakat. Ezek után külön kerültek be az ablakok, a világítás és a többi elektronikai és berendezési tárgy. A tetőt külön szigetelték egy vízzáró réteggel, és mint nyilatkozták, a lapostetős kivitel ellenére jól bírja a hó súlyát.

Az Apis Cor szerint így hozzávetőleg 275 dolláros négyzetméter ár jött ki, amiben már a falakon és a tetőn kívül a külső-belső befejezés, a szigetelés, az ablakok, a padló, illetve a vezetékelés is benne van, így a ház megközelítőleg három millió forintért épült fel. A költségek tovább csökkenthetők, ha a klasszikus négyzetes forma a cél, ez a cég becslése szerint 223 dollár körüli négyzetméterárral valósítható meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.