Több mint 50 év után ismételték meg a hátborzongató Milgram-kísérletet, amely az emberek engedelmességét és a hatalom elfogadását vizsgálta. A vizsgálatot ezúttal Közép-Európában végezték el.

Az eredeti vizsgálatot 1961-ben végezte el az amerikai Yale Egyetem kutatója, Stanley Milgram a hírhedt náci bűnös, Adolf Eichmann pere után. Eichmann azzal védekezett, hogy „kizárólag parancsra" cselekedett, Milgram pedig azt próbálta kideríteni, a hatalomnak való engedelmesség képes-e az átlagemberekből is szörnyet kreálni?

Rossz válaszért áramütés

A kísérlet vezetője azt az utasítást adta a résztvevőknek, hogy „tanárokként" rossz válasz esetén egyre erősödő áramütésekkel büntessenek egy elzárt szobában lévő személyt, akit hallanak ugyan, de látni nem látnak. A szenvedő alany egy színész volt, és az áramütések sem voltak valódiak, de ezt az önkéntesek nem tudták.

Megismételték a világ egyik legnyomasztóbb emberkísérletét

A résztvevőket külön figyelmeztették, hogy komoly fájdalmakat és sérüléseket okozhatnak a „tanulónak" a feszültség növelésével. Az eredmények igencsak lesújtó képet adtak az emberi természetről: a kísérletben részt vevő 40 személy 65 százaléka vakon követte a kísérletvezető parancsát, és elment a legerősebb áramütésig, annak ellenére, hogy az "áldozat" jajveszékelt és az életéért könyörgött.

Milgram módszerét sokan kritizálták, többek között azért, mert kevés résztvevőt vont be a projektbe, amikor azonban a kísérlet különböző változatait más kutatócsoportok is megismételték, mindannyiszor hasonló eredményre jutottak.

Közép-Európában is kegyetlenek?

A kutatást viszont mostanáig Közép-Európában nem végezték el, pedig a kommunista diktatúrák évtizedekig tartó elnyomása miatt is érdekes ez a térség. Milgram kísérletének modern változatát ezúttal Lengyelországban végezték el – olvasható a Science Alert weboldalán. Összesen 80 önkéntest (40 férfit és 40 nőt) sikerült összetoborozni, a résztvevők életkora 18 és 69 év között változott.

A kísérlet úgy zajlott, mint korábban, annyi különbséggel, hogy itt enyhébb áramütésekkel lehetett „gyötörni" a tanuló szerepét betöltő személyt. Erre azért volt szükség, hogy a kísérlet etikusabbnak tűnjön. A kutatók azt találták, hogy az önkéntesek elsöprő többsége, 90 százaléka itt is hajlandó volt elmenni az elérhető legerősebb áramütés kiválasztásáig.

Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy jelen kutatás szervezői szintén kisszámú résztvevővel dolgoztak, így nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.